Viena iš nukentėjusių lietuvių šeimų – tėtis su dukra; jie į Ispaniją ne tik vežėsi ilgai kauptas santaupas, skirtas būstui įsirengti, bet ir norėję turėti tik judviejų kelionę. Deja, gera nuotaika dingo kaip į vandenį vos tik įvažiavus į Ispaniją. Privertę sustoti kelyje dėl neva orą praleidžiančios padangos, juodu vidury dienos aplink pirštą skaudžiai apsuko vietiniai vagys. Tokių ir panašių istorijų – begalė.

Išsigandau, kad kažkas negerai, ir sustojau

„Balandžio 26 d., ~13.15 val., E-15 kelyje, tik kirtus Prancūzijos sieną (apie 50 km nuo sienos) ir važiuojant link Barselonos mus pradėjo stabdyti ir mojuoti pravažiuojanti mašina. Kelias nuo Lietuvos ilgas – gal padangą nuleido, gal bagažinė prasidarė. Žmonės geri, aš jais tikiu, sustojau išsigandusi pakelėje, sustojo ir ta kita mašina, pradėjo rodyti į mano automobilį ir aiškinti ispaniškai, kas negerai. Su tėčiu nieko nesupratome, išlipome iš mašinos abu. Tik tiems žmonėms nuvažiavus, supratome, kad mus apvogė, – kol vienas už automobilio aiškino, kitas paėmė piniginę.

Važiuojame su tėčiu Ispanijoje įrengti būstą, skirtą nuomoti, po darbų ketinome pasidaryti dukters ir tėčio kelionę. Vežamės rankas, dažų, idėjų, gerą nuotaiką, taupome“, – į „Facebooke“ esančią lietuvių grupę kreipėsi Rūta Žemaitienė ir paprašė pasidalinti šia žinute, gal kas matė minėtą situaciją kelyje, gal nufilmavo, gal kas su panašia susidūrė ir gali pasidalinti, kaip tvarkėsi.

Susisiekus su Rūta ji papasakojo daugiau. Sako, kad jokių blogų minčių iš pradžių jai nekilo: „Turbūt man sekasi, nes iki šiol nėra niekas apgavę, supa geri ir sąžiningi žmonės, visada tikėjau žmogumi. Be to, ir keliaujame mašina ne pirmą sykį (tik į Ispanijos pusę pirmą) – niekada nieko tokio negirdėjome ir nebuvome susidūrę. O kad šalia važiuojanti mašina rodytų, jog kažkas negerai, yra buvę. Bet tai šviesos būdavo neįjungtos, tai dar kas nors. Taigi ir dabar nieko blogo nepagalvojau. Tik gal šiek tiek nustebau, kad, mums sustojus, jie irgi sustojo (priekyje).“

Kiek iš viso jų automobilyje buvo žmonių, Rūta sako nemačiusi. Įsidėmėjo tik tą, kuris išlipo ir jiems kažką intensyviai rodė mašinos gale: „Bendravimas buvo desperatiškas, labai norint paaiškinti ir parodyti. Pirmiausia išsigandau – kas čia atsitiko? Ir jaučiau dėkingumą žmogui, kuris nelieka abejingas kitiems kelyje. Visas veiksmas truko apie 5 minutes. Aišku, ir mano tėtis išlipo, kad viena nebūčiau. Išlipęs pastebėjo, kad priekyje esanti masina privažiuoja atbuline eiga dar arčiau mūsų automobilio.

Nieko nesupratę galiausiai pasukome kiekvienas prie savos mašinos. Tas žmogus iš savo automobilio ant žemės numetė mano piniginę, kosmetinę ir nuvažiavo. Net ir tada pagalvojau, kad kai paskutinį kartą buvome sustoję, palikau piniginę, jie rado ir važiavo paskui, kad grąžintų. Kol supratau, kad niekaip taip negalėjo būti. O kai supratau, jie jau buvo toli. Taigi, korteles, dokumentus grąžino, grynuosius pasiėmė.“

Paklausus, ką Rūta darė, kai ją apvogė, ji atsako: „Buvau policijoje, pridaviau pareiškimą, pasakiau, kad jei reiktų, atpažinčiau ir patį žmogų. Pareiškimas perduotas Barselonos policijai. Kol kas tiek. Atgauti nesitikiu, bet, manau, lašas po lašo ir akmenį pratašo.“

Į lietuvių istoriją sureagavo daug apgautų tautiečių

Neabejingi šiai istorijai liko daugybė kitų nuo vagių Ispanijos keliuose nukentėjusių lietuvių, jie dalinosi ir patirtimi, ir patarimais. Štai kelių jų mintys:

„Atsiminkite visam laikui: ispanai – vieni geriausių vagių visoje Europoje. Mus taip pat yra labai skaudžiai apvogę. Nepalikite brangių daiktų, su savimi visada nešiokitės pinigines, geriausia – kabinamas ant kaklo. Didžiausi taikiniai yra automobiliai.“

„Mums taip pat buvo – panašioje atkarpoje link Barselonos kertant Prancūzijos sieną sustabdė apsirengę pareigūnais. Kėlė įtarimą stabdymo būdas užkertant kelią ir perdėtai „CSI: Miami“ policininkų išvaizda... Bet visgi sustojome, nelipome iš automobilio. Kadangi kalbu ispaniškai, iškart paklausiau, ko nori. Jis laužyta kalba pradėjo sakyti, kad policija, sutriko, mat automobilio numeriai lietuviški, o kalbu ispaniškai. Sako: „Oi, gali važiuoti.“ Taip ir liko sutrikę...“

„Vėliau sustojome degalinėje, nuėjome pavedžioti šuns, liko draugas, o jam vienas sako: „Žiūrėk – ventilis nukrito.“ Kaip tik tuo metu ėjau pro šalį su nemažu šunimi ir matau, priešais iš kitos pusės vyras visus daiktus tempia iš mūsų automobilio. Sušukau „Ką čia darai?!“ ir paleidau šunį link jo. Tai metė viską ant žemės, pakėlė rankas į viršų ir pabėgo.“

„Mums atsitiko tas pats iki Prancūzijos sienos likus 225 km, – teko pranešti policijai ir važiavome toliau. Mus jau stipriai apvogė...“

„Du kartus stabdė. Pirmą kartą apšvarino kelyje. Pasivijus juos degalinėje daiktus (kompiuterį, raktus, dokumentus) grąžino. Toliau važiavome labai laimingi, kad tokie tolerantiški vagys pasitaikė. Antrą kartą, kai stabdė, nebestojome.“

„Negalima stoti net jei tas, kuris stabdo, ir vienas būtų. Kitas būna ant galinės sėdynės pasislėpęs.“

Draudikai paaiškina, kada patyrus vagystę kelyje galioja draudimas

Aurelija Baranauskaitė, BTA Turto draudimo rizikų specialistė, sako, kad turto apsauga lengvajame automobilyje galioja nuo eismo įvykio, gaisro bei vagystės su įsilaužimu iš lengvojo automobilio bagažinės, daiktadėžės rizikų.

Vagystės su įsilaužimu rizika galioja tik tuo atveju, jei automobilis buvo su stogu, užrakintas bei su įmontuota ir įjungta signalizacija.

Ana Variakojienė, BTA Transporto ir gabenimo draudimų rizikų valdymo skyriaus produktų vadovė, sako, kad į KASKO draudimą, nesvarbu, koks pasirinkimas ar paketas, daiktai neįeina.

„Nedraudžiamu įvykiu laikoma, jei transporto priemonė pavagiama, sustojus kam nors padėti. Sustojimas padėti neturi jokio poveikio taisyklėms, sustojimo tikslas nesvarbus.

Draudžiamu atveju laikomas įvykis, kuomet pavagiama transporto priemonė, kuri buvo užrakinta, o klientas turėjo raktus su savimi“, – paaiškina A. Variakojienė.

Į klausimą, kaip elgtis, jei norima sustoti padėti, pašnekovė atsako, kad šiuo atveju atveju galimi du scenarijai: „Sustojate padėti, užrakinate automobilį. Jeigu nukreipus Jūsų dėmesį kitas asmuo įsilaužia į automobilį, pavyzdžiui, išdaužia langą ir iš automobilio bagažinės, daiktadėžės pavagia daiktus, apsauga galioja. Jeigu sustojate padėti, neužrakinate automobilio ir iš automobilio yra pavagiami daiktai, – apsauga negalioja.“

Ženklai, kad jus stabdo tikras policijos pareigūnas

Lietuvoje situacija geresnė, bet budriems keliuose reikia išlikti visada. Kaip sako policija, mūsų šalyje retai, bet vistiek pasitaiko situacijų, kai asmenys mėgina apsimesti policijos pareigūnais ir nori sustabdyti vairuojamą transporto priemonę. Policija pataria, kaip atpažinti tikrus pareigūnus, kad nepatektumėte į rimtą bėdą.

Policijos pareigūnas dėvi tarnybinę uniformą (yra uniformuotas) ir stabdo transporto priemonę šiais būdais:

• arba duoda signalą lazdele,
• arba moja skrituliu su raudonu atšvaitu skersai judėjimo krypties,
• arba per garsiakalbį liepia sustoti.

Reikalavimas sustabdyti transporto priemonę taip pat gali būti išreiškiamas įjungus specialiomis spalvomis nudažyto ir policijos ženklu pažymėto automobilio švieslentę su užrašu STOP POLICIJA arba STOP.

Tamsiuoju paros metu policijos pareigūnas, stabdydamas transporto priemonę, turi vilkėti uniformą su šviesą atspindinčiais elementais (vilkėti specialiąsias liemenes, mūvėti rankogalius ar turėti kitų šviesą atspindinčių elementų). Patrulių ekipažą sudaro ne mažiau kaip 2 policijos pareigūnai su specialiomis spalvomis nudažyta ir policijos skiriamaisiais ženklais pažymėta motorine transporto priemone, kurios mėlynos ir (arba) raudonos spalvos švyturėliai yra įjungti.

Labai svarbu žinoti, kad tamsiuoju paros metu policijos pareigūnai (pagal rekomendacijas) transporto priemones stabdo apšviestuose kelio ruožuose.

Kaip elgtis, jei stabdantis asmuo kelia pagrįstų įtarimų

Jeigu manote, kad jus stabdantis žmogus nėra policijos pareigūnas, policija kviečia vykdyti šiuos nurodymus, kad išvengtumėte nemalonumų.

• Nesustokite.
• Nedelsdami skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.
• Informuokite operatorių dėl kilusio įtarimo, nurodykite savo važiavimo vietą ir kryptį.
• Klausykite operatoriaus nurodymų.

Skambindami nepamirškite laikytis Kelių eismo taisyklių. Jei važiuojate ne vienas, geriausia, kad skambintų keleivis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)