1. Nemokamas būstas naudojant „Worldpacker“ programą

Jei atvirai, nesidžiaukite iš karto: taip, už būstą jums nereikės mokėti pinigų, bet turėsite skirti savo laiko. Iš tiesų tai puiki platforma, kurioje galima susirasti savanorišką veiklą net 140-yje pasaulio šalių. Viskas yra labai paprasta: užeinate į puslapį ir užsiregistruojate. Tiesa, registracija yra mokama. Vienkartinis mokestis priklauso nuo to, kokį planą pasirinksite: pigiausias kainuoja 49 eurus ir galioja metus, brangiausias kainuoja 129 eurus metams. Kai užsiregistruoji, renkiesi šalį ir programą, kurioje srityje nori savanoriauti. Pasiūlymų yra labai įvairių: žemės ūkis, viešbučių verslas, pedagoginė veikla, pagalba statybose, holistinė veikla ir t.t. Savanoriško darbo trukmė taip pat labai įvairi: kai kuriuose pasiūlymuose pažymimas mažiausias pageidaujamas periodas, kuris kartais būna ir mėnesį, kitur galima savanoriauti kad ir vieną savaitę. Aprašyme taip pat pateikiamos sąlygos, kuriomis savanoris gyvens: skirs kambarį viešbutyje ar vietą kempinge, nurodoma, koks skiriamas maitinimas, kiek valandų reikės dirbti. Dažniausiai valandos išties nėra tokios, kaip įprasto darbo: galima rasti, kur reikalaujama vos 16 darbo valandų per savaitę.

Tad jei turite kelionei ribotą biudžetą, galbūt rasite čia jums priimtiną variantą.

Nemokamas būstas

2. Sofos keliautojai arba kitaip „Couchsurfing“

Tai dar vienas būdas nemokamai apsistoti svečioje šalyje. Šį kartą dirbti nereikės. Tiesa, registracija yra mokama: 2,89 eurai per mėnesį arba 14,50 – per metus. Programėlė anksčiau buvo nemokama, bet per pandemiją jos kūrėjai nusprendė apmokestinti narystę. Kaip tai veikia? Užsiregistruoji, išsirenki šalį, kurioje ieškai būsto ir susisieki su savininku. Tiesa, čia nereikėtų tikėtis itin prabangaus būsto, neveltui tai vadinama sofos keliautojais, tad reikia nusiteikti miegoti ant sofos, bet jei nesiruoši apsistoti savaitę, tai viena ar dvi naktys ant sofos gal nebus taip blogai.

Kitas klausimas, kuris neabejotinai kyla daugeliui – ar tai saugu? Nors galima pasiskaityti atsiliepimų, bet niekas negarantuos 100 procentinio saugumo, todėl geriau pranešti savo artimiesiems, kur važiuoji ir kur apsistosi. Internete sklando daugybė istorijų, kai tokios viešnagės baigėsi ne visai kaip tikėtasi. Štai vienas vaikinas internete dalijosi savo istorija, kai Paryžiuje apsistojo pas… nudistą. Kitas žmogus dalijosi savo istorija, kai priėmė merginą, kuri pasirodo nebuvo turistė, o tiesiog bėgo nuo savo pasiutusio mylimojo.

Vis tik kaip daugelis sako, šis apsistojimo būdas nėra tam, kad sutaupytum pinigų (visada tave priėmusiam šeimininkui gali pasiūlyti tam tikrą sumą), bet tam, kad susipažintum su vietine kultūra.

Nemokamas būstas

3. Gyvūnų priežiūra už būstą

Dar vienas būdas nieko (arba beveik nieko) neišleisti – sutikti prižiūrėti gyvūnus už suteikiamą būstą. Ši idėja veikia taip: šeimininkai išvyksta atostogų, bet turi gyvūną. Neturi kam jo palikti, tad siūlo būstą už gyvūno priežiūrą. Tiesa, šis būdas reikalauja kiek didesnio abipusio pasitikėjimo, tad keliautojui reikės užsiregistruoti patikimose platformose, nes niekas juk nenori patikėti savo augintinio visiškam nepažįstamajam. Viena iš tokių platformų „Trusted house sitters“. Joje už registraciją reikės susimokėti. Narystė kainuoja nuo 10 iki 20 eurų per mėnesį, priklausomai kokį plan1 pasirinksi. Panagrinėjus puslapį išties yra puikių variantų: Ispanija, Majamis, Olandija, Anglija. Tiesa, įvedus į paieškos laukelį Lietuvą, neišmetė nieko. Panašu, kad lietuviai savo augintinių dar nedrįsta patikėti nepažįstamiesiems.

4. Pasikeitimas namais

Šis būdas kiek skiriasi nuo sofos keliautojo, mat tu keitiesi būstu, tai yra kažkas atvyksta pas tave, o tu tuo metu vyksti pas kažką. Populiariausia platforma tokio būsto paieškai yra Home Exchange. Registracija čia jau kainuoja nemažus pinigus: 220 dolerių per metus. Panagrinėjus puslapį prie kai kurių būstų galima rasti „kainą“ už naktį, bet nereikia išsigąsti, nes čia naudojama „valiuta“ yra svečio taškai, kuriuos tu gauni kažką priimdamas pas save, paskui gali tuos taškus išnaudoti apsistodamas pats. Toks būdas buvo sugalvotas, jei tu priimi kažką pas save, bet pats nenori pas tuos žmones apsistoti (gal netinka vieta, datas ar dar kažkas), dėl to iš jų gauni „svečio taškų“. Užsiregistravęs tinklalapyje iškart gauni 500 svečio taškų. Tiesa, tai nėra labai daug, nes daugumoje skelbimų prašoma apie 200 taškų už naktį, tad, matyt, norint nieko nemokėti už būstą, teks pirmiau ką nors priimti į savo būstą.

Nemokamas būstas

5. WWOOF

Kas tai yra? Worldwide Opportunities on Organic Farms – tarptautinės galimybės organiniuose ūkiuose. Jei tau žemė ūkis prie širdies, kodėl nepabandžius? Išsirenki šalį ir keliauji pas šeimininką, padėsi jam kasdieniuose ūkio darbuose, o už tai gausi nemokamą būstą. Vietnamas, Dominykos Respublika, Brazilija… keliauk kur nori. Tiesa, šiame tinklalapyje galima rasti ir tris pasiūlymus Lietuvoje. Skirtingai nei kituose tinklalapiuose, šiame registracija yra nemokama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)