Geriau užsisakyti nei šventę pasitikti pervargus

Garsus šalies virtuvės šefas, kurio paskutinė knyga „Malda maistui“ pateko į 10 geriausių pasaulyje kulinarinių knygų sąrašą, virtuvės šefas Alfas Iavanauskas sako, kad nebūtina užsakyti viso šventinio stalo, nes suprantamas šeimininkių noras pradžiuginti būtent savo ruoštais patiekalais, bet išbandyti kitų receptus taip pat įdomu, jei, žinoma, tai gerų meistrų ruošti patiekalai.

Alfo Kalėdos, nuotr. iš asmeninio albumo

Paklausus, ar pastebi daugėjant tautiečių, užsisakančių Kalėdinius patiekalus į namus, A. Ivanauskas sako manantis, kad pandemija išties pakeitė dalį mūsų tradicijų: „Prieš pandemiją daug daugiau žmonių gamindavo valgius tik namuose, tačiau dabar pradėjome labiau vertinti poilsį bei laiką su šeima, todėl norisi pailsėti nuo maisto ruošimo, tai ir įtakojo didesnį susidomėjimą maisto į namus paslauga. Šią tendenciją aš tikrai pastebėjau. Džiaugiuosi, kad žmonės kartais gali atsipalaiduoti. Geriau kartais maistą užsisakyti nei būti pavargusiam, „nusikalusiam“ po visos puotos patiekalų gaminimo. Turbūt, kaip ir visur, taip ir čia, turi būti balansas. Jei tai teikia malonumą – valio! Gaminkite. O jei to daryti nesinori, puiki išeitis yra tiesiog užsisakyti į namus ir užsiimti kita veikla“.

Šventinius patiekalus į namus, pasak VMG idėjinio lyderio, užsisakinėja jaunesnioji karta nuo 25 iki 40 metų, bet reikia nepamiršti ir to, jog dažnu atveju maistas užsakomas ir tėvams ar seneliams tam, kad jie nevargtų.

Alfo Kalėdos, nuotr. iš asmeninio albumo

Užsisakykite tuos patiekalus, kuriuos reikia ilgai ruošti

„Dažniausi šventiniai patiekalai yra tie, kurie ilgai gaminami, ir kuriais būtų galima papuošti kalėdinį stalą. Tai gali būti šventinė įdaryta žuvis, keptas kalakutas ar viščiukas. Tie patiekalai, kuriuos žmonės bijo kepti, galvoja, kad jiems nepavyks ar tiesiog ilgai užtruks. Be abejo, dažnai užsisakomi ir saldumynai: nuo kūčiukų iki šimtalapių ir skirtingų tortų“, – pastebi A. Ivanauskas.

Alfo Kalėdos, nuotr. iš asmeninio albumo

Kalėdinis stalas 6–8 žmonėms, pasak virtuvės šefo, labai priklauso nuo to, kas tuos patiekalus gamino, ir iš kur užsisakinėjate. Gali kainuoti nuo kelių šimtų iki tūkstančio eurų.

Paklausus, kurioje vietoje užsakant šventinį meniu vietoje galima sutaupyti ir kurioje taupuyti nereiktų bei kokius patiekalus jis siūlytų užsisakyti, A. Ivanauskas pirmiausia pataria išsiaiškinti, ką mėgsta valgyti jūsų artimieji ir svečiai.

Alfo Kalėdos, nuotr. iš asmeninio albumo

„Kaip jau minėjau, patariu užsisakinėti tuos valgius, kurie reikalauja daug Jūsų laiko: reikia ilgai gaminti, marinuoti ar kepti. O tokius patiekalus kaip salotos ar silkės, patarčiau ruošti patiems. Mano knygose ar portale tikrai rasite šimtus įdomių silkės ar salotų receptų, kurie pavyks iš pirmo karto. Todėl kviečiu pasižvalgyti Delfi ar VMGonline.lt, o jei tingite gaminti kepsnį ar pyragą, tiesiog užsisakykite“, – pataria virtuvės šefas.

