„Prisimenu, kai reikėjo į paskirtąjį universiteto padalinį atnešti dokumentus dėl prašomos socialinės stipendijos. Reikėjo pateikti bent kelias pažymas iš skirtingų institucijų: pažymą apie šeimos sudėtį, gaunamas pajamas, raštišką prašymą su priežastimis, kodėl kreipiuosi socialinės stipendijos. Kai dokumentai buvo nagrinėjami, buvo galima paskambinti ir pasiteirauti sprendimo“, - pasakojo prieš penkerius metus studijas baigusi ir dirbanti Simona.

Dabar elektroninės paslaugos studentams teikiamos informacinėje Valstybinio studijų fondo (VSF) sistemoje „Paskola“ ir „Parama“. Šių sistemų aplinka pritaikyta ir studentams su negalia.

„Bakalauro studijų metais esu pasiėmusi ir kelias paskolas, pamenu, kad gavau popierinius jų grąžinimo grafikus. Tuo metu galvojau, kad tik nepamesčiau, nes paskolos mokėjimą atidėjo, kol studijavau magistrantūroje. Dabar naudojuosi elektronine sistema, kur matau, kaip keičiasi mano studijų metais paimtų paskolų likučiai. Patogu tai, kad matau, kada įmokėti ketvirtinę įmoką ir kokia ji bus, jei ją įmokėsiu konkrečią dieną. Taip pat matau, kiek reikėtų sumokėti, kad visiškai sugrąžinčiau paskolą“, - sakė Simona.

Mergina pasakoja, kad prie VSF tinklalapio prisijungia naudodamasi elektronine bankininkyste. Prie VSF sistemos galima jungtis ir naudojantis mobiliuoju ar elektroniniu parašu.

Kreipiasi tūkstančiai

Naudojantis VSF sistema „Parama“, studentas gali užpildyti prašymą dėl socialinės stipendijos, matyti informaciją apie studijų krepšelio gražinimą, užpildyti prašymą dėl paramos išeiviams ir lietuvių kilmės užsieniečiams. Šioje sistemoje taip pat galima pateikti prašymą dėl studijų kainos kompensavimo bei studijų stipendijos.

Sistemoje „Paskola“ studentas gali užpildyti prašymą dėl valstybės remiamos paskolos studentams.

VSF atstovas spaudai Gediminas Dubonikas sako, kad pradėjus teikti šias paslaugas internetu, sumažėjo jų administravimo sąnaudos, be to, šis būdas patogus studentams, nes paslaugos prieinamos iš bet kurios pasaulio vietos, bet kuriuo paros laiku.

„Mažėja ir biurokratizmas, nes studentams nebereikia nešti popierinių dokumentų, kas ypač svarbu ne Vilniuje studijuojantiems asmenims, o teikiant prašymus reikia pateikti minimalų kiekį duomenų ir dokumentų, nes daug informacijos operatyviai gaunama iš kitų informacinių sistemų ar registrų, todėl studentui jos pakartotinai teikti nereikia“, - komentavo jis.

Skaičiuojama, kad 2016 m. pavasarį socialinės stipendijos paskirtos daugiau nei 4 tūkst. studentų, rudenį - daugiau nei 3 tūkst.

„Šie studentai naudojosi informacine sistema „Parama“. Norintys gauti paskolas naudojasi informacine sistema „Paskola“. Per 2016 metus prašymus paskoloms pateikė 5 969 studentai, o pačioje sistemoje „Paskola“ asmenines paskyras turi daugiau kaip 75 tūkst. asmenų“, - vardijo G. Dubonikas.

Prašymus abiejuose sistemose studentai teikia nepriklausomai nuo specialybės ar aukštosios mokyklos.

Be to, informacinėse sistemose prie jų prisijungę studentai gali matyti ir kitą informaciją.

Pavyzdžiui, paskolų gavėjai, prisijungę prie sistemos „Paskola“, gali matyti paskolos grąžinimo grafiką, mokėtinas sumas 5 dienoms į priekį, galutiniam atsiskaitymui mokėtinas sumas 5 dienoms į priekį, įmokų istoriją.

Taip pat gali keisti savo duomenis, pavyzdžiui, gyvenamosios vietos adresą, pavardę ir kitą informaciją, pranešti apie studijų pasikeitimą.

Svarbu ir tai, kad paskolų gavėjams siunčiami pranešimai ir įspėjimai, jei vėluojama grąžinti suteiktas paskolas.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją