Tomas pripažįsta, kad jau ilgą laiką žinojo, jog savo rankomis pastatys namą, o šiam tikslui jį įkvėpė jo tėtis.

„Mano tėtis turi auksines rankas ir vaikystėje mačiau, kaip pats stato, remontuoja. Jis mane ir įkvėpė savo rankomis imtis statybų. Dar studijų laikais susidomėjau gyvenimo būdu ir technologijomis, kurios tausoja žemės resursus ir aplinką. Namas iš molio ir šiaudų atitiko tvaresnio gyvenimo vertybes. Vėliau nuvykau pas vieną pirmųjų šiaudinukų entuziastų. Pamozojęs rankas molyje, supratau, kad labai maloni medžiaga ir noriu tokio namo“, – kalba vaikinas.

Pasak jo, pastatyti namą buvo sunku, o ši veikla atnešė išbandymų ir pareikalavo daug jėgų. Tačiau dabar, kai visi darbai ir sunkumai jau įveikti, o name apsigyventa, Tomas gali pasidžiaugti darbo rezultatais.

„Visai jaukūs namai gavosi. Statybose daug padėjo brolis, tėtis, mama, draugai ir pažįstami. Organizavau talkas, be jų nebūčiau pastatęs. Dabar planuoju juos visus sukviesti ir kartu pasidžiaugti. Kaip jau minėjau, meistrauti pamėgau nuo vaikystės, sodo sklype surenčiau mažesnius pastatus, tai, kad jie stovi iki šiol, atnešė pasitikėjimo savimi. Prieš pradėdamas šiaudinuko statybas, lankiau kursus pas Almantą Rožėną. Ten perpratau esmines tokio tipo namų statybų proceso dalis ir technologiją“, – pasakoja vilnietis.

Anot Tomo, tokio namo statybos kaina priklauso nuo įvairių kriterijų, tačiau savo rankomis statomas namas bus pigesnis. „Jei samdomi darbuotojai – kaina pakils. Statybų brangumas priklauso nuo statytojo poreikių. Norint tikrai galima sutilpti į mažą biudžetą ir pasistatyti šiaudinuką“, – pasakoja jis.

Buvo įdomus kūrybinis procesas

Sutaupyti pavyko ir interjero detalėse: Tomas pasigroži savo darytomis vonios durimis ar virtuvės baldais.

„Taip pat gražiai atrodo medinės lentos, kurias parsivežiau iš pajūrio ir įkomponavau į interjerą. Tai buvo įdomus kūrybinis procesas. Sofą ir lovą paėmiau iš pažįstamų žmonių. Dalį langų nupirkau iš kaimyno, nes jie jam netiko. Jei man tikrai patinka daiktas, tai nusiperku. Kartu stengiuosi nepasiduoti impulsyviam pirkimui ir sutaupyti žemės resursų, paimant daiktus iš antrų rankų“, – kalba pašnekovas.

Vilnietis taip pat apgalvojo ir pasiruošimą šaltajam sezonui, o kol kas užtenka tik šilčiau apsirengti.

„Apsirengiu šiltą megztinį ir net nešildau. Vieną kartą užkūriau židinį, daugiau malonumui. Namo šildymui įrengiau elektrinį grindų šildymą, bet šią žiemą dėl pakilusios elektros kainos tiesiog dažniau šiltus rūbus dėvėsiu. Šiaudinukai yra tikrai šilti namai, tai įrodo moksliniai tyrimai. Mano atveju dideli langai nepadeda išsaugoti šilumos, bet už tai turiu didelį televizorių į dangų“, – kalba jis.

Pasak vaikino, didžiausias tokių namų privalumas – jaukumas. „Sienose bangelės. Gražiai žaidžia šešėliai. Taip pat oras yra gaivus. Aš džiaugiuosi, kad panaudojau mažiau taršių medžiagų namo statybai. Vien putplasčio kiek būčiau sunaudojęs, jei statyčiau namą iš blokelių. Molio ir šiaudų namų populiarumo augimą rodo šiaudinių kitkų trūkumas. Vasaros pabaigoje jau būna sunku jų nusipirkti. Savo namui šiaudus nusipirkau metus prieš statybas“, – pasakoja Tomas.

Kaip jau minėta, namas pastatytas tik iš tvarių medžiagų, o Tomui rūpi aplinka, kurioje jis gyvena. Pasak pašnekovo, nuo jos priklauso jo ir artimųjų sveikata. Jei yra galimybė, Tomas renkasi tvarias medžiagas ir produktus.

„Kartu suprantu, kad žmonių pasaulis yra sudėtinga sistema. Ne taip seniai supratome, kad technologijos, kurios stipriai teršia, padėjo pakelti daugybės žmonių pragyvenimo lygį. Užtruksime, kol atrasime ir įdiegsime tvaresnes technologijas. Kaip bebūtų, aš matau daug pozityvių pokyčių maisto, statybų, energetikos sektoriuose. Pavyzdžiui, maisto pramonėje įmonės jau kuria maisto produktus iš augalų ir fermentacijos.

Tokie produktai nenusileidžia gyvūniniams produktams maistine verte ir sutaupo virš 90 procentų žemės resursų. Vis daugiau naudojame atsinaujinančią energiją iš atsinaujinančių šaltinių. Matau prasmę prisijungti prie pozityvių pokyčių“, – kalba jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)