Šių metų tendencijos

Kas labiau nei kalėdinės dekoracijos kuria šventinę nuotaiką? Namų dekoravimas, eglutės puošyba, dovanų pakavimas – tai, kuo užsiimame kiekvienas, nenumaldomai atrėjant didžiausiai metų šventei – Kalėdoms. „Ikea“ užsakymu atlikta internetinė apklausa, kaip žmonės save vertina kalėdinio dekoravimo srityje parodė, kaip išsiskiria penki žmonių tipai. Dauguma žmonių save laiko minimalistais, kas penktas lietuvis labiausiai vertina nostalgiškas dekoracijas. 15-kai procentų apklaustųjų svarbiausia, kad namuose vyrautų jaukumas.

Kas 7-am lietuviui reikia visko, nes save laiko maksimalistais. O kas 10-tas gyventojas pirmenybę skiria natūraliems papuošimams.

Šventinis Kalėdų stalas
„Ikea“ interjero dizainerė Kotryna Meškauskaitė pasakoja, kad šiais metais tarp pagrindinių Kalėdų dekoracijų išsiskiria nostalgija, natūralumas ir žaismingumas. Pasak dizainerės, ruošiantis šventėms reikėtų apsižiūrėti, ką turime namuose, o ne skubėti pirkti dekoracijas.

„Pradžiai rekomenduočiau pasižiūrėti, ką turime. Jei turime nedaug dekoracijų, tai galima pasipildyti detalėmis, tiesiog įvesti papildomą spalvą, tekstūrą, elementus“, – pataria K. Meškauskaitė.

Dizainerė pataria eglutės puošybai naudoti ne daugiau nei 2–3 spalvas. Tokie namų dekoro elementai kaip pagalvėlės ar skiautiniai švenčių metu taip pat gali tapti kalėdinės atributikos dalimi.

Dekoruojant šventinį stalą, anot pašnekovės, reikėtų atsižvelgti į bendrą kambario koloritą. Ji pataria stalą padengti kelių spalvų indais. Pavyzdžiui, namuose dažniausia yra baltų indų komplektai, o juos suderinus su raudonais išgausite įdomesnę kompoziciją. Dizainerė pataria, kad eglutės žaisliukais galima papuošti ir stalą, ir taures.

„Stalą galima papuošti gaubtais, į kuriuos galėsite įdėti lemputes, ar net kažką pasiimti iš gamtos – tai, pavyzdžiui, kankorėžių, šakeles. Taip sukursite centrinę dekoraciją stalui ir vėliau tą gaubtą galite panaudoti papuošti kitus kambarius ar kitoms šventėms“, – kaip nedidelės detalės gali suteikti puošnumo, pasakoja pašnekovė.

Žaidimas su spalvomis

Interjero dizainerė pataria nebijoti varijuoti spalvomis ir padengiant stalą. Vieni artimieji gali vakarieniauti iš baltos bei raudonos spalvų komplektacijos indų, kiti – iš baltos bei pilkos: tokiu būdu bus įnešama žaismingumo. Minkštais kilimėliais papuošti kėdžių atlošus, anot K. Meškauskaitės, taip pat nebloga mintis. Pasibaigus šventėms tokie kilimėliai gali grįžti į savo paskirtį.

Net ir tokie spendimai kaip šventinės patalynės pasirinkimas ar kitos spalvos užuolaidų pakabinimas taip pat kuria šventinę atmosferą. LED lemputės puošybai padės sutaupyti, mat net visą dieną šviečianti tokio tipo lemputė per mėnesį sunaudos vos daugiau nei 1 kilovatvalandę elektros.

„Norint gražiai ir taupiai papuošti eglutę, nebūtina prisipirkti daug naujų papuošimų. Galima tiesiog įsigyti mažą rinkinį, kuris papildytų turimas dekoracijas. Galima žaisti su esamomis dekoracijomis – vienais metais pasiimti kelias spalvas ir puošti jomis, kitais metais puošti jau kitomis spalvomis. Pavyzdžiui, jei turite raudonų, žalių ir auksinių papuošimų rinkinį, tai gal vienais metais tik raudona ir auksinę spalvas panaudoti. Nebijoti žaisti su tekstūromis, dydžiais, įtraukti elementus su įvairiais piešiniais ir eglutė iškart gyvesnė atrodys“, – pataria K. Meškauskaitė.

Be to, puošti galima ne tik tradiciniais žaisliukais. Vaikų piešiniai, įvairūs kaspinai ar imbieriniai sausainiai, praverti siūlu, puikiai papuoš pagrindinį kalėdinį atributą. Dizainerė pataria rinktis baterijomis veikiančias elektrines girliandas, kurios turi laikmatį ir kasdien įsijungia tuo pačiu metu.
Po eglute taip pat galima patiesti kilimėlį ar audinio gabalą, kad būtų sukurta jaukesnė aplinka.

„Kad dekoracijos tarnautų kuo ilgiau, jas, žinoma, būtina gerai prižiūrėti. Stikliniai žaisliukai gali sudužti, metalinės dalys gali surūdyti, tai svarbu pasirūpinti, kaip jas tinkamai laikyti. Rekomenduoju stiklinį žaisliuką, kiekvieną atskirai, įvynioti į popierių ir įdėti į dėžutę. Visas dekoracijas galima sudėti į permatomas dėžes ir pasidėti kur nors taip, kad lengvai surastume“, – primena dizainerė.

Kitoks dovanų pakavimas

O štai dovanų pakavimui dizainerė pataria drąsiai naudoti popierinius pirkinių maišelius, dėžes ar spalvotą kartoną.

„Atliktas tyrimas parodė, kad didžioji dauguma lietuvių teikia pirmenybę praktiškoms dovanoms, tai galima, pavyzdžiui, įsigyti paprastą butelį, paruošti kombučia ar aliejų, ir po to žmogus, kuris gaus dovaną, galės tą butelį panaudoti jau asmeninėms reikmėms“, – sako K. Meškauskaitė.

Dizainerė dalijasi, kad dovana atrodys jaukesnė, jei pakavimui panaudosite ryškius siūlus, lemputes, lipdukus, kalėdinius žaisliukus.

Tai, kad lietuviams žiemos šventės itin svarbios, pabrėžia ir ekonomistė Indrė Genytė Pikčienė. Jos
Kotryna Meškauskaitė
teigimu, dėl nestabilios ekonominės situacijos šioms Kalėdoms reikėtų ruoštis tvariau ir taupiau.

„Neapibrėžtumas išlieka, palūkanų normos kyla, paskolas aptarnauti kainuos vis daugiau, tą, matyt, labiausiai pajusime kitais metais. Tad reikėtų apie tai galvoti, nepaisant to, kad nesinori, ir taupiau sutikti šias šventes“, – sako ekonomistė.

Pašnekovės teigimu, matant pilnas prekybos centrų automobilių stovėjimo aikšteles naivu būtų tikėtis ir kainų kritimo, nes kaina yra paklausos ir pasiūlos sankirtos taškas. Žmonių vartojimas po Naujųjų turėtų natūraliai mažėti.

„To ryškaus slenksčio, kad kainos kaip pakilo trečdaliu, nukris trečdaliu nebus. Pikas yra fiksuotas, tą jau matome žaliavų rinkose, tiek pramoniniai metalai jau yra gerokai atpigę, tiek trąšos ir maisto produktų, maisto žaliavų kainos yra kuklesnės, bet jos vis dar yra gerokai didesnės, nei 2019 metų lygis ir tie defliaciniai procesai yra lėti“, – dalijasi I. Genytė Pikčienė.

Ekonomistės šiemet pataria nesiekti itin gausaus šventinio stalo, apsiriboti mažesniu kiekiu patiekalų ir susiskirstyti išlaidas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją