Tyrimai rodo, kad karantino metu atsirado ne tik daugiau veiklų, naujų sprendimų, kūrybiškumo, bet ir stipriai pasikeitė darbdavių požiūris į savo darbuotojus, atmosferos darbe svarbą, skatinamąsias priemones. Psichologai sako, kad ne tik darbinėje aplinkoje labiausiai reikalingi kompromisiniai sprendimai, supratingumas bei gebėjimas prisiderinti prie pakitusių sąlygų, bet ir šeimoje. Nuotolinis darbas ir vaikų mokymasis namuose buvo ir kai kuriems dar ir yra besitęsiantis iššūkis, reikalaujantis ne tik geros vadybos, bet ir darbdavių, mokytojų supratimo bei palaikymo.

Svarbu ne tik susikurti, bet ir laikytis namų biuro darbotvarkės

Pastaraisiais metais verslo susitikimų etiketo ribos prasiplėtė – jau nieko nestebina ekrane pasirodęs vaiko veidelis ar augintinio uodega. Pasak „Gjensidige“ Personalo vadovės Baltijos šalims Rasos Rakštelienės, darbuotojo susitelkimas ir emocinė būsena didele dalimi priklauso nuo sustyguotos namų biuro dienotvarkės. Jose turi būti numatytas konkretus laikas savarankiškoms (mokymuisi, darbui), bendroms (namų ūkio darbai, kitos veiklos) veikloms, laisvalaikiui bei poilsiui. Kuo šeimoje bus daugiau bendrų ir visiems aiškių susitarimų, tuo mažiau bus trinties ir įtampos.
Pirmojo karantino metu atlikus darbuotojų apklausą paaiškėjo, kad Lietuvoje net 98 proc. atsakiusiųjų buvo patenkinti, galėdami dirbti namuose ir išvengti rizikos užsikrėsti COVID-19.

Paklausti apie didžiausius darbo namuose privalumus, darbuotojai minėjo sutaupytą laiką ir pinigus, geresnes sąlygas susikaupti, pasirūpinti vaikais.

„Tačiau buvimas namuose neatleidžia nuo tėvų ir šeimos aprūpintojų pareigų. Tad dažniausiai kolegos minėjo sunkumus suderinti darbą ir namų ruošą, darbo režimo ir pertraukėlių laikymąsi“, - sako R. Rakštelienė.
Rasa Rakštelienė

Įmonėje siekiama darbo ir laisvalaikio pusiausvyros

Atsižvelgdama į kolegų situacijas ir lūkesčius, „Gjensidige“ didelį dėmesį skyrė žmonių emocinės sveikatos stiprinimui, skatino bendravimą ir bendradarbiavimą, įdiegė naujų nuotolinio bendravimo įrankių bei platformų. R. Rakštelienė sako, jog net kalėdinė dovana darbuotojams - vilnonis pledas - buvo skirtas namų jaukumui.

Personalo vadovė pažymi, kad ir iki pandemijos „Gjensidige“ darbuotojų gerovės sistema buvo sukurta, siekiant darbo ir laisvalaikio pusiausvyros.

Bendrovės darbuotojams suteikiamos papildomos penkios žiemos atostogų dienos, laisva diena gimtadienio proga, viena diena per metus asmeninėms reikmėms, papildoma laisva diena už 5 metų darbo stažą.

„Rugsėjo 1-ąją suteikiama laisva diena 0–5 klasių moksleivių tėvams. Puoselėjame tradiciją Mokslo ir žinių dienos išvakarėse į savo biurus pasikviesti darbuotojų vaikus ir surengti jiems linksmas vasaros palydėtuves, pavaišinti bei apdovanoti. 2020 m. nerizikavome ir susibūrimų nerengėme, tačiau kiekvienas „Gjensidige“ darbuotojų darželinukas ir mokinys iki 12 m. gavo dovanų unikalaus „Gjensidige“ dizaino piniginę-diržą“, - sako R. Rakštelienė.

Visi darbuotojai yra apdrausti sveikatos ir gyvybės draudimu. Sveikatos draudimo sąlygos kasmet gerinamos, suteikiant darbuotojams galimybes stiprinti sveikatą ir greičiau pasveikti susirgus.
Gyvybės draudimo apsaugos krepšelį, be visų kitų išmokų, sudaro ir išmoka gimus kūdikiui, mirus darbuotojui ar jo šeimos nariui, susirgus kritine liga.

Krizė ne tik pažeria išbandymų, tačiau ir sukuria naujas tendencijas, įpročius bei sprendimus
„Kiekvienos krizės akivaizdoje užgimsta ar sustiprėja nauji metodai bei veiklos, kurie vėliau įsitvirtina ir kasdieniame gyvenime. Tikėtina, kad didžiausią postūmį į priekį pajus veiklos, kurios jau turi pagrindus, tačiau platesniam įsitvirtinimui trukdė seni vartotojų įpročiai“ - teigė Linas Sesickas, advokatų kontoros GLIMSTEDT partneris, Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas.

Nuotolinis darbas, pasak advokato, atskleidė įmonių ir įstaigų poreikius: „Apie tokią darbo formą svarstė tikrai ne vienas kolektyvas dar iki pandemijos, o šiandieninė situacija sukūrė didžiulį bandymų poligoną, kuriame kiekvienas gali įsivertinti darbuotojų poreikius ir jų darbo organizavimo galimybes. Karantinui pasibaigus didžioji dalis darbuotojų sugrįš į savo darbo vietas, bet tikiu, jog darbdaviai ateityje laisviau žiūrės į nuotolinio darbo pasirinkimą. Manau, kad keisis ir su tuo susiję teisės aktai, jei iki šiol darbuotojas turi sutikti su nuotoliniu darbu, ateityje atsiras galimybė darbdaviams tiesiog bent laikinai parinkti šią darbo formą darbuotojams“.

L. Sesickas tiki, kad pokriziniame laikotarpyje išlaikysime sukauptą patirtį ir tiekimo grandinėse vis dažniau pritaikysime novatoriškus būdus, kurie bus efektyvesni, pigesni ir ekologiškesni.

Psichologai pataria daugiau laiko skirti vieni kitiems

Sudėtingą situaciją išgyventi visada lengviau tiems, kas geba keisti požiūrį bet kokioje situacijoje ir rasti privalumų. Ir nors situacija stabilizuojasi, su šeimomis dirbantys psichologai pastebi nerimą keliančių ženklų. Visame pasaulyje padaugėjo skyrybų, suaugusieji, anksčiau svajoję daugiau laiko praleisti kartu su šeima ir tą laiką gavę – nebežinojo, kaip tinkamai jį išnaudoti, nebemokėjo būti kartu, susidoroti su šeimoje kylančiais iššūkiais.

Tyrimai rodo per pandemiją pablogėjusią ir pačių vaikų, o ypač paauglių, psichinę būklę, kurie šį laikotarpį išgyveno daug sunkiau nei suaugusieji. Atsiradęs nerimas, nesusidorojimas su stresu, vienišumo jausmas, suprastėję pažymiai, apatija, nutolimas nuo draugų – visa tai patyrė daugelis vaikų.

Vaikų psichologai pataria tėvams daugiau kalbėtis su savo vaikais, domėtis ne tik mokslais ar užduoti kasdienius klausimus, bet ir kalbėtis apie pačią pandemiją, kad vaikams įnešti aiškumo, supratimo, ramybės jausmą. Labai svarbu, anot jų, stebėti vaikų emocinę būklę, elgseną. Liūdesys, uždarumas, laikymasis atokiau, miego sutrikimai, maitinimosi pokyčiai – visa tai gali sąlygoti, kad vaikui yra negerai.

Psichologai sutaria, kad labiausiai šeimos santykius stiprina bendras, kokybiškai leidžiamas laikas – bendri ritualai, abipusiai maloni veikla, pokalbiai, pasivaikščiojimai, pramogos pagal išgales. Svarbu nepamiršti, kad kiekvienam šeimos nariui reikalingas ir individualus, vien tik jam skiriamas dėmesys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)