Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris yra dar tinkamas vartoti. Visais atvejais daugiausia maisto iššvaistoma privačiuose namų ūkiuose.

Artėjant Europos sveikos mitybos dienai, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau" specialistai pranešime žiniasklaidai pataria, kaip būti draugiškiems gamtai ir sutaupyti. Išsiugdę kelis paprastus įpročius, gyvensite ne tik tvariau, bet ir taupiau.

1. Iš anksto planuokite, ką valgysite ateinančią savaitę. Eikite apsipirkti su sąrašu ir stenkitės nenukrypti nuo jo.

2. Jei į darbą maistą nešatės pagamintą iš namų ar perkate restorane, naudokite savo atsineštą daugkartinę tarą, geriausia – stiklinę.

3. Jei gaminate maistą namie, nuo pietų patiekalo gaminimo likusius produktus galite panaudoti pasigamindami užkandžių – bulvių ar obuolių žievelių traškučių, daržovių ir/ar mėsos gabalėlių/kaulų sultinio ir pan. Ekologiškai užaugintų vaisių ir daržovių žievelėse – didžiausia organizmui naudingų medžiagų koncentracija.

Šaldytuvas

4. Kitai savaitei planuokite pietų patiekalus atsižvelgdami į tai, kas dar yra likę šaldytuve, ką galite panaudoti gamindami.

5. Vakarykštės dienos pietų likučius dėkite į šaldytuvą ir naudokite kaip pavakarius arba kaip kitos dienos priešpiečius. Naują skonį tam pačiam maistui suteiksite užbėrę prieskoninių žolelių.

6. Po pietų likusius nešvarius indus biure ar namie plaukite ne kiekvienas savo individualiai, o bendrai indaplovėje. Pripildykite ją pilną, nustatykite Eco plovimo režimą.

7. Ant šaldytuvo durelių laikykite sąrašą, kas yra šaldytuve ir kiek laiko ten gali būti. Visada laiku suvartokite šaldytuve likusį jau pagamintą maistą.

8. Likusį nesuvalgytą maistą ir maisto atliekas kompostuokite. Juo vėliau patręšite daržą ar sodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją