Susirgusius darbuotojus ragina nedelsti

Patyrę įmonių vadovai teigia, jog darbuotojų sveikata lemia ne tik svarbių atskirų projektų, bet ir visos organizacijos sėkmę. Jie teigia, kad rūpinasi darbuotojų sveikata ir ugdo kiekvieno organizacijos nario sąmoningumą. „Nė vienas darbuotojas nenori ateiti į darbą ir rasti ten sergantį kolegą, – sako įmonės „MDI Transport“ vadovas Darius Eidukonis, – Įmonėje visi supranta, kad sergant geriau į darbą neiti. Visada geriau likti namuose ir apsaugoti kitus nuo užkrečiamųjų ligų, virusų. Jeigu darbuotojas jaučia lengvus negalavimų simptomus ir mano, kad yra darbingas, suteikiame galimybę dirbti iš namų“.

Darius Eidukonis

Anot D. Eidukonio, darbuotojai yra raginami iš karto kreiptis į privačią kliniką – tokią galimybę jiems atveria sveikatos draudimas, kompensuojantis darbuotojų gydymo ir sveikatos priežiūros išlaidas. „Vizitas pas medicinos specialistus ir poilsis namuose padeda išvengti situacijų, kai darbuotojas savaitę ar dvi vaikšto į darbą kentėdamas, piktas, liūdnas ir pavargęs“, – teigia D. Eidukonis.

Darius Eidukonis

Viena iš tyliųjų grėsmių

Smulkių ir vidutinių įmonių vadovai darbuotojų sveikatą ir saugumą vertina panašiai kaip riziką, keliamą gaisrų ir vagysčių. „Lietuvos draudimo“ Verslo rizikų vadovas Arūnas Raziūnas sako, kad tokius vertinimus atskleidė šiemet atliktas tyrimas, kurį draudimo bendrovės užsakymu atliko „Socialinės informacijos centras“ (SIC).

„Darbuotojų sveikata ir saugumas patenka į tyliųjų grėsmių sąrašą. Tyliosios grėsmės – rizikos, su kuriomis tiesiogiai susiduriama retai, tačiau jos nuolat kelia susirūpinimą“, – teigia A. Raziūnas. Jis pastebi, kad su darbuotojų sveikata susijusios problemos įmonėms kelia daugiau nerimo negu darbuotojų klaidos ar įrangos gedimai.

„Darbuotojų sveikata ir saugumas įmonių vadovams yra toks pats aktualus rūpestis kaip ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas“, – lygina „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Iššūkiai ir naujovės suvienija komandą

Sveiki ir energingi darbuotojai verslui sukuria didesnę vertę, o sveika gyvensena gali būti svarbi organizacijos kultūros dalis. „Smagu, kai įmonė paskatina sveikos gyvensenos iniciatyvą, o darbuotojai pratęsia ir išplėtoja idėją savais sumanymais. Taip vienas po kito biure seka iššūkiai: mėnesis be pridėtinio cukraus, mėnesis su daugiau vaisių ir daržovių, mėnesis su dviem litrais vandens per dieną“, – dėsto Vygintas Domarkas, bendrovės „IPF Digital Lietuva“ vadovas.

Vygintas Domarkas

Anot pašnekovo, bendri draugiški iššūkiai komandai suteikia daugiau energijos, galimybių pasidalinti patirtimi ir patarimais. V. Domarkas teigia, kad naudingos praktikos įmonėje pasklinda natūraliai – iš pradžių naujoves išbando aktyviausi ir smalsiausi darbuotojai, o vėliau įsitraukia ir kiti.

„Sveikatos draudimas vieniems darbuotojams buvo naujovė, o kitiems – pažįstama nauda, nes sveikatos draudimu jie naudojosi prieš tai dirbdami kitose įmonėse“, – teigia 27 darbuotojus turinčiai įmonei vadovaujantis V. Domarkas. Jis pabrėžia, kad sveikatos draudimo variantus ir privalumus įmonės kolektyvui išsamiai pristatė ekspertas iš „Lietuvos draudimo“, atsakęs į darbuotojų klausimus ir paaiškinęs, kaip efektyviausiai naudotis paslauga.

Vygintas Domarkas

„Sveikatos draudimo naudą jaučia ir darbuotojas, ir darbdavys. Pirma, profilaktika, ankstyva ligų diagnostika ir prevencija darbuotojams padeda išvengti ūmių susirgimų ir rimtų ligų, užtikrina gerą savijautą. Antra, kokybišką gydymą operatyviai gavęs darbuotojas greičiau grįžta į darbą. Todėl sumažėja išlaidų dėl nedarbingumo atostogų ir pavaduojančių darbuotojų viršvalandžių. Taip pat sumažėja su neįvykdytais ar vėluojančiais užsakymais, gamybos efektyvumo sumažėjimu susijusios išlaidos“, – apibendrina A. Raziūnas.

Išpildo lūkesčius

Kalbinti įmonių vadovai teigia, kad sveikatos draudimo variantai, kuriuos siūlo „Lietuvos draudimas“, atitinka darbuotojų lūkesčius. Be to, sveikatos draudimo paketas gali būti sudarytas individualiai, atsižvelgiant konkrečius pageidavimus.

Šiemet „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad viena iš gyventojams aktualiausių sveikatos priežiūros paslaugų yra ambulatorinė pagalba susirgus. Du trečdaliai žmonių teigia, kad labai vertina galimybę užklupus peršalimui iškart nuvykti pas gydytoją.

„Lietuvos draudimas“ ambulatorinėms ir profilaktikos paslaugoms draudimo limito netaiko. Tad iškilus klausimų dėl sveikatos, apdrausti asmenys gali pasikonsultuoti su gydytojais tiek privačiose, tiek valstybinėse medicinos įstaigose sau patogioje vietoje.

„Siekiame, kad mūsų klientai sveikatos priežiūros paslaugas gautų greitai ir patogiai. Juk niekas nenori valandų valandas laukti eilėje, kęsdamas danties skausmą. Todėl turime platų tinklą partnerių, kurie suteikia aukštos kokybės paslaugas“, – teigia „Lietuvos draudimo“ ekspertas. Būtent dantų gydymo paslaugą dauguma tyrimo dalyvių įvardijo kaip pačią aktualiausią. Gyventojai taip pat paminėjo, kad jiems yra aktualios profilaktinės individualios sveikatos patikros, galimybė įsigyti vaistų ir medicinos priemonių.

„MDI Transport“ vadovas D. Eidukonis mano, kad sveikatos draudimas parodo įmonės rūpestį savo darbuotojais ir yra gera motyvavimo priemonė, skatinanti žmones džiaugtis ir didžiuotis savo organizacija.

Užsakymo nr.: PT_79376333