Vartotojai turi atkreipti dėmesį jau dabar: antraip liepą gali laukti nemalonios staigmenos

Elektros tiekėjai ir Valstybinės energetikos reguliavimo taryba primena, kad savo sutartis dėl elektros tiekimo verta pasitikrinti jau dabar ir gerai apgalvoti, kokių veiksmų imtis, kad netrukus netektų mokėti dvigubos kainos.

Renatas Pocius
„Vartotojams reikėtų būti aktyviems, mes tą raginame daryti, skatiname, kad vartotojai patys ieškotų geriausių pasiūlymų, ypatingai tie, kurie šiai dienai moka daugiau nei 20 centų už kilovatvalandę. Yra rizika, kad nuo liepos 1 d. valstybė nebetaikys tam tikrų kompensacijų elektros energijai ir tos kainos, kurios šiai dienai užfiksuotos sutartyse, gali tapti realiomis. Pavyzdys – jei vartotojas turi 45 centų už kilovatvalandę kainą, tai iki liepos 1 d. jis mokės 28 centus, bet nuo liepos 1 d. gali nutikti taip, kad turės mokėti 45 centrus, jei nieko nedarys. Todėl vartotojai skatinami rinktis ir ieškoti nepriklausomo tiekėjo“, – sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Pašnekovas paaiškina, kad pasirinkti galima remiantis kainų palyginimu specialiai tam sukurtoje platformoje skaiciuokle.vert.lt. Šioje internetinėje svetainėje savo duomenis suvedęs žmogus galės rinktis iš visų pateiktų pasiūlymų – nuo pigiausio iki brangiausio.

Vartotojas, matydamas siūlomą planą, gali tiesiogiai kreiptis į nepriklausomą tiekėją ir sudaryti sutartį. Mes stengiamės, kad elektros liberalizavimo procesas būtų kiek įmanoma sklandesnis. Sukūrėme tokį instrumentą, kad vartotojui būtų labai paprasta ir nereiktų labai galvoti, kas čia per planai, kokie tie tiekėjai yra. Skaičiuoklė parodo ir tiekėjus, ir siūlomus planus“, – kur ieškoti informacijos pasakoja R. Pocius.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas sako suprantantis, kad tikrai ne visi žmonės yra aktyvūs. Pašnekovas sako, kad orientuojantis į tokius vartotojus Seime svarstomas elektros energetikos įstatymo pakeitimas, kuris elektros tiekėjui leis vienašališkai sumažinti kainą vartotojui, nekeičiant sutarties nuostatų. Toks įstatymas leistų ir tiekėjams aktyviau veikti, ir išliktų galimybė rinktis patiems vartotojams.

Kodėl kinta kainos

Dabartinės kainos, kaip sako „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas, šiuo metu leidžia lengviau atsikvėpti, todėl vartotojams itin palankus laikas keisti planą.

„Iki liepos 1-os yra kompensacija ir gali būti, kad dalis žmonių jau pamiršo, kad ta jų kaina yra
Andrius Kavaliauskas
didesnė, kas sutartis sudarė tuo metu, kai kainos buvo pakilę. Labai rekomenduoju pasižiūrėti, kokia ta kaina ir tą planą pasikeisti. Sausį biržoje elektra kainuodavo 11–12 centų, kovą nesiekė 9-nių centų, o žiūrėjau antradienį – pigiausia valanda kainavo 3 centus, brangiausia – 13-ka centų. Pridėkime dar visas reguliuojamas dalis, tai gausime, kad žmonės galėjo mokėti iki dvidešimt kelių centų. Jau laikas susimastyti, nes atėjus liepos mėnesiui gali būti truputį per vėlu“, – primena A. Kavaliauskas, kad nereikėtų delsti renkantis elektros kainą.

Nuo liepos 1-os kaina, kuri yra nustatyta sutartyje, įsigalios, tad pašnekovas sako, kad liepą, nieko nedarant, gali jau tekti mokėti visą kainą už suvartotą elektrą.

Kodėl kilta elektros kainos? A. Kavaliauskas sako, kad pagrindinis dedamasis yra dujų kaina – iš dujų gaminama labai daug elektros. Kainos kilo, kai visa Europa pildėsi dujų saugyklas, tad kaina pakilo. Žiemą buvo sunaudota mažiau dujų ir elektros nei tikėtasi, tad kaina nukrito. Visgi artėjant rudeniui, prognozuojama, kad kainos gali vėl palikti.

Anot A. Kavaliausko, reaguodami į prognozes, aktyviausi klientai domisi biržos kaina, biržos planais ir kaip galima „pagauti“ pačią pigiausią kainą.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas primena, kad galima ne tik rinktis tiekėją – ESO jau diegia išmanius skaitiklius, tad tie vartotojai, kurie seka elektros kainas biržoje, su šiais skaitikliais gali puikiai planuoti savo elektros suvartojimą bei taip taupyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)