„Šiandien jau visuomenės poreikiai yra kitokie. Žmonės nori didelį skaitmeninį vaizdą atsisiųsti iš karto, žinoti, kokiomis sąlygomis gali tą vaizdą naudoti. Įgyvendinant šį projektą, viena iš jo dalių bus įdiegti funkcionalumus, kurie sudarys galimybę automatizuotai ir iškart sudaryti su muziejumi sutartį dėl didelio skaitmeninio vaizdo atsisiuntimo iš LIMIS sistemos duomenų bazės. Toje sutartyje jau bus nurodyta, kokiomis sąlygomis jį bus galima naudoti. Tai yra dėmesys autorių intelektinei nuosavybei“, – sakė Lietuvos dailės muziejaus filialo Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centro vedėja D. Mukienė.

Lietuvos dailės muziejus

LIMIS – tai Lietuvos integrali muziejų informacinė sistema, kurios pagalba galima kurti bendrą nacionalinį kultūros paveldo skaitmeninį turinį, perkeliant į skaitmeninę formą informaciją apie unikalius ir vertingus kultūros paveldo objektus, meno ir literatūros kūrinius, informaciją apie svarbiausius istorijos ir visuomenės reiškinius, kaupti, saugoti šią informaciją ir pristatyti ją visuomenei elektroninėje erdvėje.

LIMIS projektas buvo įgyvendintas dviem etapais: 2010–2012 m. LIMIS buvo sukurta ir įdiegta Lietuvos 4 nacionaliniuose bei 15 respublikinių muziejų, o 2013 m., gavus papildomų lėšų projektui vykdyti, sukurti papildomi LIMIS funkcionalumai, kurių nebuvo galima numatyti Projekto vykdymo pradžioje.

Danutė Mukienė

D. Mukienė žada, kad įgyvendinus projektą, LIMIS turėtų gerokai pasikeisti ir galutiniu jo rezultatu džiaugsis ne tik muziejai, projekto partneriai, bet ir visuomenė. Projektas yra finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto, jam skirta 4,23 mln. eurų. Projektas tęsis 36 mėnesius – iki 2021 m. liepos 31 d.

„Į LIMIS sistemą iki šiol yra įsijungę daugiau kaip 70 muziejų. Jie teikia duomenis ir LIMIS sistemoje jau viešinama virš 700 tūkst. eksponatų. Lietuvos muziejuose yra sukaupta apie 7 mln. eksponatų. Vadinasi, kol kas sistemoje yra tik viena dešimtoji dalis. Duomenų pateikimo procesas yra gana ilgas ir pakankamai brangus“, – aiškino D. Mukienė.

Danutė Muteikienės pasakoja, kad modernizuojant šią informacinę sistemą dalis elektroninių paslaugų bus visiškai naujos, o kita dalis – sukurtų anksčiau – bus patobulintos. Kaip žada pašnekovė, bus sukurtas ir „Virtualus muziejų turas“, kuris leis sėdint prie kompiuterio virtualioje erdvėje aplankyti įdomiausias ir vertingiausias Lietuvos muziejų ekspozicijas.

Lietuvos dailės muziejus

Iš viso yra numatyta sukurti 10 elektroninių paslaugų ir viena iš jų – virtualus turas po muziejus. Tokių turų dabar planuojama sukurti 25. Jose bus pateikiama informacija apie įdomiausias Lietuvos muziejų ekspozicijas. Informacija bus pateikiama tiek vaizdu, tiek garsu, tiek išsamiai pristatant eksponatus, juos bus galima įvairiai apžiūrėti. Taip pat ir muziejų patalpas“, – žada pašnekovė.

Lietuvos dailės muziejus

Taip pat bus parengta 10 audiogidų, kurie bus skirti vaikams parengtų ekspozicijų aiškinimui, Lietuvos liaudies buities muziejaus vertingiausi tradicinės kaimo kultūros pastatai internete bus pateikiami 3D skaitmeninių vaizdų pavidalu, į muziejuose vykstančius renginius, edukacinius užsiėmimus bus galima užsiregistruoti, juose rezervuoti vietas, bilietus į muziejus užsisakyti iš anksto ir internetu.

Dar viena naujovė – bus galima gauti informaciją apie muziejuose dirbančius restauratorius.

„Visuomenė LIMIS sistemoje galės gauti informaciją, kokie muziejuose veikia restauravimo centrai, kas juose dirba, kokia yra restauratorių kvalifikacija, kokias paslaugas teikia ir kokias paslaugas galima užsisakyti. Viena iš tokių paslaugų ir dabar yra labai populiari, bet ji iki šiol užsakoma įprasta tvarka, tai – įvairios konsultacijos: kiek gali kainuoti, kokios vertės yra objektas, kiek galėtų kainuoti jo restauravimas ir pan.“, – pasakojo D. Mukienė.

Primename, kad elektroninės paslaugos Lietuvoje kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.