Įspėja dėl vagišių daugiabučiuose: veikia pagal paprastą schemą

Vilnietė Karolina pateko į nejaukią situaciją. Viename iš sostinės daugiabučių gyvenanti mergina įsitikino, kad net ir trumpam paliktos neužrakintos namų durys gali privirti košės. Nukentėjusi mergina nori įspėti daugiabučių gyventojus apie sukčius, kurie tiesiog genialiai apšvarina butus.

„Kas gyvena daugiabučiuose ir turi feisbuką, turbūt karts nuo karto mikrorajonų grupėse pamato įspėjimus, kad kažkas vaikšto po laiptines ir tikrina, ar durys užrakintos. Jei pasiseka rasti atrakintas duris ir nesusidurti akis į akį su šeimininku, vagišiai ramiausiai čiumpa bet ką ir sprunka. O jei atidarę duris pamato šeimininką, tai apsimeta, kad supainiojo butus. Juk visko pasitaiko“, – vagišių darbo schemą nupasakoja Karolina.

Nors įprastai ji teigia buto duris atsakingai užrakinanti, vieną vakarą per skubėjimą pamiršo pasukti raktą. Grįžusi po darbo namo ir palikusi rankinę prie durų, išskubėjo į dušą, nes turėjo spėti į gimtadienio vakarėlį. Lyg tyčia taip sutapo, kad kol vilnietė maudėsi, butu susidomėjo ilgapirščiai.
Daugiabučių laiptinės

„Realiai jiems tereikėjo atidaryti duris, pasiimti rankinę ir viskas. Tokia proga jie ir pasinaudojo. Piniginėje buvo 100 eurų, kuriuos turėjau įteikti per gimtadienį, dokumentai ir kortelės. Bankas greitai užblokavo korteles, tai dėl jų ramu, bet kilo rūpesčių dėl dokumentų, o ir pinigų gaila. Visa laimė, kad nemėgstu turėti daug grynų pinigų. Su jais jau tektų rimtai atsisveikinti“, – sako nukentėjusi mergina.

Šiemet vagys dažniau taikosi į automobilius ir prekybos vietas

Artėjant šventėms gyventojai dažniau įspėjami saugotis vagių. Tokiu metu išvykstama švęsti kartu su artimaisiais, todėl daugybė butų ir namų lieka be šeimininkų. Apsaugos bendrovės „GRIFS AG“ duomenimis, žiemos mėnesiais būna apie 5-6 tūkstančius iškvietimų dėl įsilaužimų, bandymų įsilaužti ar kylančių gaisrų pavojaus. Pastebima, kad žiemą daugiausiai signalizacija suveikia gruodį: apie 5,6 tūkst. kartų 2019 bei 2020 metais ir net 7,3 tūkst. – pernai.

Kad šiemet bendras vagysčių kiekis išaugo, patvirtina ir policijos pareigūnai. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis skaičiuoja, kad šiemet per 11 mėnesių registruota 8130 vagysčių – tai yra 16 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.
Ramūnas Matonis

Anot jo, privačios nuosavybės vagysčių šiemet buvo 16 proc. daugiau nei pernai, o vagysčių įsibraunant į patalpas skaičius išliko panašus. Tačiau šiemet ženkliai padaugėjo automobilių vagysčių ir vagysčių iš prekybos vietų. Automobilių vagysčių šiemet užfiksuota 25 proc. daugiau, o vagysčių iš prekybos vietų – 46 proc. daugiau.

Kad netektų nukentėti nuo vagių, pareigūnai dalinasi patarimais:

• Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į butą. Nepasitikėkite vien asmens prisistatymu, specialaus pažymėjimo rodymu, neatidarykite durų įvairiems „specialistams“. Klauskite apie atvykimo tikslą.

• Pasidomėkite, kokios yra durų apsaugos naujovės (įvairios spynos ir pan.), kad maksimaliai apsaugotumėte savo namus. Tinkamai sutvirtinkite buto duris, įdėkite patikimas spynas, įtaisykite akute, durų sklendę.

• Užrakinkite duris visais užraktais, netgi keletui minučių, kai išnešate šiukšles, ar išeinate į parduotuvę. Nepalikite raktų laiškų dėžutėse, po kilimėliu, kitose „slaptose“ vietose.

• Kuriame aukšte begyventumėte, išvažiuodami iš namų sandariai uždarykite langus, balkono duris. Esant galimybei, palikite bute įjungtą šviesą, radijo tašką.

• Pametę raktus, būtinai pakeiskite spyną.
Raktai

• Labai naudingas telefoninis užraktas laiptinėms. Jeigu tokio jūsų name nėra, pasitarkite su kaimynais ir įsirenkite. Tokiu būdu galėsite neįsileisti nepažįstamųjų.

• Susitarkite su patikimais kaimynais, kad kai jūsų nėra pasaugotų namus, išimtų spaudą iš pašto dėžutės. Už tai būkite pasiruošę pasaugoti jų namus, kai jie bus išėję ar išvykę.

• Įsirenkite bute ar gyvenamajame name apsauginę signalizaciją, tokiu būdu jūsų namai bus saugomi 24 valandas per parą.

• Jei gyvenate žemutiniuose aukštuose, įsistiklinkite balkonus. Gerai apšvieskite kiemą ir automobilių stovėjimo aikštelę.

• Apsidrauskite namų turtą draudimo bendrovėje. Saugodami savo turtą, kreipkitės į artimiausią policijos komisariatą ar policijos nuovadą dėl daiktų žymėjimo, kas palengvintų nustatyti rasto daikto priklausomybę ir grąžinti jį teisėtam savininkui.

• Jei sugrįžę namo pastebėjote, kad bute jau lankėsi vagys (atvertos durys, išdaužtas langas ir t.t.), neikite į butą, gal nusikaltėliai dar neišėjo. Nieko nelieskite rankomis, nepalikite bereikalingų savo pėdsakų ir nepanaikinkite nusikaltėlių. Užeikite pas kaimynus ir iškvieskite policiją.
Asociatyvi nuotr.

Jeigu jus apvogė ar apgavo, nedelsiant kreipkitės į policiją. Skubiai pranešus ir tiksliai apibūdinus įtariamus asmenis bei jų automobilius, bus galima greičiau sulaikyti nusikaltėlius ir apsaugoti nuo nelaimių kitus žmones.

Gyventojai turi būti budresni: šventinis laikotarpis yra išskirtinis

Tuo metu BTA Turto ir specialiųjų rizikų žalų reguliavimo skyriaus vadovas Mindaugas Ratkevičius patikina, kad draudikai šiuo metu vagysčių skaičiaus augimo nemato, tačiau įspėja gyventojus būti budresniais.

„Šiuo metu pagal mūsų turimus duomenis vagysčių skaičius neauga, tai lemia vyravusi pandemija, kuomet visi kur kas daugiau laiko leidome namuose. Praktika rodo, kad daugiau vagysčių įvyksta šiltuoju metų laiku.

Dažniausiai vagystės yra planuotos, vagišiai taikosi į išvykusių atostogauti žmonių būstus, į neatsakingai ir be priežiūros kieme paliktus daiktus. Išvykusiems gyventojams vertėtų nesidalinti savo atostogų planais socialiniuose tinkluose, taip pat pravartu palaikyti gerus santykius su kaimynais, kad įvykus nelaimei, jie galėtų informuoti jus, ar netoliese pastebėję kokį neaiškų asmenį, atkreiptų dėmesį į jį”, – teigia M. Ratkevičius.
Vagysčių statistika
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)