Dėvėta suknelė, dekoracijos iš Kinijos ir „auksarankės“ giminaitės

Kaunietė Kamilė (tikras vardas redakcijai žinomas) ištekėjo prieš dvejus metus. Moteris pasakoja, kad su vyru tuokėsi būdami jauni, dar studentai.

„Neturėjome daug pinigų, tačiau norėjome įsimintinos šventės. Būsimam vyrui pasipiršus, nieko nelaukdami pradėjome dėlioti vestuvių planą, rašytis kainas bei norus“, – pasakojimą pradeda pašnekovė.

Anot jos, paskaičiavusi visas būsimas išlaidas, pora nusiminė. Paaiškėjo, kad jų svajonių vestuvės jiems per brangios. Reikėjo ieškoti alternatyvų.

„Surašėme punktus, kur galime sutaupyti. Tai padarę ėmėmės darbo. Kadangi mūsų vestuvės buvo „Rustic“ tematika, dalį dekoracijų užsisakėme iš Kinijos, o visas kitas gaminome patys iš medienos. Žinoma, pravertė vyro nagingumas: svečių kortelės buvo padarytos iš medinių kaladėlių, salę puošė daugybė medinių žvakidžių, saldumynų stalas buvo papuoštas mediniais padėklais ir daugybe lempučių“, – pasakoja kaunietė.

Ji sako, kad nė negalvojo pirkti brangios dizainerių kurtos suknelės ar leisti daug pinigų šio drabužio nuomai. Pradėjusi naršyti Lietuvoje itin populiarioje dėvėtų rūbų pardavimo platformoje, ji jau po mėnesio buvo nusipirkusi suknelę. Jai išleido vos 200 eurų.

„Mūsų vestuvės vyko rudenį. Kadangi mano mama – savamokslė floristė, paprašiau jos padaryti puokštes ant stalų, norėjau, kad dalis gėlių būtų džiovintos. Mama pasidarbavo iš peties: pririnko ne tik gėlių, tačiau ir samanų, kankorėžių. Viską panaudojome puošdami salę. Buvo labai gražu“, – prisimena moteris.

Ji pabrėžia, kad daugelyje organizacinių sričių „apsisuko“ pigiai, tačiau prireikė itin daug laiko, kantrybės, darbštumo ir kūrybiškumo rengiant vestuves.

Drauge sukūrė ypatingą šventę

Pašnekovė sako, kad sutaupyti padėjo ir ne itin populiarios vietos šventei pasirinkimas.

„Patys gyvename Kaune, tačiau tuokėmės Marijampolės bažnyčioje, o šventėme sodyboje, esančioje prie šio miesto. Išleidome žymiai mažiau, nei būtume išleidę didmiestyje. Visiškai nesigailime šio sprendimo: bažnyčioje nejautėme jokio „konvejerio“, o sodybos savininkus prisimename kaip labai mielus ir paslaugius žmones“, – teigia ji.

Kamilė sako, kad netaupė vedėjui, fotografui, šukuosenos bei makiažo meistrų paslaugoms. Anot jos, šiose srityse nusamdė tikrus savo srities profesionalus.

„Mums pasisekė, mat vestuvėse dalyvavo nuostabūs žmonės, visi padėjo organizuojant šventę: liudininkai padekoravo bažnyčią, iš konditerių paėmė ir atvežė desertus. Mano mama dekoravo šventės vietą, puošė aplinką. Draugai nudžiugino smagiu vaizdo įrašu, kuriame visi mus sveikino. Buvo labai gražu, o ir nereikėjo išleisti daug pinigų“, – pasakoja ji.

Visiems organizuojantiems vestuves ji pataria atsipalaiduoti, susirašyti sritis, kuriose įmanoma sutaupyti, pagalvoti, kaip gali padėti artimieji.

„Savo dviejų dienų šventei, kurioje dalyvavo 36 žmonės, išleidome mažiau nei 10 tūkstančių eurų. Vieniems tai – daug, kitiems – mažai. Sunku pasakyti, kurioje srityje sutaupėme labiausiai, mat savo skirto laiko įvertinti neįmanoma“, – teigia pašnekovė.

