Paskelbta tęstinė parama skiriasi nuo ankstesnių tuo, kad šįkart nereikės laukti, kol baigsis paraiškų teikimo terminas, kuris paprastai trukdavo mėnesį. Paraiškas bus galima teikti šešiskart ilgiau, tačiau yra išimčių, pranešime spaudai įspėja V. Brazinskas:

„Tęstinės paramos terminas – šeši mėnesiai. Vis dėlto, nereikėtų ilgai delsti. Mat paraiškas bus galima teikti tol, kol bus įsisavinti 40 mln. eurų, kurie yra skirti kompensacijoms saulės elektrinės įsirengimui. Tad laikotarpis, kai bus galima prašyti paramos, priklauso nuo ją gaunančiųjų – kuo daugiau bus teigiamo atsakymo sulaukusių žmonių, tuo anksčiau terminas baigsis. Norint suspėti reiktų jau dabar ruošti paraiškai reikalingus dokumentus. Be to, viską pasidarius iš anksto galima drąsiau rezervuoti datą, kada saulės elektrinė bus montuojama ant namo stogo ar žemės.“

Pirmiausia – leidimas turėti elektrinę

Organizuojama tęstinė parama užtikrina, kad lėšos nebus rezervuotos tiems, kurie iš tiesų neturi techninių galimybių įsirengti saulės elektrinės. Mat kreipiantis dėl kompensacijos iš karto patikrinami visi reikalingi dokumentai ir priimamas sprendimas dėl paramos suteikimo, sako „Saulės grąžos“ specialistas.

„Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) suteiktos prijungimo sąlygos prilygsta leidimui prijungti saulės elektrinę prie elektros tinklų. Tai – kone svarbiausias dokumentas, kurį reikia pasiruošti prieš teikiant prašymą. Be jo taip pat reikia turėti unikalų pastato ar žemės sklypo, kuriame bus statoma saulės elektrinė, numerį arba registrų centro išrašą. Taip pat svarbu, kad, pasitelkęs elektroninę bankininkystę, paraišką paramai gauti pildytų tas asmuo, kuriam priklauso turtas, – būtinus žingsnius vardija V. Brazinskas. – Dokumentaciją APVA paramai gauti per kelias dienas gali paruošti įmonė į kurią kreipiamasi dėl saulės elektrinės įrengimo. Tokiu atveju pavyks ne tik pasikonsultuoti apie elektrinės ir jos pastatymo galimybes, bet ir tiksliai įsivertinti elektros energijos poreikį bei rezervuoti saulės elektrinės montavimo datą.“

Saulės elektrinė ant stogo

Tiesa, prijungimo sąlygas, jei paraiška patvirtinta, ESO rengia maždaug 14 dienų. Todėl nereikėtų delsti norint, kad visi dokumentai būtų paruošti laiku, įspėja specialistas.

Saulės elektrines pateikusieji paraiškas ir gavę teigiamą atsakymą turės įsirengti per 9 mėnesius. Kompensacijos dydis išlieka toks pats – 323 Eur už 1 kW saulės elektrinės galios. Specialistai skaičiuoja, kad gavus dotaciją elektrinė atsipirks per 2-3 metus.

Paskubėti verta ir dėl saulėtų dienų

Anot pranešimo žiniasklaidai, anksčiau pradėjus planuoti saulės elektrinės įrengimą, ne tik bus galima greičiau gauti paramą, bet ir suspėti į labiausiai saulėtą metų laiką. 2022 metais Lietuvoje vidutiniškai saulė švietė beveik 2 tūkst. valandų, o didžiąją dalį laiko – 1,3 tūkst. val. – saulė švietė balandžio-rugpjūčio mėnesiais, rodo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos duomenys.

„Dar balandį suplanavusieji įsirengti saulės elektrinę, žaliąją energiją galės pradėti vartoti po mažiau nei mėnesio. Mat tiek laiko pakanka saulės elektrinei įrengti. Juolab, šiltuoju laikotarpiu sugeneruotos elektros energijos pakaks ir žiemai. Tiesa, net ir rugpjūtį ar rugsėjį pradėjus vartoti žaliąją energiją, tikslas yra elektrinę sumontuoti per mėnesį. Tačiau prikaupti pakankamai elektros atsargų šaltesniam ir tamsesniam metų laikui nepavyks“, – sako V. Brazinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją