Pasak dietologės Žanos Antonovos, svarbiausia ne kokį, o kiek kiaušinių suvalgysime. O štai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kaip atskirti kokybiškus ir šviežius kiaušinius.

Kiaušinius pataria valgyti saikingai ir su daržovėmis

„Jei kiaušinius valgome saikingai, jie pakenkti negali. Rekomenduojama per savaitę suvalgyti ne daugiau 2-3 kiaušinius, kadangi manoma, kad juose yra daug cholesterolio. Tačiau pastaruoju metu pasirodo moksliniai tyrimai ir straipsniai, kuriuose teigiama, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis ne taip kenkia sveikatai kaip esantis kituose gyvūninės kilmės produktuose, pavyzdžiui, mėsoje. Kiaušiniai visų pirma yra visaverčio baltymo ir įvairiausių amino rūgščių šaltinis, tačiau per didelis jų kiekis gali turėti neigiamą poveikį sveikatai“, - pasakojo dietologė.

Jos teigimu, net jei per Velykas viršysime 3 kiaušinių normą, nieko blogo nenutiks. Tačiau taip rizikuoti neturėtų žmonės, kurie turi problemų su sveikata. Jiems reikėtų atsisakyti kiaušinio trynio ir geriau suvalgyti baltymą arba valgyti minkštai, 3-5 minutes, virtus kiaušinius.

„Sakoma, kad kuo kiaušinio trynys yra geltonesnis, tuo jis sveikesnis, tačiau tai nėra tiesa. Jo spalva priklauso nuo to, kuo vištos yra maitinamos ir nuo sezono. Žiemą tryniai gali būti šviesesni, o vasarą, ypač jei vištos laikomos lauke, tamsesni. Kiaušinio savybėms jokios įtakos nedaro ir jo lukšto spalva. Be to, tikrai nėra taip, kad vien nuo kiaušinių išsivystys kepenų suriebėjimas“, - populiariausius mitus apie kiaušinių valgymą paneigė Ž. Antonova.

Anot specialistės, kiekvienos rūšies kiaušinio sudėtys yra panašios ir kažkuo ypatingai nesiskiria, tad nei putpelės, nei žąsies ar stručio kiaušiniai nėra energine verte vertesni nei kad vištos. Tiesa, putpelių kiaušiniai turi daugiau vitamino A, tiamino, niacino, riboflavino, cholino, kai kurių būtinų amino rūgščių, vario, geležies, tačiau juose mažiau vitamino B 12, vitamino E, D.

„Putpėlės kiaušinis yra mažesnis nei vištos, tad rinkdamiesi juos galime nebent apgauti akis. Svarbu atsiminti ir tai, kad kiaušinius, kaip ir bet kurį kitą maistą, reikėtų valgyti kartu su daržovėmis. Jeigu žmogus yra sveikas, jis gali sau leisti šiek tiek majonezo, tačiau geriau būtų naudoti liesesnį padažą. Pavyzdžiui, pagamintą iš natūralaus jogurto sumaišyto su žolelėmis ar česnaku“, - patarė dietologė.

Reikia marginti tokį kiekį, kurį suvartosime per 3 paras

Valstybinė maisto veterinarijos tarnyba primena, kad kiaušiniai - greitai gendantis produktas, todėl persistengti marginant kuo didesnį jų skaičių - neverta.

Pasak vyriausio veterinarijos gydytojo Jono Staniaus, naminių paukščių – vištų, kalakutų, ančių, žąsų, putpelių kiaušinių sudėtis skiriasi nedaug. Palyginus su vištų kiaušiniais, putpelių kiaušiniai turi daugiau amino rūgščių, geležies, fosforo ir vario, tačiau juose nėra vitaminų D, E, B12. Kiaušinių sudėčiai įtakos gali turėti lesalo sudėtis, metų laikas bei kiaušinių dėjimo intensyvumas. Todėl ekologiniuose ūkiuose ir laisvai laikomų vištų kiaušinių trynių spalva paprastai būna ryškesnė dėl karotinoidų – natūralių medžiagų.

„Į prekybą gali būti tiekiami tik A klasės kiaušiniai, atitinkantys kokybės reikalavimus: lukštai turi būti nepažeisti, be deformacijų, švarūs, be pašalinių medžiagų ar kvapo. Rūšiuojant kiaušiniai skirstomi į keturias svorio kategorijas, kurios nurodomos ant kiaušinių pakuočių, t.y. XL — labai dideli (73 g ir didesni), L — dideli (63–73 g), M — vidutiniai (53–63 g), S — maži (iki 53 g)“, - aiškino specialistas.

Pasak J. Stainiaus, geriausias skonio savybes kiaušinis įgyja per 5 paras po padėjimo ir jie turėtų būti suvartojami per 28 dienas po padėjimo. Geriausia žalius kiaušinius laikyti nuo +5 C iki +18 C, saugoti nuo temperatūros svyravimų, o plauti tik prieš vartojimą. Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, laikant kambario temperatūroje, o šaldytuve – iki 3 parų. Todėl dažant margučius, reikėtų marginti tokį kiekį, kokį planuojama suvartoti per 3 paras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)