Trečius metus vyksiantis renginys #SWITCH! šiemet iš Vilniaus persikelia į Kauną, kurio „Žalgirio“ arenoje susitiks visi, neabejingi pažangai – pradedant talentingu jaunimu, baigiant vizionieriais ir visuomenės lyderiais. Planuojama, kad šių metų renginys #SWITCH! pritrauks daugiau nei 10 tūkst. dalyvių, tarp kurių bus verslo ir politikos atstovai, moksleiviai, jaunimas ir mokytojai, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Kaip pasakoja Europos Parlamento narys ir #SWITCH! sumanytojas bei rengėjas Antanas Guoga, šio renginio pranešėjų – elektroninio verslo žinovų ir vizionierių – pasakojimai jaunimą neabejotinai padrąsins gyvenime turėti didelių užmojų bei nesustabdomai siekti savo tikslų.

„Nuo hobio iki savo verslo išsivysčiusios sėkmės istorijos, ypač girdimos iš Lietuvos ir užsienio verslo bei visuomenės lyderių ar įvairių startuolių kūrėjų, įkvepia veikti. O jeigu norime, kad konkurencinga ir šiuolaikiška Lietuva taptų realybe, jaunimas su neribotomis skaitmeninio pasaulio galimybėmis turi susipažinti kuo anksčiau. Tai – vienintelis kelias konkuruoti pasaulyje“, – įsitikinęs A. Guoga.

Šiųmetis renginys #SWITCH! ypač didelį dėmesį skirs pačioms karščiausioms ir aktualiausioms skaitmeninės rinkos temoms – medicininių technologijų galimybėms, virtualiosioms valiutoms ir kitoms „blockchain“ aktualijoms, finansinių technologijų rinkoms, kibernetiniam saugumui, privatumui elektroninėje erdvėje bei elektroninei prekybai, autorinėms teisėms. Šias temas, be kitų pranešėjų, nagrinės interneto milžinių „Google“, „Facebook“, „Nasdaq“, „Oath“, „Mastercard“, „Dash“, „NEM“, kitų technologijų kompanijų bei Europos Komisijos, įskaitant Komisarą sveikatai V. Andriukaitį, ir Lietuvos profesionalai. Renginyje kalbės 63 pranešėjai iš 13 šalių: JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Prancūzijos, Graikijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Italijos, Belgijos, Suomijos, Lietuvos.

Renginyje #SWITCH! vyks atskiros profesionalų, jaunimo, švietimo mokytojų programos, hakatonas, kontaktų susitikimai, mokslo mugė, technologijų išbandymo erdvė.

Profesionalų programoje – gausybė naujausių skaitmeninės rinkos iššūkių: kaip išnaudoti technologijų pažangą, robotikos plėtrą, interneto skvarbą sveikatos srityje? Kokias galimybes #fintech sektoriui atneša greitai besivystančios technologijos, pvz., dirbtinis intelektas? Ką reikia daryti viešajam sektoriui, ypač - savivaldybėms, kad pritrauktų technologijų kompanijų investicijas į antrą, trečią ar mažesnį miestą? Iš kur gauti lėšų būtiniems infrastruktūriniams pokyčiams? Kaip skatinti inovacijas, bet kartu ir užtikrinti autorinių teisių apsaugą?

Jaunimo dalyje „Tesla“ susidomėjimą sukėlusio „Minecraft Gigafactory“ projekto organizatoriai bandys atsakyti į klausimą, kaip į Lietuvą prisikviesti Eloną Muską ir kada ateis metas, kai savo šalyje važinėsime tik elektromobiliais? Jaunimui apie technologijų daromą įtaką pasaulio bankams pasakos „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Ekspertai iš Suomijos ir Lietuvos tarsis, kaip pritaikyti švietimo sistemą Z kartos vaikams. Šioje programoje visi susibūrę vienam tikslui – įgalinti mokytojus taikyti išmaniąsias technologijas savo pamokose, mokyklose ir bendruomenėse. Kokių priemonių imtis, kad jaunimas rastų išmaniojo pasaulio pranašumus ir tikslingai išnaudotų savo potencialą jame, tarsis #SWITCH! švietimo dalyje.

#SWITCH! programą šiais metais nuspręsta papildyti ir unikaliu projektu #SWITCH! Mokslo muge, kurioje universitetų, kolegijų, profesinių mokyklų ir neformalaus ugdymo atstovai iš visos Lietuvos pristatys su technologijomis ar verslumu susijusias studijų programas.

„Vis dar gajus stereotipas, jog technologinės pakraipos studijų programos nėra skirtos kiekvienam, kad jos orientuotos tik į siaurą jaunuolių būrį. Tikiuosi, kad ši mugė padės sugriauti šiuos mitus ir išlaisvins nuo ribojančių stereotipų“, – kalbėjo A. Guoga.

2017 m. renginys #SWITCH! dalyviams pasiūlys apsilankyti ir jau tradicine tapusioje technologijų erdvėje, suteikiančioje galimybę naująsias technologijas ir inovacijas išbandyti praktiškai. Čia bus galima virtualiojoje realybėje skristi parasparniu, išbandyti 3D spausdintuvą ir technologijų pabėgimo kambarį, išmokti skraidinti droną ir net sudalyvauti robotų kovose.

Startuolius technologijų erdvėje į bene didžiausią stendą kvies „ChangeMakersOn“ ir „Kaunas IN“ kartu su „KasVykstaKaune“. Į „Kaunas Entrepreneurship Cafe“ erdvę kviečiami visi norintys pradėti startuolį, ar jau jį įkūrę ir siekiantys stiprėti versle. Žadama, kad čia jie gaus naudingų žinių, pagalbos, paramos ir palaikymo, turės galimybę susipažinti su daugybe Kaune sukurtų technologinių inovacijų, o kai kurias ir patys išbandyti, kaip, pavyzdžiui,vienintelius Lietuvoje Microsoft „HOLOLENS“ akinius.

Kaip ir ankstesniais metais, taip ir šiemet programuotojus, dizainerius, produktų ir verslo vystytojus bei e. verslo entuziastus į komandas burtis ir kurti naujus skaitmeninius verslus kvies #SWITCH! hakatonas. Šių metų #SWITCH! hakatone komandomis suskirstyti entuziastai, pasitelkę „blockchain“ technologiją, turės išspręsti bankams aktualią problemą – rasti decentralizuotą sprendimą banko sąskaitos ir telefono numerio sąsajai. Hakatono organizatorius – „Swedbank“. Hahatonas prasidės dar rugsėjo 18 d., o jo komandų sukurti projektai bus įvertinti rugsėjo 19 d.