Pastebėję trūkumus ėmėsi iniciatyvos

Šį birželį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su 24 partneriais pradėjo įgyvendinti projektą „Visuomenės poreikius atitinkančios virtualios kultūrinės erdvės plėtra“, apie kurio eigą pasakoja projekto vadovas Eugenijus Stratilovas.

„Jei jau kalbame apie plėtrą, tai reikia pasakyti, kad dar 2005 m. buvo pradėta kurti Virtuali elektroninio paveldo informacinė sistema. Būtent tuomet atsirado kultūros paveldo portalas. Šiandien jame daugiau nei 140 tūkstančių objektų – nuo nuotraukų iki ilgamečių periodikos leidinių. Vis dėlto nei šis portalas, nei kitos Lietuvoje egzistuojančios informacinės sistemos ar interneto svetainės nėra labai populiarios“, – pastebi E. Stratilovas.

Atliekant naudojimosi elektroninėmis kultūros paveldo paslaugomis tyrimą, nustatyta, kad daugiau nei 70 proc. vartotojų teigė, jog portalas yra naudingas, rekomendavimo lygis siekia 42 proc. Vis dėlto, pastebėta nemažai trūkumų, į kuriuos nuspręsta sureaguoti.

„Esminis portalo privalumas – patikimi ir kokybiški kultūros paveldo objektai, ypač tinkantys geneologiniams tyrimams, ir galimybė jais naudotis nuotoliniu būdu. Tačiau dauguma vartotojų pripažino, kad sudėtinga atlikti paiešką ir pritaikyti filtrus, kitų paslaugų ir funkcijų naudojimas yra ribotas. Portalo vartotojai teigiamai vertino bendrą jo įvaizdį, tačiau jo funkcijos ir dizainas, jų nuomone, yra nepatogūs.

Šiuo metu dar pasireiškia ir tarpinstitucinis fragmentiškumas tiek skaitmeninant, tiek saugant skaitmenintą turinį, tiek teikiant paslaugas vartotojams. Vertinant dabartinį portalą epaveldas.lt, akivaizdu, kad trūksta kultūros paveldo turiniu grįstų elektroninių paslaugų, taip pat galimybės lengvai rasti ir pasinaudoti turiniu“, – aiškina E. Stratilatovas.

Naršyti skirtinguose puslapiuose nebereikės

Anot projekto vadovo, atnaujinimais siekiama modernizuoti Virtualią elektroninio paveldo informacinę sistemą, sukurti 9 naujas elektronines paslaugas, parengti naują skaitmeninį turinį ir sukurti 3 naujas elektronines edukacines priemones.

Ką tai reiškia? Portalą papildys daugiau kaip 200 tūkstančių objektų. Bus naujai sukurtos tokios paslaugos kaip skaitmeninio turinio valdymas, susiejimas su geografine vieta, kūrinio statuso ir licencijavimo nustatymas, muzikos iš natų grojimas, personalizuotų virtualių parodų bei virtualiosios ir papildytosios realybės ekspozicijų sudarymas.

„Kas gali būti ypač aktualu vartotojams, tai numatyta vadinamoji vieno langelio principo paieška, kai per portalo prieigą bus galima vykdyti paiešką visose didžiosiose Lietuvos duomenų bazėse.

Į šią bazę įeina muziejų informacinė sistema LIMIS, archyvų sistema EAIS, LRT Mediateka, eKinas, eLABas, Lituanistika ir t. t. Toks atminties institucijų bendradarbiavimas ir pajėgų konsolidavimas skaitmeninių paslaugų teikimo srityje labai palengvins informacijos paiešką, nes nereikės naršyti daugelyje skirtingų internetinių puslapių“, – aiškina E. Stratilatovas.

Taupys laiką ir augins vartotojų saviraišką

Anot jo, Lietuvoje saugomą kultūros paveldą leis efektyviau integruoti į Europos atminties institucijų portalą www.europeana.eu. Be to, atminties institucijose bus atnaujinta skaitmeninimui reikalinga infrastruktūra, t. y. įsigyta moderni techninė įranga.

„Atlikti tyrimai parodė, kad www.epaveldas.lt portalu daugiausia naudojasi kultūros, švietimo ir mokslinių tyrimų srityse dirbantys asmenys, tačiau jame esanti informacija gali ir turėtų būti įdomi gausesniam žmonių ratui.

Aktualizuojant skaitmeninį turinį bus sukurtos priemonės, skirtos gyvenantiems užsienyje ir norintiems įgyti žinių apie mūsų šalies kalbą, kultūrą, istoriją, padės geriau suvokti skaitmenintos medžiagos vertę, sukuriant temines reikšmines objektų grupes, na o „Vasario 16-osios virtualus muziejus“ įprasmins valstybės nepriklausomybės jubiliejų“, – teigia projekto vadovas.

Kokios naudos galima tikėtis iš kultūrinės internetinės erdvės atnaujinimo? E. Stratilovas tiki, kad vartotojai galės taupyti savo laiką, jie gaus tikslesnius kultūrinio turinio paieškos rezultatus, padidės jų saviraiškos galimybės.

„Jie įgis galimybę kurti virtualias parodas, galės plėsti žinių bagažą naudodamiesi edukacinėmis priemonėmis, turės galimybę naršyti portale iš bet kur per mobiliuosius įrenginius, na ir, žinoma, patogiau naudotis gausesniu mūsų šalies kultūros paveldu. Vartotojai, kurie nėra srities ekspertai, galės klaidžioti po kultūros paveldo „džiungles“ ir rasti jiems įdomių dalykų be konkrečių raktažodžių, o pateiktos panaudos sąlygos leis pakartotinai panaudoti turinį nesikreipiant į instituciją“, – aiškina jis.

Portalas epaveldas.lt sukurtas ir toliau plečiamas panaudojant Europos Sąjungos fondų investicijas;

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)