Baudos ir jų apmokėjimo terminai – vienoje vietoje

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokesčių apskaitos departamento direktoriaus pavaduotoja Jolianta Pažus teigia, kad jau daugiau nei 3 metus gyventojai visą informaciją apie už administracinius nusižengimus, jiems paskirtas baudas gali pasiekti prisijungę prie savo asmeninių paskyrų e. paslaugų srityje „Mano VMI“.

Anot jos, sukūrus vieningą baudų administravimo sistemą, visuomenei pasiūlytos patogios e. paslaugos, kurios padeda gyventojams gautas baudas sumokėti savarankiškai ir laiku.

„Skirtingoms institucijoms taikant skirtingas baudų administravimo procedūras, atsiranda didesnė tikimybė, kad pasitaikys administravimo klaidų, baudą gavusį asmenį pasieks ne visa informacija arba gyventojas nespės baudų sumokėti laiku. Įgyvendinus „E-baudos“ projektą, sukurtas Administracinių nusižengimų registras (ANR), kuriame kaupiami administracinių nusižengimų duomenys – jie perduodami VMI“, – aiškina J. Pažus.

Suvienodinus ir standartizavus baudų administravimo procedūras, prie „Mano VMI“ prisijungę gyventojai mato visas gautas baudas ir jų apmokėjimo terminus vienoje vietoje, taip pat gali susimokėti baudas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, važiavimą viešuoju transportu be bilieto ir bet kuriuos kitus Administracinių nusižengimų kodekse (ANK) nurodytus pažeidimus.

Nuo projekto pradžios – virš 403 tūkst. pasinaudojusių pažeidėjų

Gyventojui mokant administracinę baudą per „Mano VMI“, automatiškai suformuojamas ir pateikiamas mokėjimo dokumentas su konkrečiai baudai priskirtu nusižengimo identifikaciniu kodu – ROIK, o informacija apie gautą apmokėjimą VMI pasiekia tiesiogiai, tad gyventojui nereikia teikti jokių papildomų apmokėjimą patvirtinančių dokumentų nė vienai baudą skyrusiai institucijai.

„Šiuo metu gyventojams siunčiami pranešimai apie paskirtas baudas, o asmeniui, vėluojančiam sumokėti baudą, siunčiami papildomi pranešimai apie praleistą baudos sumokėjimo terminą bei pateikiama informacija apie tolimesnę baudos administravimo eigą. Naujausiais duomenimis, nuo projekto pradžios net 403,4 tūkst. asmenų pasinaudojo bent viena „E-baudos“ paslauga – gavo informacinį pranešimą apie jiems paskirtą baudą“, – skaičiuoja J. Pažus.

Svarbu žinoti, kad asmeniui turint tam tikrą mokesčių permoką (pvz. GPM), mokesčių administratorius ją grąžindamas gali įskaityti atitinkamą permokos sumą nutarimu paskirtos baudos, kurios mokėjimo terminas pasibaigęs, sumokėjimui.

„Žinoma, VMI nuolat tobulina sukurtas e. paslaugas, pokyčiai daromi atsižvelgiant į naudotojų ir kitų institucijų, išsakytus pasiūlymus bei pastabas. Dar visai neseniai, remiantis pageidavimais, pakeisti, patobulinti gyventojams siunčiamų pranešimų šablonai. Šiemet atlikta „E-baudos“ paslaugų naudotojų apklausa parodė, kad apie 80 proc. respondentų informavimo apie administracines baudas ir jų sumokėjimą paslaugas įvertino teigiamai“, – teigia J. Pažus.

Ji primena, kad nusižengimą padaręs asmuo, kuris yra „Mano VMI“ vartotojas, visą aktualią informaciją apie jam skirtas ATP baudas, jų apmokėjimo terminus, būklę gali rasti ir iš karto apmokėti čia: „Mano VMI“ > Mokesčių mokėtojo kortelė > Administracinės baudos.

Daugiau informacijos apie administracinių baudų mokėjimą pateikiama čia.

Primename, kad elektroninės paslaugos Lietuvoje kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.