Alfo Kalėdos, nuotr. iš asmeninio albumo

Į klausimą, kokias vietas rekomenduotų ir kaip atsirinkti geriausius iš šiandien gan nemažos pasiūlos, A. Ivanauskas patikina: „Rekomendacijos, rekomendacijos ir dar kartą rekomendacijos. O mano nuomone, pačių skaniausių patiekalų galite užsisakyti restorane „Beef Room“ arba jau 10 metų Lietuvoje gyvuojančioje įmonėje „Taurakalnis“, kuri suruoš Jums vakarienę nuo kūčiukų iki didžiausio furšeto“.

Populiarioje Facebook grupėje jos nariai pasidalino patikrintais meniu

Socialiniame tinkle „Facebook" vienoje iš maisto grupių užklausus, kur galima būtų užsisakyti gerų kalėdinių patiekalų, grupės nariai mielai dalinosi savo patirtimi.

Ne vienas jų siūlė išbandyti „Bocao Bocao" siūlomą šventinį meniu, kurio kaina – 80 eurų dviems asmenims. Į meniu įeina 9 užkandžiai, taip pat yra ir desertai. Jeigu norite karštų patiekalų, papildomai aštuonkojis dviems kainuos 20 eurų, sterko file – 17 eurų.

"Bacao Bacao" šventinis pasiūlymas, nuotr. iš asmeninių archyvų

Buvo siūlančių pabandyti Kauno „Radisson" viešbučio virtuvės šefų ruošiamą kalėdinę antį ir ėriuko kulną, tik patieklai nevežami į namus, reikia iš vietos pasiimti patiems. Traški, lėtai kepta naminė antis, glazūruota garstyčiomis ir abrikosais, kimšta cinamoniais obuoliais tiekiama su jaunomis citrininėmis bulvytėmis ir spanguolių padažu kainuoja 44 eurus/vnt (1.6–1.8 kg). Užsakymai priimami iki pristatymo ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas.

Dar kiti kvietė užsisakyti šventinį stalą iš „MO bistro", kur praėjusiais metais buvo ne tik puikus Kūčių meniu, bet ir geros kainos.

Tarp paminėtinų taip pat buvo „Kitchen Obsession" ir jų Kūčių dienos pasiūlymas už 120 eurų 4–5 asmenų šeimai, kurį sudaro 79 vnt įvairių skonių šaltieji patiekalai, tarp jų yra įvairios žuvies, jūros gėrybių, sūrių, grybų, daržovių ir kiti užkandžiai.

„Kitchen Obsession" šventinis meniu, nuotr, iš asmeninių archyvų

„Selavy Kavinių Tinklas" siūlo Šv. Kūčių ir Kalėdų meniu 6 asmenims nuo 110 eurų, su karštais nuo 165 eurų.

"Selavy kavinių tinklo" šventinis meniu, nuotr, iš asmeninių archyvų

Dar vieni internautai siūlė pabandyti TastyBite.lt šventinį meniu, kur Šv. Kūčio vakarienės užkandžiai 4–6 asmenims kainuoja 70 eurų.

"TastyBite.lt"  šventinis meniu, nuotr, iš asmeninių archyvų

Tarp pasiūlymų buvo išbandyti „Bernelių užeigos" šventinį meniu, kuriame siūloma tradicinė Šv. Kūčių vakarienė, sudaryta iš 12 patiekalų, paruošta 4 arba 2 asmenims. Kainos: 4 asm. – 119 eurų, 2 asm. – 69 eurai. Taip pat papildomai galima užsisakyti kalėdinę keptą antį su obuoliais su garnyru už 49 eurus, kalėdinę kalakutų krutinėlę su ypatingais pagardais, pieninių paršelių sprandinę su miško grybų ir trumų įdaru ir šoninės plutele, kalėdinį kiaulės kumpį su spanguolių, balzaminio acto ir medaus glazūra su brendžiu, sterkų vyniotinius, pyragus ir kitus patiekalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją