Artėja naktinė šalna: kaip paruošti augalus

Puoselėjamas sodas, atsodinta veja, jau pradėjusios žydėti gėlės. Kiekvienas prižiūrimas sodas jau nuspalvintas pavasariškai, tačiau vos per vieną naktį visas grožis ir derlius sode gali būti sunaikintas.

Šalnos gali pražudyti Jūsų derlių, pražudyti augalus, gėles. Mačiau, kad artėja net minus kelių laipsnių šalna, tai reiškia, kad šalna bus ne tik dirvos paviršiuje, bet pasilaikys ir ilgiau. Galite dengti įvairiomis medžiagomis, galite uždengti kartoninėmis dėžėmis, jei tai yra nedidelis augalas.

Jei turite tulpių, kaip pas mane užsodintas gana didelis plotas, šalnų gavusi tulpė labai sureaguoja – žiedas nulinksta. Tačiau tai geras procesas, nes augalas pats iš ląstelių pašalina vandenį, ją suminkština ir susidaręs ledo kristalas nesulaužo ląstelės, tulpė vėl atsikelia ir toliau gražiai žydi. Visgi ne visi augalai taip reaguoja“, – pasakoja agronomas Tautvydas Gurskas.

Kaip pavyzdį agronomas įvardija vadinamuosius prancūziškus auskarėlius, kurie šalnų neatlaikė.

Svarbūs žingsniai po šalnos

„Galbūt, teko girdėti tokį išsireiškimą, kad „nuvirinti“ stiebai, „nuvirinti“ nauji lapai – tai būtent yra šalnos padarinys. Yra natūralių medžiagų, kurios sumažina šalnų poveikį. Tai raudonųjų dumblių ekstraktas. Šie dumbliai, augdami savo buveinėje, patiria didžiulį stresą, todėl sulaukia labai daug medžiagų, o jos padeda ir mūsų augalams, jei juos apipurkšime“, – pataria specialistas, kaip apsaugoti augalus.

Nespėjusiems iki šalnų nupurkšti augalų, agronomas pataria tą padaryti po šalnų. Nors augalas ir pilnai neatsigaus, jį nuraminsite ir šalnų poveikis bus gerokai mažesnis.

Augalų priežiūrai yra nemažai natūralių priemonių, tad T. Gurskas pataria jas ir rinktis. Galime purkšti ir medžius, ir gėlės, ir vaismedžius – taip išsaugosite gražius augalus ir sulauksite puikaus derliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)