Šiemet viskas kainuoja brangiau

Vestuvių planuotoja Živilė Milerytė „Instagramo“ socialiniame tinkle kitaip dar žinoma kaip „Noriu ženytis“ paskyros kūrėja. Ji sako, kad vestuvėse užsakomų paslaugų kainos nežymiai kyla kasmet.

„2023 metais jauniesiems teks dar daugiau nei įprastai mokėti už šventės tiekėjų paslaugas. Natūralu, kad mus, vestuvių industrijos atstovus, taip pat paveikė infliacija“, – teigia pašnekovė.

Živilė Milerytė. Nuotrauka Kristinos Cheri

Anot jos, didžiausias kainų šuolis juntamas norint išsinuomoti sodybą šventei bei užsakant maisto tiekimo paslaugas.

„Sodyboms tenka daugiau mokėti už elektrą, taip pat pakilo ir darbuotojų atlyginimai. Maisto tiekėjams brango produktai. Praėjusiais metais svečias už 60 eurų vestuvėse gaudavo „gerą krepšelį“ maisto, o šiais metais didžioji dalis maisto tiekėjų net nesiūlo pigesnio nei 60 eurų asmeniui meniu“, – pasakoja Ž. Milerytė.

Ji atskleidžia, kad dažniausiai svečių dovanojama suma jaunavedžiams priklauso nuo jų tarpusavio ryšio. Pavyzdžiui, praeitas metais pora jaunavedžiams dažniausiai dovanodavo 100 ar 150 eurų. Dovanodami pinigus, anot vestuvių planuotojos, svečiai atsižvelgia ir į šventės dydį – ji kukli, o gal – prabangesnė.

Taip pat svečiai neretai nori nustebinti jaunuosius ypatingomis gėlių puokštėmis, tačiau pašnekovė sako, kad vestuvių planuotojai to nerekomenduoja. Dažniausiai jaunavedžiai po vestuvių šventės išvyksta į kelionę, tad tinkamesnės dovanos jiems pradžiuginti – loterijos bilietai, knygos, vazoninės gėlės, dovanų kuponai.

Norisi sutaupyti? Į organizavimą verta pažvelgti kūrybiškai

Ž. Milerytė sako, kad dažniausiai į ją kreipiasi poros, kurios nori, kad ji, kaip specialistė, padėtų susidėlioti šventės planą, kuris leis itin daug sutaupyti.

„Sunku pasakyti, kas padeda sutaupyti labiausiai. Vieni taupo dekorui, o kitiems gėlės labai svarbu. Vis dėlto, specialistai gali pasiūlyti ne vieną taupymo būdą. Pavyzdžiui, turėjau vienas vestuves, kuriose nebuvo vedėjo ir buvo daug neįprastų sprendimų, kurie jauniesiems padėjo sutaupyti. Tarkim, vietoje vedėjo svečiai ir patys jaunieji buvo pasiruošę savo pasirodymus. Vieni grojo gitara, kiti dainavo, treti filmuką turėjo paruošę. Patys jaunieji buvo parengę improvizuotą pasirodymą“, – pasakoja pašnekovė.

Živilė Milerytė. Nuotrauka Donato Ufo

Vis dėlto, anot jos, jei norisi sutaupyti būtent taip, jaunavedžiai turi labai gerai pažinoti savo svečius. Negalima žmonių versti atlikti pasirodymus, jei tai jiems nemalonu.

„Vestuvėse, apie kurias pasakoju, net 95 proc. svečių buvo itin kūrybiški, jauni. Jiems tikrai netrūko fantazijos. Dar svarbu akcentuoti, kad susižavėję šia idėja nepamirškite vestuvių koordinatorės – jeigu nėra vedėjo, kažkas turi laikyti vakaro vairą bent minimaliai“, – pataria vestuvių planuotoja.

Amžinas klausimas – kaip išleisti mažiau?

Ne vienus metus vestuvių versle besisukanti specialistė sako, kad norint sutaupyti svarbu nesistengti kopijuoti kur nors internete matytų vestuvių. Anot jos, geriau daryti kokybišką šventę su mažiau dedamųjų. Būtent tai ir leis sutaupyti.

„Rinkitės gražią sodybą ar restoraną – reikės mažiau investuoti į dekorą. Vis dažniau jaunieji renkasi vestuves be nakvynės, tai irgi padeda sutaupyti. Jeigu svečių yra iki 35 asmenų, rekomenduoju rinktis ilgą stalą – svečiams bus jaukiau, o ir dekoras vieno stalo pigesnis“, – pasakoja ji.

Ji pamini ir tai, kad šiemet jaunieji taupo vestuviniams žiedams. Jei šeimoje yra žmonių, turinčių auksinių papuošalų, kurių nebenešioja, galima sutaupyti žiedus pagaminus iš šio aukso.

„Nesinuomokite automobilio – važiuokite su draugais ar liudininkais. Daug lietuvių vairuoja prabangius automobilius, tad, manau, kompanijoje rasite, kas jus pavėžėtų. Sutaupysite bent 250 eurų. Taip pat negaminkite popierinių kvietimų – internete apstu įvairių puslapių, kuriuose kvietimų šablonai nemokami. Sumaketuokite juos patys ir svečiams išsiuntinėkite elektroniniu būdu“, – patarimus vardija Ž. Milerytė.

Vestuvių planuotoja rekomenduoja nekviesti į šventę visos giminės, jeigu žmonės nėra itin artimi. Anot jos, galbūt išbraukę iš sąrašo nelabai artimus svečius galėsite sutilpti į restoranėlį ir nereiks galvoti apie nakvynę. Jei svečių šventėje bus nedaug, gal nereiks ir vedėjo, užteks tik koordinatoriaus.

Kam geriau netaupyti

Visgi taupyti vestuvių planuotoja siūlo ne viskam. Anot jos, geriau nedekoruoti šventės salės patiems. Tai – darbas, reikalaujantis daug laiko ir energijos. Geriau – kuklesnis dekoras, tačiau padarytas specialisto.

„Nerekomenduoju taupyti ir vedėjui. Vestuvėse gali būti neskani mišrainė ar kepsnys, tačiau tai svečiai greitai pamirš, jeigu viso vakaro metu gerą emociją palaikys profesionalus vedėjas. Tokioje situacijoje svečiai šventę prisimins teigiamai, o ne toks nusisekęs maistas niekam nerūpės“, – pasakoja specialistė.

Netaupyti ji siūlo ir vestuviniams žiedams. Juk jie – visam gyvenimui. Anot pašnekovės, jaunavedžiai kartais nori išleisti tūkstančius eurų gėlėms, tačiau kokybiškiems žiedams išlaidauti nepageidauja.

Zivile Mileryte. Nuotrau ka Redos Jokymaitytės

„Patariu netaupyti savo įvaizdžiui, rinktis tik savo srities profesionalus. Juk nuo įvaizdžio priklauso ir jūsų pačių nuotaika vestuvių dieną. Norisi jaustis fantastiškai“, – teigia ji.

Ž. Milerytė pataria nenuvertinti ir vestuvių planuotojų. Būtent šie specialistai gali pasidalinti įvairiais patarimais bei konkrečiais būdais, kurie leis sutaupyti.

„Nusprendę pasamdyti vestuvių koordinatorių drąsiai klauskite jo, ar neturi konkrečių kontaktų, su kuo bendradarbiauja. Taip pat šiuos klausimus užduokite ir sodybos, kurioje vyks šventė, darbuotojams. Kartais sodybos atstovai gali pasiūlyti savo dekoratorių, mobilių barų ar kėdžių tiekėjų, kurie įpratę dirbti toje vietoje ir gali suteikti paslaugas patraukliomis kainomis. Vis dėlto, rekomenduočiau nesamdyti pasiūlytų tiekėjų aklai. Verta įvertinti jų patirtį ir paslaugų kokybę“, – įsitikinusi pašnekovė.

Vestuvių planuotoja teigia, kad nesvarbu, koks šventėje bus dekoras, maistas ar koks planuotojas dirbs. Visa šventės emocija priklauso nuo pačių jaunųjų.

„Jeigu nervinsitės dėl ne tokios gėlės ant torto – svečiai tikrai pajus jūsų nerimą. Taip, šios dienos nepakartosite, bet geriau prisiminti geras emocijas vakarėlio metu, o ne konfliktą su konditere dėl smulkmenos“, – sako Ž. Milerytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)