Daugėja sukčiavimo lietuvių kalba

„Ondato“ vadovas Liudas Kanapienis pasakoja, jog pastebima vis daugiau sukčių prisistatymo lietuvių kalba: „Kas man labiau kelia susirūpinimą, kad kalbos modeliai tobulėja ir tik laiko klausimas, kada mes tai girdėsime lietuvių kalba, ne tik skaitysime. Ir, žinoma, matysime iškart kai tik išgirsime, nes tai yra labai susiję, vaizdo technologijos jau yra pakankamai pažengusios“. Ekspertas leidžia pažvelgti į netolimą ateitį: netrukus galime ne tik sulaukti dirbtinio intelekto pagalba sukuriamų elektroninio sukčiavimo skambučių, bet ir specialių nuorodų, kurias paspaudę balsu pasikalbėsime su neva banko darbuotoju, kurį galbūt net pažįstame.

Liudas Kanapienis

L. Kanapieniui antrina ir „Amlyze“ vadovas Gabrielius Erikas Bilkštys: „Mano nuomone, aplinka yra labai dinamiška ir sukčiai jau seniai įgalino įvairias technologijas, ne tik DI, finansiniams sukčiavimams atlikti“, – tikina pašnekovas ir prabyla apie technologijas, jau dabar naudojamas dokumentų padirbinėjimui, o anksčiau iš nežinomų užsienietiškų numerių kartkartėmis apgaulės tikslai skambinusius žmones jau pakeičia robotai.

„Galimybės įgalina tris vertikales: sukurti tekstą arba sugalvoti scenarijų, nes jūs jau dabar galite paprašyti sugalvoti kažkokį scenarijų; tada tai paversti realiu vaizdu ir garsu. Akivaizdu, kad galimybės tikrai platėja“, – nekokias tendencijas apžvelgia L. Kanapienis.

Ragina netikėti per gerais pasiūlymais

Visgi G. E. Bilkštys skuba nuraminti – apokalipsė neartėja: nors sukčiai jau daug metų naudoja įvairias technologijas, kitoje barikadų pusėje stovi technologijų kompanijos ir finansų įstaigos, investuojančios į tokias kompanijas ir stengiasi sukčiavimą užkardyti. Tačiau yra daugybė skirtingų to paties sukčiavimo schemų, pvz. romantinis sukčiavimas, kai apsimetama kad ir Amerikos kariu ar Vokietijos palikimą gavusiu asmeniu. Esamos technologijos įgalina sukčius vienu metu bendrauti su daugiau potencialių aukų, padirbinėti dokumentus, automatizuoti įvairius procesus.

Gabrielius Erikas Bilkštys

„Dirbtinis intelektas iš esmės yra kaip įrankių visuma palengvinti tam tikras dalis ar užduotis. Pavyzdžiui, sukurti nuotrauką minėto Amerikos kario, realiai kariaujančio kažkur. Jei jūs neturite įgūdžių padaryti tai su Photoshop, tai sudėtinga, užtrunka ilgai ir pan., DI įgalina tuos dalykus padaryti labai greitai. Jei sugalvojamas tam tikras sukčiavimo scenarijus, jį paremti tam tikrais vaizdiniais yra žymiai paprasčiau. Nėra taip, kad ateis apokalipsė ir staiga nutiks baisūs dalykai. Yra krūva priemonių, kaip suprasti, kad tai vyksta, kaip tai pamatyti ir panašiai. Apie veido, vaizdinių padirbinėjimo technologiją mes jau kalbame 5 metus, yra priemonės nustatyti, ar tai nėra būtent tokia ataka. Tačiau klausimas, ar visi bus pasiruošę įsidiegti tokį atpažinimą ir natūralu, kad naudojamos priemonės nebus visagalės“, – apie padidinto budrumo būtinybę pasakoja L. Kanapienis.

Pagrindinės „raudonosios vėliavėlės“, į kurias reiktų atkreipti dėmesį, siekiant išsiaiškinti, ar susiduriate su sukčiavimo atveju, anot G. E. Bilkšio, yra nerealistiniai siūlomi pelnai, įtartinos ir per gerai skambančios galimybės investuoti, mat investicinis sukčiavimas – itin paplitęs, o pačios sukčiavimo schemos ir eiga tampa vis kokybiškesnės.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją