Vaikščioti reikia mažiau, tačiau visiškai to atsisakyti – neįmanoma

Mažeikių rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Laura Bušmė pastebi, kad MEPIS sistema sumažino vizitų į metrikacijos įstaigą skaičių, tačiau jų visiškai atsisakyti neįmanoma.

„Asmuo, pateikęs prašymą per MEPIS sistemą, tarkime, įregistruoti vaiko gimimą, elektroniniu paštu gauna pranešimą apie įvykdytą prašymą, tačiau turi vis tiek atvykti į Civilinės metrikacijos įstaigą atsiimti vaiko gimimo įrašą liudijančio išrašo.

Dar viena iš MEPIS sistemoje dažnai pasirenkamų paslaugų yra prašymo sudaryti santuoką priėmimas ir santuokos registravimas. Gavus tokį prašymą, Civilinė metrikacija atlieka visas MEPIS sistemoje būtinas procedūras ir vis tiek kviečia besituokiančius atvykti į Civilinės metrikacijos skyrių pasirašyti ant pateikto prašymo bei aptarti santuokos įregistravimo ceremonijos eigą“, – aiškina ji.

L. Bušmė pastebi, kad į Civilinės metrikacijos skyrių visada, be išimties, kreipiasi asmenys, grįžę arba ketinantys išvykti į užsienio valstybes.

„Grįžę asmenys iš užsienio dažniausiai kreipiasi dėl vaiko gimimo, santuokos sudarymo, santuokos nutraukimo arba mirties apskaitymo. Išvykstantys iš Lietuvos bei ketinantys sudaryti santuokas užsienio valstybėje kreipiasi į CMS dėl pažymų, patvirtinančių kliūčių sudaryti santuoką nebuvimą, civilinės būklės aktą liudijančių išrašų išdavimo“, – vardina ji.

Prašymus galima užsakyti internetu, tačiau yra ir išimčių

Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vaineta Munderzbakienė teigia, kad paslaugos užsakymas elektroniniu būdu taupo klientų laiką, nes atvykus į skyrių jiems nebereikia laukti ir pildyti prašymų. Klientai, atvykę į skyrių ir pateikę savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, tiesiog atsiima užsakytą dokumentą.

„Atsižvelgiant į šiandieninę situaciją, galime teigti, kad dėl gimimo registravimo į CMS elektroniniu būdu kreipiasi 50 proc. asmenų. Dėl civilinės būklės aktų įrašų išrašų, kopijų, pažymų išdavimo elektroniniu būdu kreipiasi apie 20 proc. asmenų. Beveik 100 proc. per MEPIS sistemą iš gydymo įstaigų pateikiami medicininiai mirties liudijimai, žmonėms (ir taip jiems sunkią valandą) nebereikia važiuoti į civilinės metrikacijos skyrių ir gaišti laiko registruojant mirtį.

Mirties faktas registruojamas, gavus el. medicininį liudijimą, skyriaus iniciatyva. Ir tik tais atvejais, kai asmuo pageidauja gauti civilinės būklės aktą liudijantį išrašą, turi kreiptis į civilinės metrikacijos įstaigą“, – atvejus, kuomet paslaugas galima užsakyti elektroniniu būdu, vardina V. Munderzbakienė.

Žinoma, tebėra išimtinių atvejų, kuomet paslaugų užsakyti el. būdu negalima.

„Pavyzdžiui, norintys susituokti turi kreiptis į metrikacijos skyrių asmeniškai, nes tik tokį prašymo santuokai būdą numato teisės aktai. Taip pat internetu negalima pateikti prašymo dėl nepilnamečio vaiko asmenvardžių keitimo. Taip pat į skyrių atvykti turi visi asmenys, pageidaujantys gauti CBAĮ liudijantį išrašą, kadangi tokio el. dokumento nėra“, – aiškina ji.

Anot V. Munderzbakienės, iš praktikos galima teigti, kad rečiau elektroninėmis paslaugomis naudojasi vyresnio amžiaus žmonės, daugiau linkę aptarti problemas su darbuotoju gyvai, nepasitikintys internetu, ir tie, kurie nesugeba naudotis informacinėmis sistemomis arba tiesiog neturi prieigos prie informacinių technologijų. Vis dėlto, ji pateikia išvadą, kad elektroniniu būdu pateiktų prašymų vis daugėja.

Dauguma tebesirenka įprastą būdą ir renkasi „pasivaikščioti“

Vilniaus rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Edvarda Časienė stebi, kad, atsiradus galimybei dalį paslaugų užsakyti internetu, labiausiai pasikeitė mirties registracija.

Medicinos įstaigos perduoda civilinės metrikacijos įstaigoms medicininį mirties liudijimą elektroninio ryšio priemonėmis ir MEPIS pagalba skyriuje registruojama mirtis. Jei interesantui nereikalingas mirties įrašą liudijantis išrašas, tai į metrikacijos skyrių kreiptis nereikia. Tvarkyti reikalingus dokumentus galima turint ir medicininį mirties liudijimą.

„MEPIS nesinaudoja asmenys, stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių, neturintys galimybės naudotis kompiuteriu ir internetu bei neturintys galimybės prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų. Asmeniškai pateikti prašymus Civilinės metrikacijos skyriui dažniausiai renkasi vyresnio amžiaus žmonės, nors pasitaiko ir jaunesnio amžiaus asmenų“, – pastebi E. Časienė.

Anot jos, Vilniaus rajono savivaldybėje daugiausia per MEPIS kreipiasi pareiškėjai su prašymais įregistruoti naujagimio gimimą, gauti pakartotinį civilinės būklės akto įrašą liudijantį išrašą bei gauti pažymą apie kliūčių sudaryti santuoką nebuvimą, kuri reikalinga norint sudaryti santuoką užsienio valstybėje. Taip pat ji prideda, kad MEPIS svetainė yra aktuali ir užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams.

„Vis tiek dauguma besikreipiančių asmenų į Civilinės metrikacijos skyrių renkasi įprastą būdą, ateina asmeniškai. Tai turi savo privalumų. Bendraujant su pareiškėju, ypač jei žmogus neprisimena akto sudarymo vietos, kada civilinės būklės aktas buvo įregistruotas, specialistui lengviau išsiaiškinti detales bendraujant su interesantu“, – aiškina E. Časienė.

Primename, kad elektroninės paslaugos Lietuvoje kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)