Šilumos laidumas skiriasi kartais

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, būtent pro langus patiriami didžiausi šilumos energijos nuostoliai, sudarantys 37 proc., kai tuo tarpu pro sienas prarandama apie 35 proc. šilumos, pro stogą – apie 15 proc.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Pastatų energetikos katedros docentė dr. Violeta Misevičiūtė tikina, renkantis langus, pirmiausia būtina atsižvelgti į tai, kokiam tikslui jie bus skirti – geram šviesos laidumui, energijai taupyti ar kt., bei pagal tai rinktis stiklų skaičių.

„Energiškai efektyvūs langai yra padengti selektyvine danga. Renkantis stiklo paketus, reikia atsižvelgti į stiklų (gali būti 2, 3 ir 4) skaičių jame. Paprasčiausias, bet tuo pačiu ir energiškai neefektyviausias yra sudarytas iš 2 stiklų ir be selektyvinės dangos, nes jo šiluminis laidumas, lyginant su stiklais, padengtais selektyvine danga, yra apie 2,5 karto didesnis. Tad šildymo sezono metu teks didesnės išlaidos patalpoms šildyti, nors šviesos laidumo požiūriu tokie paketai yra geriausi. Trijų stiklų (dvikameriniai) paketai, sujungti tarpusavyje aliuminio ar plastiko rėmeliais, turi dvi, inertinėmis dujomis užpildytas, izoliuotas kameras, dėl ko pagerėja lango šilumos izoliacinės savybės“, – aiškina docentė.

Vėdinimas namuose

Pašnekovės teigimu, šilumos praradimą per langą lemia temperatūrų skirtumas tarp patalpos ir lauko oro, plyšiai aplink juos, rėmo konstrukcija: „Šiuo metu taip vadinamos žemo spinduliavimo (angl. Low-E (low emissivity)) stiklo dangos langai sumažina šilumos kiekį, kuris gali keliauti iš vienos lango pusės į kitą. Low-E langai atspindi šilumą ir pagerina langų šilumines charakteristikas, sumažina išlaidas šildyti ir vėsinti, leidžia į vidų patekti natūraliai šviesai ir yra tinkami beveik bet kokiame klimate, tuo pačiu yra ekonomiški, netoksiški bei ilgaamžiai“.

Lango rėmo medžiaga – itin svarbi

Langų efektyvumą, anot ekspertės, lemia rėmo medžiagos kokybė, stiklo paketą sudarančių stiklų skaičius, stiklo dangos, dujų užpildai ir langų tarpikliai. Medžiaga, naudojama lango rėmui pagaminti, yra labai svarbi, siekiant maksimaliai padidinti lango energijos vartojimo efektyvumą:

„Dažniausiai energiją taupantiems langų rėmams naudojamos medžiagos yra mediena, vinilas, stiklo pluoštas, plakiruota (plakiruoti – uždėti ant ko nors ploną brangesnės, gražesnės arba stipresnės medžiagos sluoksnį) mediena, aliuminis, kombinuotos ir kompozitinės (mediena, plastikas, metalas) medžiagos. Aukštos kokybės rėmo medžiagos sumažina šilumos perdavimą, užtikrina geresnę izoliaciją ir reikalauja mažiau energijos namams vėsinti ar šildyti. Mediniai langų rėmai turi geresnes šilumos izoliacines savybes, pagaminti iš natūralios žaliavos, bet ne tokie atsparūs aplinkos poveikiui kaip plastikiniai“, – kalba doc. dr. V. Misevičiūtė.

Dviejų stiklų paketas, anot ekspertės, yra geresnis energijos taupymo požiūriu, bet esant didesniam stiklų skaičiui šiluminė izoliacija yra dar geresnė, nes dujų užpildas tarp stiklų atlieka papildomą izoliaciją nuo šalčio ir karščio, dėl to didesnę šiluminę varžą turintys langai turi daugiau stiklų.

„Žemo spinduliavimo stiklo dangos – specialios infraraudonųjų spindulių šviesą atspindinčios dangos, sulaikančios šilumą lauke vasarą ir žiemą patalpose. Išorinė danga blokuoja ultravioletinių ir infraraudonųjų spindulių patekimą į namus bei leidžia matomai saulės šviesai prasiskverbti pro stiklą“, – apie dar vieną alternatyvą pasakoja mokslininkė.

Svarbiausi aspektai pasirenkant: dėmesį atkreipkite į šiuos rodiklius

Docentės teigimu, energiją taupantys langai gaminami su argono, kriptono ar kitų dujų užpildais, kuriais užpildomas tarpas tarp stiklų pakete. Šios bekvapės, bespalvės, netoksiškos dujos geriau izoliuoja nei įprastas oras.

„Norint išsirinkti efektyvius, energiją taupančius langus ar saugoti šilumą name, langų šilumines savybes reikia vertinti pagal: stiklo paketo, rėmo (šilumos perdavimo koeficiento) ir rėmelio stiklo pakete šilumos laidumo vertes. Kuo mažesnės šių dydžių reikšmės – tuo geresnės langų šiluminės savybės. Taip pat gamintojai teigia, kad kuo lango įstiklinimo plotas didesnis, tuo mažesnis bus bendras lango šilumos perdavimo koeficientas, nes tokiame lange bus mažiau rėmo.

Langai namuose

Renkantis langus patartina atsižvelgti į jų šilumos perdavimo koeficientą (Uw), kuris įvertina prarandamos šilumos kiekį per skaidrią pastato atitvarą (langą). Kuo šio koeficiento skaitinė vertė mažesnė – tuo langas energijos saugojimo požiūriu yra efetyvesnis ar energiją taupantis. Mažų U koeficientų langai yra labiausiai paklausūs, nes geriausiai izoliuoja ir yra ekonomiškiausi. Todėl renkantis langus svarbu įsidėmėti, kad viskas, iš ko jie pagaminti, turi įtakos jų gebėjimui išsaugoti šilumą pastate“, – svarbiausius aspektus pasirenkant išskiria doc. dr. V. Misevičiūtė.

Žiemos metu galima padaryti greitų, bet efektyvių pakeitimų

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija informuoja, kad rūpintis langų sandarinimu aktualu ne tik mediniams, bet ir nekokybiškiems, prastai sumontuotiems plastikiniams langams. Sandarinti naudojamos įvairios medžiagos – nuo laikraščių bei vatos iki šiuolaikinių guminių, poliuretaninių putų juostų.

Plastikiniai langai

„Plyšius tarp stiklo ir lango rėmo bei tarp lango rėmo ir sienos užsandarinkite silikoninėmis ar kitomis izoliacinėmis medžiagomis. Sandarinti reikia ne tik lango rėmus, bet ir stiklą. Jei langai bus sandarinti tinkamai, būstas bus geriau apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų ir gatvės triukšmo, o kambaryje temperatūra pakils. Prie langų atsiradus plyšiams ar sienos įtrūkimams, būtinai juos užglaistykite arba užkamšykite, kad šaltas oras neitų į kambarį“, – komentuoja LŠTA atstovai.

Be to, šilumos srautą pro langą galima sumažinti, įstačius papildomą stiklą ar skaidrią plėvelę tarp stiklų. Įskilusius langų stiklus, tausojant pastato šilumos energiją, labai svarbu kuo greičiau keisti sveikais.

„Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris laikykite uždarytas. Jei po durimis yra plyšys – pasistenkite jį uždengti specialia tarpine slenksčiams. Jei langas nereikalingas kaip šviesos šaltinis (rūsyje, sandėliuke, galbūt vonioje), žiemai jį galima uždengti šilumą atspindinčios termoizoliacinės medžiagos lakštu. Tai sumažins šalto oro skverbimąsi į butą“, – informuoja LŠTA

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją