Prie Alytaus miesto teatro laiptų įrengtoje scenoje Kalėdų eglės įžiebimo šventės žiūrovams suvaidinta stebuklinga Kalėdų pasaka, minią išjudino alternatyvios popmuzikos atlikėja Ruta Loop, tamsą raižė įspūdingas lazerių šou.

Alytaus eglutės įžiebimas

Pirmą kartą po pandemijos į eglutės įžiebimo šventės vietą galėjo patekti visi, kas tik norėjo, ir nedaug kas prisiminė, kad prieš metus į Rotušės aikštę teko brautis pro kontrolės postus bei rodyti Galimybių pasą. Tačiau abejonių, ar Kalėdų laukimo džiaugsmas pasieks Alytų, būta ir šiemet, mat pabrangusi elektra prispyrė švenčių organizatorius planuoti itin kuklų miesto puošimo biudžetą.

Alytaus eglutės įžiebimas

Skaičius su daug nulių įpratusiems matyti didmiesčių gyventojams bus sunku patikėti, bet Alytaus miesto savivaldybė šiemet skyrė šventiniam miesto papuošimui stebėtinai nedidelę pinigų sumą – vos 10 tūkst. eurų. Tačiau nušvitus Kalėdų eglei neteko išgirsti, kad kam nors dėl tokio miesto valdžios šykštumo būtų pristigę šventinių grožybių.

„Kalbant apie šventiniams papuošimams skirtas lėšas, noriu atkreipti dėmesį, kad savivaldybė prieš kelerius metus nupirko eglutės karkasą, yra įsigijusi ir pakankamą kiekį šventinių žaisliukų bei girliandų, kuriais bus puošiama ir šių metų eglutė, tad minėta 10 tūkst. eurų suma bus panaudota keliems šventiniams akcentams įsigyti", – paaiškino Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja J. Šukevičienė.

Alytiškiams iš tiesų pavyko tą pačią eglutę perkurti naujai, kaitaliojant šviesas ir žaisliukų vietas: didieji žali, mėlyni, raudoni ir veidrodiniai bumbulai tarsi nusmuko į eglutės apačią. Ir net paskelbus pirmuosius dar neįžiebtos eglės vaizdus socialiniuose tinkluose nekilo kasmet įprastų ginčų, neva ją puošti reikėjo kažkaip kitaip. Šventinėmis dekoracijomis papuoštos S. Dariaus ir S. Girėno ir Jotvingių gatvės, o Alytaus miesto teatro prieigose įkurtas Kalėdinių eglučių parkas.

Alytaus eglutės įžiebimas

„Daugybė miestų dabar varžosi ir anonsuoja, kieno eglė bus gražesnė, ryškesnė ar pigesnė, o aš galiu pasakyti – mes tose lenktynėse nedalyvausim. Gal nebūsime gražiausių eglučių dešimtuke, bet juk Kalėdos yra ne apie tai, tiesa?" – klausė miestelėnų Alytaus meras Nerijus Cesiulis. Ir paaiškino torio sprendimo motyvus: „Nes mes dzūkai ir taip faini".

Alytaus eglutės įžiebimas

Taupant elektros energiją Alytaus miesto eglutės šventiniai žiburiai ir girliandos degs ne visą parą, kaip būdavo anksčiau, bet užges 24 val. Dienos metu, pasak Miesto ūkio skyriaus vedėjos Palmiros Raškauskienės, eglutės girliandos degs, o kitose papuoštose viešosiose miesto vietose šventiniai žiburiai bus uždegti tik sutemus.

Įžiebdama Kalėdų eglę Dzūkijos sostinė atsisveikino su 2022 m. Lietuvos kultūros sostinės titulu. Alytaus miesto teatre baigiamojo renginio „Tiltai į ateitį" metu Tauragės rajono savivaldybės atstovams iškilmingai perduotas Lietuvos kultūros sostinės simbolis – gintaro medis.

Lietuvos kultūros sostine šiais metais buvęs Alytus miestelėnams ir svečiams dovanojo daugiau kaip 200 įvairių renginių, 13 švenčių, 17 plenerų, dar 17 festivalių, 20 konferencijų ir edukacijų – iš viso beveik 9 000 valandų kultūros. Dizaino savaitė, „Kartūno kodas", įspūdinga meninė instaliacija ant Nemuno „Šviesos ženklai", pakartotas prieškario plaukimas Nemunu iki Kauno, išskirtinė Shmuelio Tatzo kolekcijos paroda – tai tik keletas svarbiausių besibaigiančių kultūros metų akcentų, vardijo organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją