Kokios paslaugos egzistuoja dabar?

Šiuo metu veikia Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo dokumentų rengimo ir teritorijų planavimo proceso valstybinės priežiūros informacinė sistema (TPDRIS), Teritorijų planavimo stebėsenos informacinė sistema (TPSIS), apimančios teritorijų planavimo valstybinę priežiūrą bei stebėseną ir Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo dokumentų registras (TPDR), skirtas registruoti patvirtintus teritorijų planavimo dokumentus.

„Esant tokiai infrastruktūrai viso teritorijų planavimo proceso ir jo stebėsenos žingsniai bei veiksmai atliekami skirtingose informacinėse sistemose, dalis procesų ar jų žingsnių nėra kompiuterizuota, todėl atliekama decentralizuotai skirtingose savivaldybėse, o teikiamos elektroninės paslaugos nėra pakankamai patogios paslaugų gavėjams. Siekiant išspręsti aktualias problemas numatoma sukurti portalą“, – apie dabartinę situaciją kalba A. Balsytė.

TPDRIS vartotojams prieinamos tokios paslaugos, kaip prašymų dėl su teritorijų planavimo procesu susijusių privalomųjų dokumentų išdavimo teikimas ir su teritorijų planavimo procesu susijusių dokumentų išdavimas, galimybė gauti reikalingus duomenis iš kitų registrų ir informacinių sistemų elektroniniu būdu.

TPDR vartotojams prieinamos tokios paslaugos, kaip interaktyvus dokumentų, kuriais patvirtinti teritorijų planavimo dokumentų sprendiniai, ir teritorijų planavimo dokumentų sprendinių teikimas į registrą elektroniniu būdu, išrašų teikimas fiziniams ir juridiniams asmenims. Grafinių ir erdvinių duomenų teikimas per Lietuvos erdvinės informacijos portalą (LEI).

Elektroninės paslaugos, pasak A. Balsytės, orientuotos tiek į visuomenę, tiek į teritorijų planavimo procese dirbančius asmenis.

Specialistės teigimu, pavyko bent iš dalies optimizuoti procesus, mažinti su tuo susijusias laiko sąnaudas, nes prašymai išduoti teritorijų planavimo sąlygas ir teritorijų planavimo sąlygos išduodamos per informacinę sistemą, tokiu pačiu būdu teikiami ir derinami teritorijų planavimo dokumentų sprendiniai.

Suinteresuota visuomenė elektroninėje erdvėje gali susipažinti su rengiamais ir registruotais teritorijų planavimo dokumentais ir sprendiniais.

Ką reikėtų keisti?

Teritorijų planavimo procese ir sprendinių įgyvendinimo stebėsenoje dalyvaujantys asmenys išsako įvairių veiklos ir techniškai tobulintinų sričių šiuo metu naudojamose sistemose. Specialistė dabartinėje situacijoje įžvelgia kelias pagrindines problemas, kurias planuojama spręsti artimiausiu metu.

Pirmiausiai, anot jos, nepatogu, kad teritorijų planavimo proceso ir jo stebėsenos veiksmai atliekami bei aktualūs duomenys pateikiami decentralizuotai, o tokie dalykai, kaip informaciniai pranešimai, teikiami popieriumi, naudojant pašto pristatymo, ne elektronines, paslaugas.

Specialistė pastebi, kad decentralizuotas informacijos teikimas apie rengiamus ir patvirtintus ar įgyvendinamus sprendimus reikalauja ir dvigubų sąnaudų, sunku rasti reikalingą informaciją.

Dalis teritorijų planavimo proceso žingsnių kol kas apskritai nėra kompiuterizuoti – tai TPD rengėjo pasirinkimas iš sąrašo, vietovės lygmens rengimo, keitimo ar koregavimo proceso inicijavimas, inicijavimo sutarčių sudarymas.

A. Balsytės teigimu, esamos sistemos ir jų funkcijos ne visada leidžia priimti savalaikius sprendimus teritorijų planavimo procese, pasigendama informacijos apie aktualius teritorijoje taikomus reglamentus, žemės paskirtį.

Kalbant apie architektų veiklą, kaip esminių planavimo proceso veikėjų, anot specialistės, dabartinė sistema neužtikrina jų optimalios kontrolės.

Minėtas problemas žadama išspręsti įgyvendinus projektą.

Neliks daugybės atskirų svetainių

Įgyvendinant ES lėšomis finansuojamą projektą iki 2020-ųjų žadama sukurti vieną portalą, kuriame būtų visos reikalingos elektroninės paslaugos vienoje vietoje – topografijos, inžinerinės infrastruktūros, teritorijų planavimo ir statybos elektroninius vartus.

Šis portalas turėtų apimti TPDRIS, TPDR, TPSIS, Topografijos ir inžinerinės infrastruktūros informacinę sistemą (TIIIS) ir Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ (IS „Infostatyba“), kurios kartu vartotojams suteiks patogesnę, vieningą prieigą prie visų su teritorijų planavimo, jo įgyvendinimo stebėjimo ir statybos procesais susijusių elektroninių paslaugų.

„Įgyvendinus projektą TPDRIS, TPDR, TPSIS, IS „Infostatyba“ informacinių sistemų svetainių nebeliks. Paslaugos susijusios su teritorijų planavimu ir statybos procesais bus prieinamos per centralizuotus elektroninius vartus.

Įgyvendinus projektą bus ne tik sukurtos elektroninės paslaugos, leidžiančios paprasčiau įgyvendinti su teritorijų planavimu susijusią veiklą ir efektyviau tvarkyti ir atvaizduoti TPD bei erdvinius duomenis, bet ir bus optimizuotas IS administravimas.

Taip pat ypač svarbu, kad bus užtikrinta, kad asmenų informavimas vyktų elektroniniu būdu, o suinteresuoti asmenys galėtų patys stebėti teritorijos planavimo darbus per teritorijų planavimo stebėsenos portalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)