Daug pinigų skirti negalėjo, tad į remontą pažvelgė kūrybiškai

Radvilė Vaitkevičiūtė – itin veikli komunikacijos projektų vadovė, kuri laisvalaikiu kuria „Instagram“ paskyrą „Hangingscouture“. Čia ji dalinasi įvairiais „užklasiniais“ projektais – baldų atnaujinimu, dekoro idėjomis, patarimais remontuojantiems namus. Būtent pastarieji sulaukia itin daug dėmesio, mat viskas, kuo dalinasi Radvilė – paremta jos patirtimi. Ji, drauge su sužadėtiniu Juliumi, kardinaliai atnaujino dviejų kambarių butą Alytuje, kuriame dabar ir pati mielai apsistoja.

„Sužadėtinis su mama turi butą Alytuje. Jis stovėjo nenaudojamas, buvo itin prastos būklės. Kadangi į šį miestą atvažiuodavome dažnai, norėjosi turėti jaukią vietą, kurioje galėtume apsistoti. Daug pinigų šiam projektui skirti negalėjome, tad pasiraitojome rankoves ir dviese ėmėmės darbo“, – pasakojimą pradeda pašnekovė.

Anot jos, butas buvo itin apleistas. Nors anksčiau jame gyveno nuomininkai, pradėjusi darbus pora rado daug pelėsio ir purvo.

„Šis butas – 53 kv. m., dviejų erdvių kambarių. Nors po nuomininkų teko beveik visus daiktus išmesti, džiaugiuosi, jog išsaugojome ir renovavome keletą baldų. Pavyzdžiui, koridoriuje esančią spintą surentėme iš kitų dviejų bute buvusių spintų. Taip pat pasilikome veidrodį, kurį nuvalius ir perdažius pasikabinome“, – prisimena ji.

Tinklaraštininkė teigia, kad pradėjus remonto darbus su sužadėtiniu gyveno paprastą gyvenimą – neturėjo ypatingai gerai apmokamų darbų ar daug pinigų. Kadangi pati pašnekovė mėgo dekoruoti bei kurti jaukią aplinką, antrąją pusę ji įtikino beveik visus remonto darbus atlikti patiems, kad būtų įmanoma kuo daugiau sutaupyti. Ir nors remontas užtruko 1,5 metų, pora nieko nesigaili ir patarimais noriai dalinasi su visais.

Svarbiausia – planuoti ir siekti tikslo

Turbūt ne vienam žmogui žodis „remontas“ sukelia ne pačius geriausius jausmus. Vis dėlto, R. Vaitkevičiūtė įsitikinusi – dalykus daryti reikia su meile, tuomet tikrai pasiseks.

„Prieš pradėdami remontą išsirinkome patinkanti interjero stilių. Tuomet, kai žinojome temą, pradėjome ieškoti tinkančių daiktų, baldų, dekoro elementų. Tikrai nebuvo taip, jog rinktumėmės pačius pigiausius daiktus. Vis dėlto, prireikė nemažai laiko paieškoms, mat norėjome įsigyti kokybiškas statybų priemones ir baldus, tačiau adekvačia kaina. Nemažai daiktų teko pirkti internetu“, – pasakoja pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad judviejų su sužadėtiniu tikslas buvo padaryti remontą taip, jog išlaidos labai nepasijustų jų kasdieniam gyvenimui ir jo kokybei. Nors pradžioje pora buvo nusibrėžusi tikslą išleisti 3000 eurų, teko išleisti šiek tiek daugiau – 5000 eurų.

„Vamzdynus keitėme nuo intako iki ištakos. Elektros instaliaciją taip pat keitėme. Skaitliukai jau buvo sudėti nauji, o pačiame bute keitėme rozečių vietą bei jų kiekį. Bendrai bute šiuo metu yra 21 rozetė. Apšvietimo taškų taip pat išvedžiojom dvigubai“, – vardija pašnekovė.

Paklausta, kur sėmėsi idėjų, ji pasidžiaugia, kad yra kūrybinga, tad daug interjero sprendimų bute sugalvojo pati, žinoma, naršydavo ir internete. Geriausios platformos ieškant idėjų, anot jos, „Youtube“, „Pinterest“, „Instagram“.

Nereikia siekti tobulumo, verčiau norėti unikalumo

Nors beveik visus darbus sužadėtiniai atliko patys, teko į pagalbą pasikviesti ir profesionalus. Pašnekovė pasakoja, kad meistrai bute įdėjo langus, sumontavo įtempiamas lubas bei klijavo plyteles vonioje.

„Aš pati dekoru domiuosi nuo pat mažens. Tėvai galėtų paliudyti, jog vaikystėje namuose visuomet darydavau kokį nors projektą. Pasisekė, mat mane visada labai palaikydavo tėvai, tėtis padėdavo sugalvoti mano idėjoms sprendimus. Ir negalėčiau pasakyti, kad man patinka tik dekoravimas. Mėgstu konstruoti, atnaujinti daiktus, sugalvoti, kaip juos panaudoti neįprastai“, – sako ji.

Tinklaraštininkė pataria į kiekvieną daiktą žvelgti kūrybiškai, pagalvoti, kur jį galima panaudoti, ką įmanoma sukurti. Anot jos, spintelė gali nebūtinai būti tik spintelė. Ji gali virsti unikaliu koridoriaus suoleliu. Televizoriaus staliuko stalviršis gali tapti virtuvės stalu, o užuolaidos gali būti puikus laikinas sprendimas durims. R. Vaitkevičiūtė įsitikinusi, kad neturi viskas būti tobula, juk netobuliausi daiktai neretai tampa pačiu gražiausiu elementu, puošiančiu interjerą.

Pašnekovė pripažįsta, kad remontas ją su sužadėtiniu išvargino, įrengus butą atsirado itin daug laisvo laiko. Vis dėlto, pora nieko nekeistų, o šiuo metu leidosi į naują avantiūrą ir dviese remontuoja garažą.

„Remontas – lyg kelionė ir santykių išbandymas. Kiekvienas remontas yra kitoks, kiekvienas remontas turi skirtingus iššūkius. Tačiau būtina suprasti, jog lengva nebus ir niekas nevyksta taip greitai, kaip „YouTube“ vaizdo įrašuose“, – įsitikinusi ji.

Smulkmenos, kurios pakeis vaizdą kardinaliai

Žmonės neretai bijo atnaujinti ir keisti nekilnojamąjį turtą, mat mano, kad tai itin daug kainuos bei prireiks daugybės laiko. Su tuo nesutinka IKEA interjero dizainerė Birutė Beniušė. Anot specialistės, žmonės itin dažnai nori atsinaujinti namus, tačiau nežino nuo ko pradėti.

„Kartais gali užtekti sienų perdažymo ir į seną erdvę įnešimo daugiau funkcionalumo, o erdvės autentiškumas ir relikvijos gali ne tik rasti vietą naujai atrodančioje erdvėje, bet ir tapti pagrindiniu akcentu. Paprastai senos statybos butai turi gana erdvius kambarius, tad siūlau tą erdvę ir išlaikyti. Nereikia pulti griauti sienų ir erdvių dar labiau didinti. Tinkamo dydžio ir šeimos poreikiams funkciškai pritaikyti baldai bei reikiamas jų kiekis – tai jau pirmas žingsnis į jaukius namus“, – pataria specialistė.

Jos teigimu, dažniausia senos statybos butų nejaukumo priežastis – šviesos trūkumas. Net jei erdvėje yra pakankamai didelis langas, neretai sienų spalvos yra gana tamsios, margai ištapetuotos arba net apkaltos anksčiau populiariomis buvusiomis tamsiomis medinėmis lentelėmis. Tokie sprendimai itin sugeria šviesą, tačiau yra lengvai išsprendžiami. Norintiems atsinaujinti erdvę interjero dizainerė pataria perdažyti sienas šviesiomis spalvomis. Tai gali padėti pakeisti vaizdą. Jos nesugers šviesos, kambarys atrodys didesnis, o pati erdvė – tvarkingesnė. Specialistė taip pat rekomenduoja priderinti daugiau šviesos šaltinių: stalinių ir grindinių šviestuvų. Jų pagalba galima sukurti jaukią ir malonią erdvę net ir sename bute be papildomų laidų išvedžiojimo.

Sprendimai, kurie nekainuos daug

iekiant pigiai atsinaujinti namus, dizainerė rekomenduoja pradėti nuo smulkmenų, pavyzdžiui – tekstilės.

„Atnaujinkite kilimus, užuolaidas, pagalvėles ant sofos, suderinkite visas šias detales tarpusavyje. Taip erdvė pasikeis. Ji neabejotinai taps jaukesnė, bet taip pat gali tapti harmoningesnė, šviesesnė, margesnė. Tai bene didžiausią akcentą kuriantys elementai namuose“, – įsitikinusi pašnekovė.

Anot jos, itin svarbūs ir priderinti aksesuarai: paveikslai, vazos, augalai. Svarbiausia neišmėtyti pavienių detalių po kambarį, bet jas grupuoti į kompozicijas. Taip, dizainerės nuomone, įnešite tvarkos ir grožio. Grupavimui pasitarnauti gali padėklai, lėkštės, stalo kilimėliai.

Namų nereikia įrenginėti spontaniškai

Šiais laikais interjero idėjų bei įvairių sprendimų nesunkiai galima rasti internete. Interjero dizainerė sako, kad renkantis naujus modulinius baldus, pavyzdžiui, virtuvę, drabužinę, darbo kambarį ar net sofą galima pačiam susikomplektuoti naudojantis nemokamomis virtualiomis planavimo programomis.

„Prieš imantis pokyčių, su programa galima „išbandyti“ norimus baldų variantus: susikomplektuoti juos ir padarinėti stalčius ar spintelių duris, įsitikinti, kad jos niekur nekliūna, kad bendras vaizdas jums patinka. Pasirinkti sprendimus, juos išbandyti virtualiai, susiskaičiuoti biudžetą ir palyginti kelis variantus tarpusavyje galima kompiuterio ekrane, namuose. Pavyzdžiui, norint pakeisti seną virtuvę, tiesiog suvedus erdvės matmenis galima pasidėlioti norimą virtuvę ir jau turėti savo viziją“, – patarimais dalinasi specialistė.

Norintiems sutaupyti, ji pataria modulinių komplektų dalis įsigyti ilgainiui – tai padės išlaidas išskaidyti laike. Šis principas padeda ir įsirenginėjant virtuvę nuo nulio: iš pradžių spintelės gali būti atviromis lentynomis, pasitaupius galima nusipirkti dureles, stalčius.

„Apskritai, kiekvienas gali susikurti jaukius namus be interjero dizainerių pagalbos. Svarbiausia – nepirkti pavienių sprendimų namams spontaniškai. Daugelis žino situaciją, kai parduotuvėje pamatę mums patinkantį daiktą jį įsigyjame, o parsinešus namo jis tarsi praranda savo grožį, nes prie nieko nedera“, – sako ji.

B. Beniušė pataria, kad jei tenka atnaujinti paveldėtus namus ar sodybą, nereikia atsisveikinti su visomis senomis, emociškai brangiomis relikvijomis. Jos gali tapti namų akcentais, pasakojančiais istoriją, primenančiais senelius ar prosenelius. Vis dėlto, tokie daiktai dažniausiai gražiai išryškės vienspalvių, šviesių sienų fone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)