Visų pirma, verta apibrėžti, kuo ypatingos tokio tipo aplikacijos. Pagrindinis bruožas, išskiriantis šifruoto susirašinėjimo programėles iš kitų virtualios komunikacijos kanalų - užtikrintas konfidencialumas. Programėlės yra sukurtos taip, kad bet kokia informacija, perduodama jomis, būtų pasiekiama tik siuntėjams ir adresatams. Nei viena trečioji šalis, įskaitant ir teisėsaugą ar kitas valstybines institucijas, negali gauti jokių detalių, leisiančių manipuliuoti duomenimis.

Dalis žmonių naudoja šifruoto susirašinėjimo programėles tokiam pačiam tikslui, kaip ir bet kurią kitą susirašinėjimo platformą: kasdieniam bendravimui su draugais, giminaičiais ar kolegomis. Bet iš esmės tokios programėlės nėra būtinybė kasdieniam bendravimui. Jos tikslingesnės tuomet, kai yra aptarinėjama itin svarbi informacija.

Jei vis dėlto nusprendėte, kad norite šifruoti savo asmeninių ar darbinių pokalbių turinį, populiariausios tokio tipo programėlės daugumai gerai pažįstamos WhatsApp ar Viber. Susikurti anketą šiose platformose pakanka bet kurioje valstybėje registruoto telefono numerio, bendravimas vyksta greitai ir visiškai nemokamai. Be žinučių siuntimo, galima vykdyti tiek vaizdo, tiek įprastus skambučius Todėl tai gali tapti gera alternatyva žmonėms, nesinaudojantiems socialiniais tinklais, bet turintiems išmaniuosius telefonus.

Tačiau tik patogus ir spartus bendravimas nėra svarbiausias šifruoto susirašinėjimo programėlių bruožas. Tai - idealus pasirinkimas tiems, kurie virtualaus bendravimo pagalba siekia perduoti konfidencialią informaciją ar nori daugiau privatumo. Būtent šie reikalavimai tampa vis svarbesni tiek darbinėje, tiek privačioje aplinkoje.

Pavyzdžiui, ne vienas socialinių tinklų vartotojas šioje erdvėje jaučiasi nesaugiai - tam nemažai įtakos turėjo su duomenų privatumu susiję skandalai, pavyzdžiui, Cambridge Analytica duomenų pardavinėjimas ar trečiųjų šalių įsilaužimas į nuotraukų bazę Facebook. Taip pat nemažai daliai žmonių susirūpinimą kelia tai, kad socialiniai tinklai renka informaciją apie vartotojus - tai yra itin naudinga praktika reklamos užsakovams.

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba dalinasi bendro pobūdžio patarimais, kaip saugiai naudotis pokalbių šifravimo programėlėmis:

• Visada naudokite naujausią programėlės versiją, nes tik naujausios versijos užtikrina visišką žinučių šifravimą;

• Naudokite dvigubos autorizacijos funkciją, tai padės apsaugoti jūsų paskyrą nuo pašalinių asmenų prisijungimo.

• Blokuokite pranešimus iš nežinomų numerių. Įsitikinę, kad pranešimas nėra apgaulingas, visada numerį galėsite atblokuoti;
• Nespauskite ant įtartinų nuorodų, ypač jeigu jas gavote iš nepažįstamo kontakto.

Populiarėjant nuotoliniam darbui, saugūs bendravimo būdai tampa aktualūs ir įmonėms - tokiu būdu galima dalintis privačiomis detalėmis be jokio išorinio pavojaus. Šifruoti susirašinėjimai palengvina įvairias kasdienes situacijas, susijusias su konfidencialiais duomenimis darbo vietoje. Greitai veikiančios programėlės leidžia veikti efektyviau bei nesibaiminti dėl potencialių privatumo taisyklių pažeidimų. Tarp jų gali būti tiek darbuotojų duomenys, tiek su klientais susijusi informacija, turinti likti įmonės viduje.

Naujųjų platformų rinka auga vis sparčiau - viena po kitos paleidžiamos programėlės, užtikrinančios saugų bendravimą virtualioje erdvėje. Dalis jų yra visiškai nemokamos, o kitas galima įsigyti už simbolinį mokestį. Verta nepamiršti, kad kai kurios programėlės taip pat yra skirstomos į kelis segmentus: laisvalaikio ir premium, skirtus verslui (pvz., Wire, Voxer ar Pryvate).

Pasirinkimas išties nemažas. Būtent dėl to svarbu šifruotų pokalbių programėlę rinktis išskirtinai pagal savo poreikius - darbo pobūdį, bendravimo dažnumą, dalijimąsi failais ir kitus faktorius. Ypatingai vertinga gali būti verslo informacija, tokiu atveju verta nepagailėti pinigų ir mokamoms paslaugoms - svarbiausia, kad būtų užtikrintas absoliutus duomenų saugumas, kuris ir yra tokios programėlės naudojimo esmė.