Rekordinis susidomėjimas investavimu ir gyvybės draudimu

Apklausos rezultatai parodė, kad įvairiais būdais pinigus taupo 66 proc. respondentų. Daugiau nei trečdalis (36 proc.) taupo turėdami atskirą banko sąskaitą savo ar kitame banke, 18 proc. taupymui naudoja gyvybės draudimą, 14 proc. taupo indėlių pagalba, 11 proc. investuoj, rašoma pranešime spaudai.

Kaip rodo bendrovės „Norstat“ atlikta apklausa, gyventojų taupymo įpročiai per metus iš esmės nepasikeitė. „Kelerius pastaruosius metus matėme rekordines indėlių sumas bankuose, rekordinį susidomėjimą investavimu ir kitais finansiniais produktais, pavyzdžiui, gyvybės draudimu. Vis dėlto, remiantis apklausos rezultatais, praėjusiais metais taupančiųjų nepadaugėjo. Greičiausiai tai galima sieti su itin didele infliacija, augusiomis palūkanų normomis – žmonių išlaidos kasdienėms reikmėms padidėjo“, – sako Šiaulių banko kasdienės bankininkystės direktorius Andrius Kamarauskas.

Andrius Kamarauskas

Indėlius dažniausiai renkasi vyresni žmonės, investuoja – jauniausi, o netaupančių visose amžiaus grupėse beveik tiek pat – maždaug trečdalis. Anot apklausos, dažniau bankų siūlomi taupymo produktai yra aktualesni Vilniaus ir kitų didesnių miestų gyventojams, asmenims su vidutinėmis ar kiek aukštesnėmis pajamomis, taip pat aukštąjį išsilavinimą turintiems žmonėms.

Auga terminuotų indėlių populiarumas

Taupymo apimtys praėjusiais metais šiek tiek padidėjo 45–54 m. žmonių grupėje, netaupančiųjų skaičius labiausiai krito tarp 35–44 m. žmonių. Kaip ir anksčiau, mažiausiai apie taupymą galvoja gaunantys mažiausias pajamas. Beveik penktadalis Lietuvos gyventojų taupo, kaupdami lėšas gyvybės draudimo bendrovėse – daugiausia tai 45–64 m. žmonės, kurių pajamos aukštesnės.

Tiesa, augančios indėlių palūkanų normos didina ir gyventojų palankumą terminuotiesiems indėliams. Kadangi palūkanos tik paskutiniu metu auga taip sparčiai, jų įtaka ne visai atsispindi apklausoje. Vis dėlto, banko duomenimis, 2023 metais terminuotųjų indėlių populiarumas išaugo: nuo metų pradžios fizinių asmenų indėlių portfelis išaugo net 14 proc. Šiai dienai net 52 proc. visų fizinių klientų Banke laikomų lėšų yra terminuotuosiuose indėliuose.

Investavimas

„Kiekvieno kliento finansinė situacija yra labai asmeniška, tačiau iš esmės įprastai kiekvienam patariame taupyti ar investuoti bent jau 10 proc. savo pajamų. Kas mėnesį tai nėra labai didelė pinigų suma, tačiau ji gali tapti labai reikšminga po metų ar kelerių. Santaupos būtinos atsiradus netikėtoms išlaidoms, planuojant brangesnius pirkinius ar ruošiantis senatvei. Taupymo būdų yra įvairiausių ir kiekvienas gali pasirinkti pagal savo finansinę situaciją“, – pranešime spaudai sako A. Kamarauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją