Norint pasigamint meduolinę eglutę reikės tokių produktų:

1 L dydžio kiaušinio arba 2 mažesnių
100g cukraus
30g moscovado cukraus
70g natūralaus medaus
30g melasos
100g sviesto
1.a.š meduolių prieskonių
1a.š sodos
Šlakelis acto, grietinės ar citrinos sulčių, nugesinti sodą
Miltų apie 400g

Tešlos paruošimas:

Kiaušinį išplakame iki purumo su cukrumi (beriame ir baltą ir moscovado), supilame skystą medų, melasą. Viską išmaišomome, jeigu plaksite elektriniu plaktuvu, tuomet pasirinkite lėtą greitį. Kai išamaišysite, supilkite tirpintą sviestą ir vėl išmaišykite. Galiausiai supilkite nugesintą sodą.

Meduolinė eglutė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Visus skystus produktus išplakame, kad gerai susijungtų į bendrą masę.
Paskutinius sudedame miltus su prieskoniais. Prieskonius galima pakepinti, kad atsiskleistų aromatas.

Miltus pilame dalimis, kad matytume tešlos kietumą. Tešla turi gautis minkšta, šiek tiek limpanti prie rankų.

Tuomet ją dedame 12-ai valandų į šaldytuvą. Po atvėsinimo ji turi būti kaip plastelinas.

Kepti reiktų orkaitėje 15 min, 180°C temperatūroje.

Meduolinė eglutė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Glazūros paruošimas

Glazūrai reikalingas pasterizuotas kiaušinio baltymas, cukraus pudra ir malta citrinos rūgštis.

Pilame 30g baltymo, beriame 160-165g cukraus pudros ir pagal skonį citrinos rūgšties.

Viską gerai išplakame plaktuvu, kol glazūra pabąla ir stovi viršunėlės (kaip darant morengą).

Galima įlašinti kelis norimos spalvos maistinių dažų lašelius. Nors eglutė puikiai atrodo ir žiemiškai balta.

Formuojame eglutę

Eglutei suformuoti reikia žvaigždučių formelių.

Išminkome tešlą, reiktu pasistengti padaryti vienodo storio. Su formelėmis išsispaudžiame žvaigždutes ir dedame kepti. Iškeptas atvėsiname ir jau galima dekoruoti.

Išplaktą glazūra susidedame į konditerinį maišelį ir, kiek fantazija leidžia, spygliuojame eglutės kraštelius. Taip susidaro spygliukų vaizdas. Galima užberti šiek tiek pabarstukų, kurie suteiks spalvų ir išskirtinumo.

Meduolinė eglutė, nuotr. iš asmeninio archyvo

Kuo daugiau detalių išsikepsit, tuo eglutė gausis aukštesnė.

Padarius spygliukus, reiktų atidėti detales ir padžiovinti, kad statant eglutę nesugadintume viso darbo.

Na ir lengviausia dalis: išdžiuvusias detales dedame vieną ant kitos, per vidurį uždedame po taškelį tos pačios glazūros, kad tvirtai laikytųsi.

Skanaus ir su artėjančiomis Šv. Kalėdomis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją