Agronomas Tautvydas Gurskas primena: prieš pradėdami pjauti medžius, visų pirma pasirūpinkite savo saugumu, ir nesvarbu, ar malkas ruošiate miške, ar sodyboje. Ypač jei naudojate grandininį pjūklą.

„Turėkite apsaugas. Būtinos pirštinės, akių apsauga, šalmas, kad būtų uždengtos ausys, reikalinga speciali avalynė. Pirmiausia pasirūpinkite savimi, nes darbas su benzininiu pjūklu gali kainuoti kur kas brangiau, nei nusipirkti malkų“, – primena T. Gurskas.

Vien nukirsti ir saugiai nuleisti medį – tik darbo pradžia. Agronomas sako, kad nugenėjus medžių šakas jos gali būti naudingos susmulkinus.

„Šakas, kurios nereikalingos, susmulkinsime ir iš jų padarysime mulčią. Galėsime pamulčiuoti gėlyne tarplysviuose, šiltnamyje. Taigi, visą medį, nuo pat kelmo, galima sunaudoti“, – ekonomiškai naudoti gamtos išteklius pataria T. Gurskas.

Tautvydas Gurskas

Agronomas primena, kad ruduo – puikus metas susitvarkyti medžius, kurie leidžia sulą pavasarį.

„Riešutmedžiai, beržai, klevai, bukai – jei turite tokių medžių, o gal, tarkime, didelį graikinį riešutmedį, tai dabar idealus laikas ir išgenėti, ir kartu pasiruošti malkų“, – primena pašnekovas.

Agronomas pataria atidžiai apžiūrėti sklypą, ar jame nėra greit lūžtančių medžių ar tokių, kuriuos reikia pašalinti.

„Pereikite savo sodą, sklypą, peržiūrėkite, kurie medžiai pasenę, nudžiūvę, galbūt tuos, kurie pavasarį leidžia sulą, dabar reikia išgenėti, – kartu susitvarkysite sodą, kiemą, pasiruoškite gerų malkų ir bus šilta, rami žiema“, – sako T. Gurskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją