Tačiau viso to atsisako veganai ir savo pavasario šventės stalą ruošia kiaušinius pakeisdami kitais valgiais, taip sulaukdami vienų pagyrų, kitų – kritikos.

Save vadina etine vegane

Veganizmas – gyvūninės kilmės produktų (mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų) nevartojimas. Tai apima ne tik mitybą, higienos ir buities priemones, aprangą, bet ir zoologijos sodų, cirkų, delfinariumų boikotavimą. 

Organizacijos ,,Už gyvūnų teises“ atstovė Aušra Karklytė jau dvejus metus yra veganė. Tokį savo pasirinkimą mergina apibūdina kaip gyvenimo būdą, kurio esmė ir praktinė išraiška yra atsisakymas išnaudoti gyvūnus bet kokioms reikmėmis.

Veganė  Aušra Karklytė

Tiesa, save A. Karklytė priskiria prie etinių veganų, kurie nevartoja gyvūninės kilmės produktų dėl moralinių priežasčių. 

„Tvirtai laikausi pozicijos, kad gyvūnai neturi tenkinti žmonių poreikių: maisto, aprangos ar aksesuarų, linksminti pasirodymais cirke,“ – teigė mergina.

Pašnekovė buvo atvira: vieni ją supranta ir giria, kad sveikai maitinasi, kiti bando priminti, kad mėsa būtina. Tapti vegane ji nusprendė ne dėl sveikatos problemų. Pasak vilnietės, tai įvyko gana spontaniškai, po vieno apsipirkimo prekybos centre.

„Parduotuvėje ieškojau maisto vakarienei, priėjau prie mėsos skyriaus, paėmiau dešrelių pakuotę, paskaičiau jų sudėtį ir supratau, kad aš nebenoriu valgyti mėsos nei šiandien, nei rytoj. Žinoma, prieš tai šimtus kartų valgiau ir dešreles, ir mėsą nesukdama sau galvos kaip daugelis žmonių“, – apie savo patirtį pasakojo mergina.

Kiaulės sąmoningos kaip vaikai

A.Karklytė mėgsta kitiems priminti vienos amerikiečių rašytojos citatą: „ Gyvūnai pasaulyje egzistuoja dėl savų priežasčių. Jie nebuvo sukurti žmonių poreikiams tenkinti. Taip, kaip juodaodžiai nebuvo sukurti baltaodžiams, o moterys vyrams.“ 

Kalbėdama apie veganizmo reikšmę, ji pabrėžia, kad tikrai nesmerkia tų, kurie vis tik valgo mėsą. Nepaisant tolerantiško požiūrio į kitus, vilnietei labai gaila, kad ne visi žmonės tai supranta arba nenori suprasti, kad, pavyzdžiui, kiaulių intelektas prilygsta trejų metų vaiko, jos taip pat yra tokios sąmoningos kaip ir šunys, kuriuos žmonės myli, globoja.

„Tūkstančiai kiaulių Lietuvoje kasdien nužudomos vien tik dėl to, kad pietums būtų patiekiami kotletai ar kepsniai“, – kalbėjo mergina.

Be kiaušinių Velykos žavesnės

Kalbėdama apie mitybos įpročius ir pasiruošimą Velykoms, mergina pastebėjo, kad daugelis mano, kad veganai valgo tik salotas. Pasak A. Karklytės, veganiškas maistas yra labai įvairus ir sotus. Vasarą ir rudenį pašnekovė valgo daugiau vaisių ir daržovių, o žiemą, kai norisi šilto maisto, renkasi košes, sriubas, apkepus, daržovių troškinius su kruopomis ar makaronais.

Pašnekovė pasakojo, kad Velykos be kiaušinių jai įgijo dar daugiau žavesio, nes ant jos stalo – gyvas, skanus, vitaminais gausus augalinis maistas. Per pavasario šventę margintus kiaušinius ji pakeis į salotas, daigus.

Želmenys

Veganizuoti galima net ir patiekalus, kurie neįsivaizduojami be mėsos, pieno, sūrio – tam pasitarnauja augaliniai šių produktų pakaitalai, pavyzdžiui, kavą galima gerti su sojų pienu, sumuštinį valgyti su augaliniu sūriu. A. Karklytė įsitikinusi: iš sojos mėsos galima pasigaminti tokius šašlykus, kad ir mėsą valgantys draugai juos girs.

Veganė priminė, kad dar kiaušinio skonį atstoja juodoji druska, tad salotas ir kitus patiekalus galima gardinti ja. Į kepinius vietoj kiaušinių rekomenduojama dėti trintą bananą, žemės riešutų sviesto arba linų sėlėnų.

Pasigamintus kiaušinius galima marginti

A. Karklytės teigimu, kiaušinių nevalgymas per Velykas jai nesudaro nepatogumų. Lygiai taip pat gamindama maistą ji kiaušinį nesunkiai pakeičia kitu produktu. Pavyzdžiui, kepdama blynus ji naudoja cukrų, vandenį arba sojų pieną, kepimo miltelius.

„ O jeigu dar įbersite džiovintų vaisių ar riešutų – neatsistebėsite, kam išvis visus tuos metus į blynus dėjote kiaušinius. Tai nereikalingas ingredientas“, – buvo įsitikinusi vilnietė.

Ant veganės Velykų stalo bus bent dviejų rūšių salotos. Vienos – veganiškos tuno salotos, kuriose nėra tuno, jį pakeičia trinti avinžirniai, sumaišyti su sojų majonezu, tarkuotos morkos, raudonasis svogūnas, saliero stiebas, šaukštas garstyčių, druska, pipirai ir citrinų sultys. Kitos salotos, pasak A. Karklytės, yra itin paprastos ir gaivios. Jos sudarytos iš šviežių salotų lapų, pomidorų, agurkų, ridikėlių, krapų, svogūnų laiškų, saulėgrąžų sėklų ir daigų, citrinų sulčių. 

,,Desertui, ko gero, kepsiu savo firminius kavos skonio keksiukus su datulėmis“, – teigė pašnekovė.

Kavos skonio keksiukai su datulėmis

Prisimindama kiaušinių marginimo tradiciją, mergina įsitikinusi, kad tie, kuriems trūksta Velykinių kiaušinių marginimo ritualų išeitį gali rasti pasigamindami netikrus kiaušinius ir dekoruodami juos kokia tik norima technika. 

Dietologė: kiaušinius pakeičia želmenimis

Mitybos specialistės Jūratės Dobrovolskienės teigimu, veganizmas nėra propaguotinas ir to vertinti kaip teigiamą ar gerą pavyzdį negalima.

„Žinoma, kiekvieno žmogaus fiziologija vystosi skirtingai, tačiau, atsisakius daugelio produktų per dešimtmetį gali išsivysit mažakraujystė“, – teigė J. Dobrovolskienė.

Mitybos specialistės nuomone, veganai per Velykas kiaušinius iškeičia į želmenis, daigus, nes tai yra gyvybės pradžios, atgimimo simbolis.

Kalbėdama apie savo savijautą, A. Karklytė pasakojo, kad tapusi veganė įgijo daugiau energijos.

„Pradėjau aktyviau sportuoti, daugiau būti lauke, užsiimti įvairesne fizine veikla, mečiau rūkyti. Esu tikra, kad dėl veganizmo mano gyvenimo kokybė labai pagerėjo“, – DELFI pasakojo pašnekovė.

Veganės A. Karklytės receptai Velykų stalui

Tofu kiaušinienė arba tofinienė

2 sočioms porcijoms reikės:
-alyvuogių aliejaus
-pakelio minkšto tofu (silken arba firm tofu)
-didesnio svogūno
-2 skiltelių česnako
-raudonėlio
-1 v.š. tarkuoto imbiero
-maistinių mielių (pasirinktinai)
-1 a.š. ciberžolės (geltonai spalvai)
-džiovintos paprikos miltelių (rūkytam skoniui)
-2 v.š. sojų padažo
-1 v.š. tahinio (nebūtinai)
-poro ar kitų žalumynų

Paruošimas:

Tofu atskirame dubenėlyje sutriname šakute - nedarome visai košės, o paliekame nedidelius gabalėlius, kad būtų įdomiau. Svogūnus supjaustom ir pakepinam, kol jie tampa permatomi. Tada dedame česnako ir imbiero, nuolatos maišydami.

Sutrintą tofu sudedame į keptuvę, pakepiname truputėlį, pamaišome, o po to sudedame ir visus likusius ingredientus. Maistines mieles dedam pačioje pabaigoje, geriausia - jau išjungus ugnį. Paskaninam porais ar kitais turimais žalumynais.

Kavos skonio keksiukai su datulėmis

Jums reikės: 
-100 g cukraus
-200 g miltų
-0,5 stiklinės aliejaus
-1 didelis bananas
-2 šaukštai riešutų sviesto
-sauja datulių (gali būti išmirkytos kavoje, rome, likeryje)
-1 pakelis vanilinio cukraus
-žiupsnelis cinamono, maltų gvazdikėlių, kardamono
-1 stiklinė kavos (galima keisti vandeniu arba sojos pienu)
-1 šaukštelis (su kaupu) kepimo miltelių arba pusė šaukštelio valgomosios sodos (nugesinti citrinų sultimis)

Iš tokio kiekio galima iškepti maždaug 8-10 keksiukų.

Gamybos procesas:

Sumaišyti cukrų, vanilinį cukrų, miltus, kepimo miltelius, cinamoną, gvazdikėlius, kardamoną ir išmirkytas kavoje datules (galima jas perpjauti į kelias dalis, jeigu didelės) viename inde. Pilti aliejaus, maišyti. Pilti kavą ir maišyti. Kitame indelyje ar lėkštėje labai gerai sutrinti šakute bananą, sudėti riešutų sviestą, gerai išmaišyti. Sudėti į tešlą ir vėl maišyti, maišyti (kuo geriau išmaišai, tuo geriau iškyla). Tešlos konsistencija turėtų gana lengvai tekėti nuo šaukšto, kai jį pakeli. Jeigu atrodo, kad per tiršta, galima įpilti šiek tiek vandens ar sojų pieno. 

Sudėti į keksiukų formeles ir kepti apie 20 -30 min. 220 laipsnių karštyje. Išėmus puošti juoduoju šokoladu, pabarstyti kokosų drožlėmis, migdolų drožlėmis, sezamų sėklomis ar kažkuo panašiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)