Kalėdinėms dovanoms – nuo 50 iki 250 eurų

Paklausus, kiek lietuviai išleidžia Kalėdoms, kokias kalėdinų išlaidų tendencijas pastebi, Sigita Strockytė-Varnė, „SEB“ banko asmeninių finansų ekspertė sako, kad kol kas atsiskaitymo kortelėmis vertės augimas nerodo mažėjančių skaičių, priešingai, kiekvieno mėnesio rezultatas yra augantis. Pavyzdžiui, remiantis banko statistika, vien spalio mėnesio duomenimis, atsiskaitymų kortelėmis suma augo 20 proc. Tam įtakos turi augančios kainos, tačiau gyventojai kol kas tik planuoja mažiau išleisti, bet realiai išlaidos vis dar yra didelės.

Sigita Strockytė-Varnė, "SEB" nuotr.

„Banko atlikto tyrimo metu, kur apklausėme 1000 Lietuvos gyventojų, paaiškėjo, kad 46 proc. gyventojų šventinėms dovanoms planuoja išleisti tiek pat pinigų, kiek praėjusiais metais, o penktadalis dar iš viso nepradėjo planuoti. Jei planuojama išleisti tiek pat pinigų, akivaizdu, kad lauks kiek kuklesnės Kalėdos, nes atsižvelgiant į išaugusias kainas gyventojai tiek pat, kiek anksčiau, nebegalės nupirkti. Daugiau negu pernai dovanoms išleisti planuoja tik kas dešimtas. Kalbant apie sumą, kurią gyventojai skirs dovanoms, tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė apklaustųjų gyventojų šventinėms dovanoms planuoja išleisti nuo 50 iki 250 eurų“, – teigia finansų ekspertė.

Į klausimą, kuriomis metų galo dienomis šventėmis perkama dažniausiai, S. Strockytė-Varnė sako, kad gyventojus galima skirstyti į dvi kategorijas: planuojančius ir ne. Tie, kurie planuoja, stengiasi išnaudoti visus išlaidų maratonus, todėl lapkričio pabaiga ir juodojo penktadienio ar kibernetinio pirmadienio išpardavimai tam puikiai tarnauja.

Tie, kurie neplanuoja, prekybos centrus užplūsta paskutinėmis gruodžio savaitėmis ir tada išleidžia daugiau nei įprastai, nes greitis, emocijos ir nebeturėjimas galimybės rinktis priverčia išleisti daugiau pinigų.

Tyrimo duomenimis, šiuo metu lietuviai jau vienodai dažnai dovanų ieško ir įprastuose prekybos centruose, ir elektroninėse parduotuvėse, gaminti dovanas patys ketina 14 proc. gyventojų.

Kaip pernelyg neišlaidaujant nudžiuginti savo artimuosius

„Svarbiausia yra planas ir aiškus susitarimas, kam dovanosite dovanas ir kokią sumą galite skirti. Toks aiškus žinojimas leis laikytis režimo ir ribų, kad išlaidos nepadidėtų. Čia svarbu susitarti su artimaisiais ir aiškiai sutarti, kad, pavyzdžiui, šiemet perkate tik po vieną dovaną iki tam tikros sumos. O gal yra labai daug artimųjų ir galima keistis dovanomis? Internete nesudėtingai galima rasti programėlių, kurios keitimosi procesą padaro žaismingą ir linksmą. Ypač, jei technologijos nėra svetimos šeimoje“, – pataria finansų ekspertė.

Šalia plano, pasak banko atstovės, pasitelkus kūrybingumą, galima surasti pigesnių sprendimų dovanoms, pavyzdžiui, dovanota knyga iš antrų rankų yra tiek pat vertinga, kiek nauja iš knygyno, o gal net vertingesnė.

„Pirmiausia, toks elgesys parodo jūsų dėmesingumą tvarumo temai. Nupirkus vieną naują knygą, esate atsakingas už maždaug papildomą 2,7 kg CO2 paliekamą pėdsaką, o naudota knyga naujo anglies pėdsako nesukuria“, – patikina S. Strockytė-Varnė.

Kaip apskaičiuoti savo išlaidas ir nepasiduoti kalėdinei karštinei

„Planuojant šių metų šventinį biudžetą rekomenduojama pradėti nuo praėjusių metų analizės: kiek ir kam išleidote praėjusiais metais, kokios išlaidos pasiteisino, o kokios nebuvo būtinos, kur šiais metais galėtume sutaupyti.

Švenčių biudžetą suformuoti padeda ir planas, kaip norite švęsti: sudarykite sąrašą žmonių, kuriems planuojate dovanoti dovanas, apgalvokite, kur sutiksite šventes, kiek planuojate išleisti šventiniam stalui ir panašiai. Įvertinkite, kad šiemet kainos yra pakilusios bent 20–30 proc. Taip pat numatykite papildomai bent 10 proc. nuo visos sumos nenumatytoms dovanoms, nes tikrai gali būti, kad kažką praleisite arba kažkas netikėtai jus pakvies į svečius“, – pataria finansų ekspertė.

Anot pašnekovės, tokios išlaidų eilutės leis šventinį biudžetą susiplanuoti protingai ir svarbiausia, jį sekti. Fiksuoti visas išlaidas šventiniu laikotarpiu yra svarbu, tai padės išvengti emocijų ir nukrypimo nuo plano, kai matysite viską realiais skaičiais.

S. Strockytė-Varnė sako, kad ir pats bankas nuolat primena ir skatina prisiminti tvarumą: „Esame pristatę nemokamą programėlę „Mano pėdsakas SEB“, kuri leidžia sužinoti, kokią įtaką planetai daro Jūsų gyvenimo būdas. Nuolat skatiname vartoti sąmoningai, tai ne tik padeda saugoti planetą, bet ir lemia tvaresnius mūsų asmeninius finansus”.

Kalėdine kolekcija domėtis pradedama dar spalį

„Kalėdinės „IKEA“ kolekcijos yra riboto leidimo, tad prekėms pasibaigus, jų papildomai dažniausiai nebegauname. Kalėdinę prekybą dar spalį kasmet pradedame kartu su IKEA visame pasaulyje. Pagrindinė tokio sprendimo priežastis yra noras suteikti žmonėms daugiau laiko planuoti ir pasirengti šventėms, išskaidyti išlaidas per kelis mėnesius iki jų“, – sako IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

Eimantė Nemanė, "IKEA" nuotr.

Kalbant apie pirkimo tendencijas, E. Nemanė sako pastebinti, kad spalį ir lapkritį aktualiausi yra atributai, skirti namų jaukumui: žvakės, jaukaus apšvietimo sprendimai, pagalvėlės, pledai ir sezoninė patalynė, kuri yra gilesnių spalvų, raštų. Gruodį prasideda intensyvesnis pasiruošimas šventėms: imama domėtis dekoracijomis, eglutėmis ir, žinoma, dovanomis. Paklausus tampa dovanų įpakavimo popierius, ieškoma dovanų.

Atliktas tyrimas apie Kalėdas šiemet rodo, kad kone kas penktas šalies gyventojas labiausiai vertina būtent praktiškas dovanas namams. Pasiruošimo šventėms pikas įprastai fiksuojamas apie gruodžio vidurį.

Tvarūs kalėdiniai papuošimai iš popieriaus, "IKEA" nuotr.

„Kalėdinė kolekcija susideda ne tik iš dekoracijų, bet ir iš kitų atributų, reikalingų įnešti daugiau jaukumo į namus šaltuoju ir tamsiuoju metų laiku: apšvietimo sprendimų, namų tekstilės, aksesuarų, indų. Populiariausios prekės, pasak pašnekovės, kasmet yra ikoniniai šviestuvų gaubtai „STRÅLA“, skleidžiantys jaukią šviesą namuose, kalėdinės eglutės, jų papuošimai ir dekoracijos.

Ieškantys dekoracijų iš natūralių medžiagų, šiemet kolekcijoje ras papuošimų iš šiaudų ar popierinių rankų darbo dekoracijų, pagamintų iš Indijos augalininkystės pramonės atliekų ir tekstilės likučių, taip pat ir keramikinių dekoracijų. Taip pat yra alternatyvių kalėdinių eglučių, neužimančių daug vietos ir pagamintų, pavyzdžiui, iš tekstilės ir bambuko.

Kalėdiniai papuošimai, "IKEA" nuotr.
Būdai šventėms ruoštis tvariau

„Norint sukurti jaukias ir gražias Kalėdas namuose bei įnešti naujausių tendencijų, nebūtina išleisti daug ar įsigyti visą naujų dekoracijų ar indų kolekciją. Vietoje to, gudrybė yra keliais naujais atributais papildyti jau turimus“, – sako E. Nemanė.

Pasak pašnekovės, nors kalėdinė kolekcija kasmet vis kitokia, jos kuriamos taip, kad jas būtų lengva derinti tarpusavyje. Tad pagrindinė gudrybė padėsianti ir sutaupyti ir išlikti draugiškam aplinkai – peržvelgti tai, ką jau turite ir įsigyti kelis naujus derančius akcentus, kurie padės turimai kolekcijai sužibėti kasmet vis naujai. Pavyzdžiui, gal tai – keli išskirtiniai, akcentiniai žaisliukai ant eglutės, kurie derės prie jūsų turimos kolekcijos?

„Kitas pavyzdys, kaip šventiškai padekoruoti stalą daug neišleidžiant: baltą staltiesę ir baltų lėkščių komplektą, ko gero, rasime pas daugelį. Papildomai įsigiję vos kelis eurus kainuojančius ryškiai raudonus stalo kilimėlius, pamatysite, kad tie patys balti indai atrodo jau visai kitaip. Taip pagyvinti turimą servizą galima ir priderinant kitos spalvos dubenėlius ar lėkštutes, ryškesnę staltiesę, taip sukuriant spalvų kontrastą. Papildomai priderinę dar keletą detalių, pavyzdžiui LED girliandą ar dalį žaisliukų nuo eglutės, lengvai sukursite šventinę nuotaiką ant kalėdinių pietų stalo“, – pataria E. Nemanė.

Pašnekovė sako, kad yra ir būdų už prieinamą kainą „sušildyti“ namus tamsiuoju ir šaltuoju laikotarpiu, pasitelkiant papildomus šviesos šaltinius ir namų tekstilę: „Dažnai visą dėmesį sutelkiame į Kalėdų eglutę, tačiau verta pagalvoti ir apie kitas namų vietas: papuošti langus šviečiančiomis dekoracijomis, patiesti naują kilimą ar įsigyti pagalvėlių, kad būtų jaukiau ir šventiškiau. Bus ir praktinės naudos, mat kilimai, storesnės užuolaidos kambaryje sulaiko šilumą“.

Kalėdiniai papuošimai, "IKEA" nuotr.

Anor E. Nemanės, atsižvelgiant į elektros energijos taupymą, reikėtų rinktis LED lemputes ir girliandas. Tvaresnis pasirinkimas – joms naudoti įkraunamas baterijas. Jose taip pat yra įmontuotas laikmatis, kuris įsijungia kasdien tuo pačiu laiku šešioms valandoms.

Dovanų pakavimas be atliekų

„Kadangi mūsų atliktas tyrimas rodo, kad labiausiai pageidaujamos dovanos tarp šalies gyventojų yra praktiškos dovanos, tai tokia dovana gali susidėti ir iš praktiško pakavimo, nepaliksiančio atliekų.

Tiek valgomas, tiek kitas dovanas galima gražiai pateikti stikliniuose induose ar įvairaus dydžio dėžutėse. Pakuoti jas galima ir į tekstilę – rankšluostukus, servetėles. Taip ir pati pakuotė bus dovanos dalis. Vietoje dovanų virvelės ar kaspinėlių galėtų atsirasti praktiški ir vėliau dar ilgai naudojami aksesuarai, pavyzdžiui, šviečiančios girliandos. Gamtoje randami atributai, kaip kankorėžiai ar šakelės taip pat puikiai atstos įprastas kalėdines dekoracijas“, – pataria E. Nemanė.

Tvarios dovanos ir jų pakavaimas, "IKEA" nuotr.

Šventinę prekybą siekia pradėti kuo anksčiau

Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė sako, kad šventinę prekybą kasmet siekia pradėti anksčiau. Taip esą norima, pirkėjai spėtų dovanas ir kalėdinę atributiką nusipirkti planuodami ir nepatirdami finansinės įtampos. Asortimentas artėjant šventėms būna vis papildomas palaipsniui.

„Šiais metais kalėdinę prekybą taip pat pradėjome lapkričio pradžioje ir pasitinkame šventes su šūkiu „Atsipalaiduokite, juk šventės artėja“. Kaip ir kiekvienais metais, siūlome gausų šventinį asortimentą – tiek maisto, tiek ir ne maisto prekių pasiūlymų. Asortimente taip pat yra įvairios šventinės atributikos, papuošimų namams", – sako L. Skersytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)