Jei dar nepavyko išmokyti šuns paklusniai atsisėsti – galbūt darote vieną iš pagrindinių šeimininkų klaidų? O gal nuvertinate šunį, nes jis jau „senas“?

Šunų dresūros mokyklos „Canis“ dresuotoja Karina Ščuckytė organizuoja nuotolinį dresūros kursą, tad yra įsitikinusi – namie galima pradėti mokyti visų įmanomų komandų. „Namuose galima paaiškinti šuniui, ką reiškia norima komanda ir jau vėliau užtvirtinti jos atlikimą įvairiose sąlygose, kad ir pasivaikščiojimų metu“, – sako ji.

Kaip dažnai dresuoti? Anot K. Ščuckytės, rekomenduojama augintinį dresuoti dažniau, tačiau pakankamai trumpai, kad šunelis nepavargtų.

„Būtų puiku kelios treniruotės per dieną po 15 minučių. Kiek laiko reikės išdresavimui – labai individualu. Tai priklauso ir nuo norimos komandos sudėtingumo, ir nuo šuniuko motyvacijos. Pradėti suprasti komandą šuo gali ir per pirmą treniruotę. Daugiau laiko ir pastangų užima komandų užtvirtinimas“, – teigia dresuotoja.

Klysta manantys, kad vyresnių šunų nė neverta mokyti jokių komandų. „Dresuoti galima bet kokio amžiaus šunį. Vyriausiam šuniui mūsų pradedančiųjų kurse buvo 10 metų. Kuo šuo vyresnis, tuo daugiau laiko ir pastangų reikės mokymui, bet išmokti gali visi“, – įsitikinusi K. Ščuckytė.

Svarbu motyvuoti šunį

„Dažna šeimininkų klaida – nepakankama šuns motyvacija. Kad šuo noriai mokytųsi, jis turi būti apdovanojamas kažkuo, kas jam svarbu. Įprasto maisto gabaliukas neretai nebūna pakankamai motyvuojantis, reikia kažko skanesnio.

O pati dažniausia šeimininkų klaida – pastovumo trūkumas. Šuniui labai sunku mokytis, jeigu žmogus vis keičia reikalavimus. Pavyzdžiui, žmonės tai bara pasisveikinti užšokusį šunį, tai paglosto, priklausomai nuo nuotaikos. Tuomet šuo negali suprasti, ko jūs tikitės“, – įspėja dresuotoja.

Ką svarbiausia žinoti, jei dresūros imatės pirmą kartą? Anot K. Ščuckytės, svarbiausia neskubėti ir turėti realistiškus lūkesčius: „Jeigu niekaip nesigauna, nereikia nuleisti rankų. Įprastai padeda užduoties paskirstymas į daugiau žingsnių, pradedant nuo mažos dalies, kurią išmokyti lengviau. Su laiku nuosekliai kelti reikalavimus. Taip pat nebijokite ieškoti pagalbos.“

Pirmoji komanda – sėdėti

„Kad šuo atsisėstų, dažniausiai pakanka kelti skanėstą truputį virš ir už šuniuko nosies. Pagirti ir duoti skanėstą, kai šuo atsisės. Turėti kantrybės, jei neatsisės tuoj pat.

Kad šuo ne tik sėstų, bet ir liktų sėdėti, svarbu skatinti, kol jis dar sėdi. Duoti keletą skanėstų iš eilės, prieš baigiant komandą“, – pataria dresuotoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)