Ir miestų turgeliuose, ir prekybos vietose šalia kapinių galima rasti pačių įvairiausių puokščių ir vainikų: vieni jų puošti gyvomis gėlėmis, kiti – kurti iš džiovintų augalų, treti – iš dirbtinių gėlių žiedų. Kiek žmonių – tiek ir nuomonių, kuri puošmena yra tinkamiausia ant mirusiojo kapo, tačiau prekeivė tikina juntanti, kad šiemet pagrindinis prioritetas – kaina, žmonės ieško kuo pigesnių alternatyvų.

Tuo tarpu L. Liubertaitė atkreipia dėmesį į ne ką mažiau svarbią detalę, susijusią su mūsų ir taip nualinta planeta:

„Mes tiek ten visko prikraunam. Kažkodėl manoma, kad kapai tarsi nėra gamtos dalis ir ten eina visas plastikas, įvairiausios vielutės, sintetiniai audiniai. Aš jau nekalbu apie žvakides, nes ten yra ne tik plastikas, bet ir stiklas, parafinas. Visi šitie likučiai po Vėlinių keliauja tiesiai į sąvartynus. Man labai gaila tai pranešti, bet šitos atliekos nėra perdirbamos. Visi šie dalykai niekur kitur nepasideda, o tik į mūsų pačių žemę“, – konstatuoja apželdinimo profesionalė.

L. Liubertaitė ragina kapus puošti tik visiškai natūraliomis priemonėmis ir tam siūlo net tris skirtingus būdus: daugiamečių augalų sodinimą, rankų darbo puokštę iš sezoninių gėlių ir augalų bei gyvų gėlių merkimą daugkartiniame vazone.

„Jei norime papuošimo ilgam laikui – geriausia būtų sodinti daugiamečius augalus ir tada kiekvienais metais jie yra ten. Galima parinkti tokius, kurie žydėtų tuo metu, kai mums reikia, tarkime ylialapiai flioksai per Motinos dieną arba šilokai, astrai per Vėlines“, – patarimais, kaip tvariai gražinti kapavietę, dalinasi pašnekovė, ir priduria, kad toks kelias bus ne tik draugiškas planetai, bet ir reikalaus mažiausiai priežiūros.

Lina Liubertaitė

Lankant artimųjų kapus Vėlinių dieną, „Geltonas karutis“ įkūrėja taip pat ragina vengti puokščių ar vainikų su plastiko, metalo dalimis ir specialiomis oazėmis, skirtomis sulaikyti drėgmei. Verčiau, sako pašnekovė, sukurkite savo kompoziciją iš gyvų šakelių arba tiesiog pamerkite gyvų gėlių.

Savos gamybos puokštei, kalba L. Liubertaitė, puikiai tiktų tie augalai, kuriuos randame savo kieme – spygliuočiai, net ir tujos, taip pat varpiniai augalai, įvairios smilgos, miskantai, soros. Galiausiai, puikiai atrodys ir šaltalankio, putinų šakelė, rojaus obuoliukai. Daugiau patarimų, kaip gražiai, solidžiai ir nebrangiai papuošti kapą – vaizdo įraše:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją