Geras vadovas domisi ne vien atliktu darbu

Norvegijoje į pokalbį su darbdaviu atvykęs gydytojas pusę interviu laiko atsakinėjo į klausimus, kaip jis ilsėsis po darbo ir kaip jo šeima prisitaikys prie naujų gyvenimo sąlygų. Ši kolegos istorija E. Laurinaičiui padarė nepaprastai didelį įspūdį.

Profesoriaus E. Laurinaičio teigimu, rūpinimasis darbuotojų sveikata plačiąja prasme atspindi įmonės vertybes, todėl vienkartinės akcijos ar sumanymai nebus reikšmingos. „Projektas turi būti planingas darbas – nuoseklus ir su aiškia vizija“, – teigia gydytojas psichoterapeutas. Pasak jo, iniciatyvos sėkmė labai priklauso nuo asmeninio vadovo pavyzdžio ir aktyvaus palaikymo.

„Lietuvoje vis dar gaji nuostata: dirbti gerai, reiškia, dirbti ilgai. Iš tiesų taip nėra. Nuolat visiems kartoju paprastą taisyklę: gerai dirbti gali tik tas, kuris moka gerai ilsėtis“, – pabrėžia E. Laurinaitis.

Dažnas darbuotojas atkreipia dėmesį, kaip ilsisi ir jėgas atstato jo vadovas. Gebėjimas rasti balansą – produktyviai panaudoti savo laiką ir darbui, ir poilsiui – labai svarbus įgūdis, saugantis žmogų nuo pervargimo.

Eugenijus Laurinaitis

Naujovėms labai svarbus vadovų palaikymas

Rūpestingi vadovai savo organizaciją mėgsta lyginti su šeima – įmonės viduje jie stengiasi sukurti saugią, sveiką ir patogią aplinką.

Kalbėdama apie vadovo santykius su darbuotojais šeimos analogiją pasitelkia ir žmogiškųjų išteklių specialistė, vadovų paieškos agentūros „Master Class Lietuva“ partnerė Laura Duksaitė-Iškauskienė.

„Jeigu mama vaikams nuolat pasakoja apie cukraus žalą, tačiau per pusryčius sau į arbatos puodelį deda tris šaukštelius cukraus, tai jokie aiškinimai neveikia. Vertybinė žinia turi būti autentiška ir nuoširdi. Organizacijoje viskas prasideda nuo vadovo pavyzdžio“, – dėsto L. Duksaitė-Iškauskienė.

Anot pašnekovės, jeigu įmonė ima kalbėti apie sveikatingumo iniciatyvą ir jos teikiamą naudą, darbuotojams turi būti suteiktos galimybės įsitraukti, išbandyti diegiamą naujovę.

Laura Duksaitė

Lanksti motyvavimo priemonė

„Ar prie naujovių galima priskirti sveikatos draudimą? Ne visada. Mat vieni klientai apie šią paslaugą išgirsta pirmą kartą, o kiti yra tikri sveikatos draudimo ekspertai, nes jau seniai naudojasi paslaugos privalumais“, – sako „Lietuvos draudimo“ Verslo rizikų vadovas Arūnas Raziūnas. Draudimo bendrovės atstovas gyvai bendrauja su įvairių įmonių darbuotojais ir puikiai žino, kas labiausiai rūpi kepyklos darbuotojams, o kas – buhalterinės apskaitos ar IT bendrovės kolektyvui. A. Raziūnas teigia, kad sveikatos draudimo paketą galima sudaryti labai lanksčiai, pagal individualius įmonės darbuotojų poreikius.

Sveikatos draudimo paslauga įmonėms yra labai paranki priemonė darbuotojų motyvavimo sistemai papildyti ir patobulinti. Skirtingos vertės paketai gali būti tarsi apdovanojimai ar priedai už skirtingus pasiekimus, skirtingas pareigas ir atsakomybes. „Pavyzdžiui, prie kompanijos prieš metus prisijungęs darbuotojas turi vienokį sveikatos draudimo variantą, bet žino, kad sukaupęs trejų metų patirtį gaus kitokį – dar vertingesnį – paketą“, – aiškina „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Patenkina skirtingus poreikius

Pasak A. Raziūno, kad ir kokius paslaugų paketus įmonė išsirenka savo darbuotojams, platus „Lietuvos draudimo“ partnerių tinklas visoje Lietuvoje užtikrina, kad visi apdraustieji gautų kokybiškas gydymo, sveikatos priežiūros ir sveikatinimo paslaugas, taip pat – reikiamų medicinos priemonių, vaistų ar vitaminų.

„Vieniems pagalbos prireikia susirgus, antri rūpinasi, kaip palaikyti gerą sveikatą, o treti galbūt tiesiog nori įsigyti naujus akinius“, – darbuotojų poreikius nagrinėja A. Raziūnas.

Rūpestis sveikata nelieka nepastebėtas

„Lietuvos draudimo“ tyrimas parodė, kad beveik daugumai dirbančiųjų dantų gydymo paslaugos yra pačios aktualiausios. Kaip itin aktualias paslaugas apklausos dalyviai įvardijo sveikatinimo paslaugas ir specialistų konsultacijas bei tyrimus.

„Lietuvos draudimo“ atstovas atkreipia dėmesį, kad daugiau negu pusė apklausos dalyvių sveikatos draudimą įvardijo kaip svarbią motyvavimo priemonę. Pasak jo, sveikatos draudimas Lietuvoje jau tampa norma – verte, kurią darbdavys suteikia savo darbuotojams kartu su atlyginimu. Tyrimo duomenimis, didžiausią įtaką sveikatos draudimas, apklaustųjų požiūriu, turėtų palankiam požiūriui į darbdavį, lojalumui ir norui rekomenduoti darbdavį.

Taip pat A. Raziūnas primena, kad darbuotojo naudai darbdavio mokamos papildomo (savanoriško) sveikatos draudimo įmokos priskiriamos neapmokestinamoms pajamoms, todėl įmonė gali sumažinti pelno mokestį. Be to, nuo darbuotojo naudai draudėjo mokamų savanoriško sveikatos draudimo įmokų nėra skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

Užsakymo nr.: PT_79445563