Pagaminamos elektros kiekis neramina

Kaunietis Svajūnas saulės elektrinę ant savo namų stogo įsirengė šių metų liepos mėnesį. Vyras pasakoja, kad ilgai svarstė ir skaičiavo, ar elektrinė atsipirks, tačiau norėjosi būti kuo mažiau priklausomam nuo visuotinio elektros tiekėjo bei gyventi tvariau.

„Elektrinę turime pusmetį. Pagaminamos elektros kiekis skirtingais mėnesiais drastiškai skiriasi. Pavyzdžiui, mūsų, 7.8 kW galingumo elektrinė liepos mėnesį pagamino 1158 kWh elektros, o lapkritį – tik 59 kWh", – pasakoja pašnekovas.

Anot jo, nuo elektrinės įrengimo per šešis mėnesius iš viso pagaminta 3515 kWh. Šis skaičius šeimą džiugina, mat komerciniuose elektrinių įrengimo pasiūlymuose, kuriuos teikė įvairios įmonės dar pavasarį, buvo apskaičiuota mažesnis būsimas pagamintos elektros kiekis. Pasak vyro, ši elektrinė šeimai turėtų atsipirkti per 3–4 metus.

„Elektrine džiaugiamės, tačiau neramina žiema. Jei ji užsitęs, o sniego bus itin daug, negi tik tiek tos elektros tepagamins? Ir ką daryti užklojus elektrinę storu sniego sluoksniu? Kaimynas elektrinę turi jau penkeri metai, kasmet pasnigus su kopėčiomis lipa ant stogo ir ją valo. Negi tikrai to reikia? Ar tas sniego kiekis negali sulaužyti saulės elektrinės modulių?", – svarsto vyras.

Jo teigimu, internete šia tema verda diskusijos: vieni įsitikinę, kad elektrinė tinkamai tarnaus tik tuo atveju, jei bus kruopščiai prižiūrima ir atsakingai valoma. Kiti sako, kad tai – bereikalingas darbas, galintis baigtis skaudžiomis traumomis.

Svarbu, kiek energijos pagaminama per metus

Apledėję saulės elektrinių moduliai bei storas sluoksnis sniego gali gąsdinti, tačiau – visai be reikalo, sako sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis" produktų vadovas Justas Klimkevičius.

„Jokia ne paslaptis – apniukusią dieną saulės elektrinė generuoja gerokai mažiau elektros energijos, o apsnigta – negeneruoja elektros energijos. Lapkričio, gruodžio, sausio ir vasario mėnesiais labai mažai saulėtų dienų, saulė žemai, trumpa diena ir net jei visiškai nėra nė kiek sniego – saulės elektrinė tuo metu pagamina tik apie 3–4 proc. visos metinės generacijos", – sako specialistas.

Vis tik, šiuos skaičius reikia vertinti bendrame kontekste, teigia jis. Nors stipriai apsnigta saulės elektrinė negeneruoja elektros energijos, žymiai svarbiau, kiek energijos elektrinė pagamins per visus metus, o ne konkrečius mėnesius.

„Jei saulės elektrinių moduliai apsnigti – generacija nevyksta. Svarbu nedėti lūkesčių, kad saulės elektrinė generuos elektros energiją minėtais žiemos mėnesiais. Svarbiausia yra tai, kiek saulės elektrinė pagamins per visus metus", – pabrėžia jis.

J. Klimkevičius pateikia ir konkrečius skaičius: jei žiema itin snieguota ir saulės elektrinės moduliai nuolat padengti sniegu, metinės generacijos perspektyvoje prarandama maždaug 3–4 proc. pagaminamos energijos.

Saulės elektrinė

Lipti ant stogo – rizikinga bei pavojinga

Bendrovės „Ignitis" produktų vadovas paaiškina, kad elektrinės pagalba energija gaminama paprastai. Šviečiant saulei elektrinė generuoja elektros energiją, jei saulė nešviečia – elektros energija nėra generuojama.

„Jokiu būdu nepatariame lipti ant stogo valyti saulės elektrinės modulių. Tai nesaugu ir neatneš ženklios naudos. Savarankiškai bandydami valyti saulės elektrinės modulius ne tik, kad neturėsite jokios naudos, bet galite juos pažeisti, subraižyti. Valant modulius, ant stiklo gali atsirasti įbrėžimų, dėl kurių nukentės visas elektrinės našumas, todėl valant galima pridaryti daugiau žalos nei naudos", – įsitikinęs pašnekovas.

Anot jo, baimintis, kad sniegas sugadins elektrinės modulius – neverta. Svarbu atsakingai pasirinkti saulės elektrinę įrenginėjančią įmonę, kuri turėtų patirties energetikos srityje, išmanytų saulės elektrinių ir elektros instaliacijos darbus, gebėtų apskaičiuoti ir tinkamai, pagal visus reikalavimus, įrengtų saulės elektrinę.

„Svarbu, kad darbus atliekanti įmonė tam naudotų tik pritaikytas ir sertifikuotas konstrukcijas bei įrangą. Patikimi ir kvalifikuoti rangovai parinks įrangą, kuri tinkama Lietuvos klimato sąlygoms ir įrengs saulės elektrinę pagal montavimo instrukcijas, kaip nurodo gamintojas. Lietuvoje saulės elektrinės moduliams tenka didelės vėjo ir sniego apkrovos, todėl svarbu, kad rangovai parinktų tiek modulius, tiek ir pačias konstrukcijas, kurios būtų sertifikuotos, suderintos su moduliais ir atitiktų šalies meteorologines sąlygas", – teigia specialistas.

Net žmonai nedrįso pasakyti, kiek sutaupo

Saulės elektrinę daugiau nei metus turintis Andrius sako, kad pradžioje labai daug skaitė apie jos priežiūrą ir buvo įsitikinęs, jog būtina valyti sniegą nuo modulių. Tai, anot jo, dabar kelia juoką, mat už sutaupytą sumą nenusipirktų nei skanesnės šokolado plytelės.

„Praėjusiais metais, prasidėjus žiemai ir pasirodžius sniegui, kiekvieną rytą keldavausi valanda anksčiau ir lipdavau ant stogo jį valyti. Maniau, kad nėra prasmės investuoti į elektrinę, tačiau jos neprižiūrėti. Buvau įsitikinęs, kad tik nuvalyta elektrinė tinkamai atliks savo darbą", – pasakoja jis.

Vyras prisimena, kad taip vargo tris dienas, tačiau tada sugalvojo paskaičiuoti, kiek gi sutaupo.

„Supratau, kad mankštintis sveika, tačiau galima rasti ir kitokių, smagesnių aktyvių veiklų. Šiuo metu viena kWh su kompensacija kainuoja 24 centus. Jei per mėnesį vidutiniškai pagaminama 41 kWh, tai padalinus iš dienų skaičiaus, gaunasi, kad valant elektrinę įmanoma sutaupyti beveik 32 centus kasdien", – juokiasi pašnekovas.

Anot jo, pradžioje net žmona iš jo juokėsi, mat jis toks taupus ir kasdien lipa ant stogo. Nustojus tą daryti, jis jai paaiškino, kad skauda nugarą, juk tikrai nesinorėjo sakyti, kad ji buvo teisi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)