Kada įjungti ir kiek laikyti

Prasidėjus šventiniam laikotarpiui, žmonės aktyviau puošia savo namus, aplinką, o tai reikalauja ir papildomų elektros išlaidų. Anot energetinio efektyvumo ekspertų, šventinė girliandos stipriai skiriasi tarpusavyje pagal sunaudojamos elektros energijos kiekį, tačiau bet kokiu atveju šventinės girliandos įjungimas – tai papildomas ir ne pirmo būtinumo elektros energijos vartojimas.

Pasak „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovės Astos Vaitulevičės, kalėdinių lempučių elektros energijos suvartojimas priklauso nuo lempučių galingumo ir kiekio. Kuo didesnis galingumas ir kiekis – tuo daugiau elektros energijos bus suvartojama.

„Verta pagalvoti apie laiką, kada būtų sumanu įjungti lemputes ir apie trukmę, kiek jas laikyti įjungtas. Rekomenduojame taikyti keletą praktikų, kurios prisidėtų prie kalėdinės atmosferos kūrimo, bet nepadidintų per daug energijos sąskaitų“, – kalba ji.

Šventinės ruošos metu galite sutaupyti lėšų

Anot A. Vaitulevičės, kad šventes pasitiktume švariai, nemažai laiko praleidžiame tvarkydami namus, tačiau retas žmogus besitvarkant atkreipia dėmesį į lempučių ir šviestuvų švarą.

„Pasirodo, nešvarios lemputės skleidžia net trečdaliu (30 proc.) mažiau šviesos nei švarios, teigia JAV Energetikos departamentas. Taigi, išvalytas apšvietimas gali ne tik gali sutaupyti energijos, bet ir suteikia daugiau šviesos, už kurią susimokate“, – sako ji.

Puošdami eglutę ar namus šventėms, rinkitės LED kalėdines lemputes

Ekspertė priduria, kad LED kalėdinės lemputės yra ryškesnės, tarnauja ilgiau ir sunaudoja mažiau elektros už tradicines kaitrines lempas. Nors LED lemputės gali kainuoti šiek tiek daugiau nei kaitrinės, jų pranašumai kompensuoja nedidelį kainų skirtumą.

Dekoracijoms rinkitės šviesos pluoštų lempas

A. Vaitulevičė pastebi, kad šviesos pluoštai turi LED lemputes, kurios sunaudoja daug mažiau energijos nei tradicinės kaitrinės lempos.

„Praktiškumas ir naudingumas yra papildomi jų privalumai – atsparumas smūgiams ir saugūs lietimui vėsūs paviršiai. Taip pat modernūs sistemų moduliai yra mažo dydžio ir nekaista, naudoja žemą įtampą, todėl jūs galėsite džiaugtis ne tik dekoruotomis erdvėmis, bet ir mažesniu sunaudojamos energijos kiekiu“, – kalba ji.

Papuoškite namus be lempučių

Taip pat A. Vaitulevičė priduria, kad jei tik įmanoma, rekomenduojama apsieiti be kalėdinių lempučių dekoravimui, pakeičiant jas šviesą atspindinčiais papuošalais, žvakėmis ar juostelėmis.

„Šventinė juostelė ir blizgūs papuošalai gali būti naudojami visuose namuose, dekoruojant laiptus, langus, įėjimus ir viską, ką leidžia!“, – kalba ji.

Asta Vaitulevičė

Paklausus, kokios lemputės yra pigiausios, pašnekovė teigia, kad statistiniai duomenys šiuo klausimu yra labai iškalbingi.

„Pasikeitus senovines lemputes į LED technologiją, elektros išlaidas apšvietimui galite sumažinti 50–90 %. Tradicinę 60 vatų lemputę pakeitę 10 vatų LED, per metus galite susimažinti elektros sąskaitą net iki 15 eurų. Ir čia tik viena lemputė! Beje, nors LED lemputės brangesnės, jos ir tarnauja ilgiau, tad ilguoju laikotarpiu vis tiek sutaupote“.

Svarbu tinkamai rūšiuoti

Nusprendus pasikeisti lemputes, svarbu nepamiršti, kaip tinkamai atsikratyti senosiomis. Rūšiavimo ekspertai pastebi, kad po šventinio laikotarpio į perdirbimo gamyklą gaunama įvairių el. dekoracijų, nebeveikiančių lempučių ir kitų panašių daiktų.

Pasak EMP Recycling generalinio direktoriaus Dariaus Valeikos, taip pat padidėja ir išvežimo paslaugos poreikis stambiajai ir smulkiajai technikai, kadangi kai kuriems šios šventės yra atsinaujinimo ir pirkinių metas, kai senus prietaisus keičiam į naujus.

„Didesnė problema vis dar išlieka su visa smulkiąja technika. Tikrai dar dažnai pasitaiko, kad smulkūs elektronikos prietaisai, kurie telpa į bendruosius konteinerius, kartu su kitomis atliekomis, ten ir nukeliauja“, – kalba jis.

Darius Valeika

Pasak D. Valeikos, tiek prieš šventes, kai ruošiamasi joms, tiek po švenčių, sulaukiama įvairių kalėdinių lempučių ir kitų dekoracijų, kurios nebeveikia.

„Bet kiekiai tikrai nėra ženkliai dideli. Visus elektros ir elektroninės įrangos prietaisus būtina tinkamai rūšiuoti ir perdirbti. Į bendruosius konteinerius patekusios atliekos gali patekti į sąvartynus, kur irdamos šios atliekos virsta aplinkai ir žmonių sveikatai kenksmingais teršalais, kadangi jose yra pavojingų medžiagų, kurias būtina tinkamai utilizuoti bei perdirbti“, – sako jis.

Pašnekovas taip pat priduria, kad prietaisuose yra tauriųjų ir spalvotųjų metalų, kuriuos draugišku aplinkai perdirbimo būdu galima išgauti ir taip išsaugoti gamtos resursus. Šį ciklą, kai žaliavos grąžinamos atgal naujų daiktų gamybai, galima kartoti daugybę kartų.

Kaip apskaičiuoti, kiek energijos sunaudojama

Dovilė Černiauskienė, „Iki“ energetikos projektų vadovė, sako, kad paskaičiuoti, kiek kainuos vienos girliandos elektros sąnaudos šventiniu laikotarpiu nėra sudėtinga. Paprastai elektra skaičiuojama kilovatais (kWh) – tiek elektros sunaudoja 1000 valandų veikiantis vieno vato (W) galios elektros įrenginys.

„Šiuolaikinės elektrinės girliandos skiriasi tarpusavyje labai daug parametrų – lempučių skaičius, ilgis, šviesos intensyvumas, lempučių forma. Vien „Iki“ šventinės prekybos metu parduodame net 26 rūšių girliandas, dar kelias dešimtis kitokių šviečiančių Kalėdų instaliacijų. Jos nėra tokios reiklios elektros energijai kaip viena senovinė lemputė“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja D. Černiauskienė.

Šventinės iliustracijos

Ant kiekvienos girliandos yra nurodyta jos galia, matuojama vatais (W). Pavyzdžiui, 100 lempučių girliandos galia paprastai yra 9 W. Vadinasi, kad sunaudotų vieną kWh elektros energijos, lemputė turi degti 111 valandų su trupučiu, o tai yra vos daugiau nei 4,5 dienos.

Paprasta formulė

Apskaičiuoti, kiek elektros sunaudos visi šviečiantys papuošimai, tikrai nėra sudėtinga. Sudėkite visų turimų girliandų ir elektros papuošimų galią (W). Tuomet 1000 padalinkite iš šio skaičiaus ir sužinosite, per kiek valandų sunaudojate 1 kWh elektros energijos. O tuomet, žinodami savo elektros energijos tarifą, galite lengvai paskaičiuoti, kiek laiko norite palikti įjungtus kalėdinius papuošimus.

„Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos. Vis dėlto skatiname būti atsakingais ir be reikalo nepalikti įjungtų šviečiančių papuošimų“, – pranešime žiniasklaidai sako „Iki“ energetikos projektų vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją