Unikalią eglę kol kas teko matyti tik viename mieste

„Viskas prasideda nuo smulkmenų. Gimė man tokia mintis. Kad jau reikia taupyti brangią energiją, kodėl gi šiais metais nepastačius Kalėdų eglės iš saulės baterijų. Atrodytų smulkmena, bet kokią žinutę ji siunčia: esam novatoriški, greitai prisitaikom prie situacijos, ieškom ir randam alternatyvų, esame „žali“ ir skatinam tokiais būti kitus, pagaliau esame absoliučiai nepriklausomi nuo visokių laidų ir vamzdžių iš Rytų, gyvenam drąsiai ir niekas mums nesutrukdys to daryti“, – idėja pasidalino D. Žeimytė-Bilienė.

Idėjos autorė pastebi, kad iki šiol panašią eglutę teko matyti tik nuotraukose iš Barselonos, o eglė iš saulės kolektorių būtų unikalus ir tvarus sprendimas. Prieš siūlydama idėją miestų savivaldybėms, ji pasidomėjo, ar tokios eglės instaliacija apskritai būtų įmanoma. Sulaukusi saulės energetikos ekspertų patvirtinimo, ji sulaukė ir sveikinimų bei nuostabos, jog tokia idėja galimai būtų įgyvendinta pirmą kartą istorijoje.

Pirmiausiai idėja pasiūlyta Vilniaus miesto savivaldybei, kuri šiemet jau skelbė, kad Kalėdų eglė miestui kainuosianti triskart brangiau, nei pernai. Šiemet bendrovė „Švenčių studija“ Kalėdų eglę sostinei sutiko pastatyti už daugiau nei 230 tūkst. eurų, kol pernai eglė kainavo 89 tūkst. eurų. Vis dėlto, savivaldybės atstovai saulės kolektorių eglės idėją atmetė teigdami, kad konkursai dėl miesto puošimo jau pasibaigę, ir sprendimai negali būti keičiami.
Vilniaus Kalėdų eglutės įžiebimas

Tuomet D. Žeimytė-Bilienė pasiūlė idėją Panevėžiui – savo gimtajam miestui. Deja, iš savivaldybės taip pat teko išgirsti, kad konkursai rengiami dar vasarą, o laimėtojai jau išrinkti.

Nors situacija daugelyje savivaldybių buvo panaši, netrukus idėją perėmė Trakai, nusprendę tapti pirmuoju miestu Lietuvos istorijoje, kuriame bus pastatyta Kalėdų eglutė iš saulės modulių. Nuspręsta, kad, pasibaigus šventėms, Kalėdų eglutės puošimui panaudoti saulės moduliai atgims ant savivaldybės darželių ir ligoninių stogų, kur galės sugeneruoti didžiąją dalį pastatams reikalingos elektros energijos.

Trakų eglės puošmenos dirbs savo darbą ir po švenčių

Planuojama, kad saulės baterijos bus įrengtos Trakų eglės viduje ir aprūpins lemputes reikiama energija.

„Eglutė iš saulės kolektorių yra investicija į atsinaujinančią energetiką. Saulės moduliai niekur neprapuls – nuo eglutės jie keliaus ant visuomeninių pastatų stogų, o tai leis kokiam nors darželiui pasigaminti sau didžiąją dalį reikiamos energijos. Taip sakant, eglutė atsidurs ant stogo, ir toliau dirbs savo darbą“, – sako idėjos autorė.

Daiva Žeimytė-Bilienė
Vis dėlto, Trakams ėmusis unikalios idėjos, apie taupesnių sprendimų paiešką sostinės puošimui prabilo ir Vilniaus miesto meras. Nors dalis internautų, sekusių „saulės eglės“ idėjos likimą, vylėsi, kad unikali eglė iškils Vilniuje, šiandien jie apgailestauja, kad sostinė praleido gerą progą miestiečius džiuginti tvaria ir unikalia egle.

„Vilniui pirmam pasiūliau saulės baterijų eglę, ji miestui būtų praktiškai nekainavusi, nes baterijos vėliau būtų sumontuotos ant darželio ar mokyklos stogo ir tenkinusios elektros energijos poreikį. Vilnius sakė, kad nieko neįmanoma pakeisti. Pasirodo, įmanoma. Dabar saulės modulių eglė iškils Trakuose, pati sau pasigamins energijos, bus puošta Trakų vaikų pagamintais žaislais ir siųs žinutę visam pasauliui, kad mes suprantam, kokiu ypatingu laiku gyvenam, ir gebam prisitaikyti. Šiandien nereikia nei verkti, nei švęsti, reikia galvoti“, – teigia D. Žeimytė-Bilienė.

Tikimasi, kad pagaminta energija kompensuos eglės pirkimo kaštus

Trakų rajono savivaldybės atstovės Agatos Beliak teigimu, šiuo metu dėl Kalėdų eglės Trakuose vykdomi viešieji pirkimai, todėl pasakyti, kiek savivaldybei kainuos eglė iš saulės kolektorių, dar anksti. Planuojama, kad eglės kaina paaiškės po savaitės.
Trakai žiemą iš paukščio skrydžio

„Kalėdų eglė iš saulės kolektorių vienareikšmiškai leis miestui sutaupyti. Saulės kolektoriai vėliau bus naudojami savivaldybės įstaigose, o tai yra mūsų bendros strategijos dalykas – saulės kolektorius jau dabar naudojame švietimo ir kitose įstaigose, planuojame tai plėsti“, – sako ji.

A. Beliak pažymi, kad Trakai taps pirma savivaldybe Lietuvoje, kuri Kalėdų eglės puošimui pasitelks saulės kolektorius. Šie ateityje leis miestui sutaupyti elektros energiją.

„Pati eglutės gamyba, be abejonės, kainuos. Kalbant apie tai, kad eglė generuos elektrą, matysime, koks rezultatas bus pasiektas, ir tikimės, kad tai kompensuos eglės kainos kaštus“, – sako A. Beliak.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)