Kartu su „Telia“ organizuotoje vaizdo konferencijoje tūkstančius kiaušinių jau išmarginusi moteris ne tik mokė dažyti kiaušinius, bet ir kalbėjo apie tai, kokių lūkesčių turime šiam šventiniam metui ir ką galime daryti, kai Velykos kitokios.

Kartu su dukra Egle knygą „Savas margutis“ išleidusi D. Bazarienė pasakoja, kad jai pačiai margučių marginimas yra malonumas, kuris kartu pririštas prie konkretaus metų laiko.

Negalvojo, kad marginimas gali būti menu

„Juk nesinori margučių dažyti liepos mėnesį. Tam reikalinga tam tikra nuotaika. Nors yra buvę atvejų, kai marginimo dirbtuves organizavome ir vasarą“, – šypsojosi pašnekovė.

D. Bazarienė teigė, kad meilė marginti kiaušiniams kilo iš rutinos. Vaikystėje jos niekas neklausė, ar nori dažyti kiaušinius. Ateidavo metas ir tai daryti tiesiog reikėdavo.

„Niekada negalvojau, kad margučių marginimas yra menas. Margindavome prieš Velykas ir tiek. Tačiau sovietmečiu įstojau į dailininkų sąjungą, dirbau su vytelėmis. Tačiau kilus įdėjai, kad kiaušinių marginimas yra mūsų palikimas, Verbų sekmadieniais pradėjome organizuoti kiaušinių dažymo dirbtuves. Taip viskas ir prasidėjo“, – prisiminė pašnekovė.

savas margutis

Pati margučių meno autorė niekur nesimokė. Viskas atkeliavo iš šeimos tradicijos ir kasmetinės priešvelykinės veiklos. O smagiausia D. Bazarienei marginti kiaušinius su vašku, nors ir skutinėti ji taip pat moka.

Daugiau nei tik kiaušinių dažymas

„Dabar mus atskyrė ne tik pandemija, bet ir vis labiau lendame į savo individualų kiautą. Tačiau tradiciškai kiaušiniai buvo marginami jau susitvarkius namus, pasiruošus valgius. Šeštadienį visa šeima sėsdavo marginti kiaušinius. Marginimas kartu – tai išskirtinė bendrystė, kurią pavyksta sukurti per šią tradiciją“, – pabrėžė knygos apie kiaušinių marginimą autorė.

Pačios D. Bazarienės šeimoje – jau šeši anūkai. Pasak jos, geriausias pavyzdys – patys tėvai. Visi mažieji jau mielai margina kiaušinius ir laukia kiekvienų metų pavasario šventės. Net mažiausioji penkiametė jau sugeba pati papuošti kiaušinius Velykoms.

„Džiugu, kad bus, kas margins kiaušinius ir po mūsų. Vaikams patinka ir kartais net kiaušinių neužtenka. Geriausias pavyzdys labiausiai užkrečia. Jie mato mus tai darant ir patys jungiasi“, – džiaugėsi pašnekovė.

savas margutis

Pasiteiravus šeimos tradicijų, kaip ruošiamasi kiaušinių marginimui, menininkė teigė, kad jau penktadienio vakarą paruošia svogūnų lukštus dažymui. Juos sudeda į kartą vandenį, įdeda druskos, kad šie išbrinktų. Išverda kiaušinius ir atrenka tuos, kurie tiks marginti. Tuomet atrinktus padengia vaško raštais.

„Šeštadienio vakarą numargintus kiaušinius, kurie bus Velykų pusryčiams, sudedame į lukštus ir paliekame. Ryte puodą su kiaušiniais dedame ant ugnies ir kaitiname, kol kiaušiniai nusidažo, vaškas išplaukia“, – pasakojo ji.

Ne tik bespalvis vaškas

D. Bazarienė pasidalijo patarimu ir kaip atsirinkti labiausiai tinkamus kiaušinius marginti. Pirmiausiai kiaušinius galima atrinkti tiesiog apžiūrėjus: kad kiaušinis būtų kuo lygesniu lukštu. Taip norimas raštas geriau išliks.

Kiaušinius taip pat rekomenduojama iš šaldytuvo išimti iš vakaro, kad jie nebūtų šalti. Tuomet juos sudėti į dubenį ir užpilti karštu vandeniu.

„Tas kiaušinis, kuris linkęs trūkti, karštame vandenyje įtrūks. Jį galima atskirti ir galėsite vėliau panaudoti kad ir pyragams kepti, – klabėjo margučių kūrėja. – Likusius kiaušinius reikia sudėti į puodą vienu sluoksniu. Jei nenorite, kad daug kiaušinių sutrūkinėtų, nedėkite jų keliais sluoksniais. Įberi saują druskos ir verdi 7–10 minučių“.

savas margutis

Išėmus virtus kiaušinius juos reikėtų atvėsinti. Vėl atskirti tuos, kurie įtrūko. Likusius jau galima naudoti marginimui.

Tiesa, įspūdingo grožio margučius kurianti amatininkė pataria kiaušinius vašku marginti, kol jie dar maloniai šilti. Jei kiaušiniai atšalo, visuomet galite vėl pašildyti karštame vandenyje. Taip bus ir rankoms maloniau, ir vaškas geriau guls. Jei norite naudoti spalvotą vašką, spalvą galite išgauti tiesiog į bičių vašką įmetus vaškinių kreidelių.

Primename, kad šiuo metu „Delfi" galite rasti „Telia" inicijuotą projektą #Susijungiam, kuriame – daugybė veiklos galimybių karantino metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)