Lietuvius labiausiai jaudina šalies gyventojų skaičius

Lietuvos statistikos departamento vyriausioji specialistė Birutė Stolytė pabrėžia, jog Lietuvos statistikos departamento tikslas yra visą oficialią statistiką padaryti prieinama visuomenei. Kaip tik todėl pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis buvo sukurta elektroninė paslauga, kuria gali naudotis visi norintys. Statistika pasiekia visus savo vartotojus vienu metu – 11 val. portalo kalendoriuje numatytomis dienomis.

„Rodiklių duomenų bazės analizė parodė, jog 2015 m. ieškomiausias buvo šalies gyventojų skaičius. Svarbūs vartotojams buvo darbo užmokesčio ir nedarbo lygio, užimtumo, migracijos, eksporto, BVP ir tiesioginių užsienio investicijų, infliacijos rodikliai“, – atkreipia dėmesį specialistė. Vidutiniškai per dieną Rodiklių duomenų bazėje vartotojai sudaro 1,6 tūkst. lentelių, o viena lentelė suformuojama vidutiniškai per 6 sekundes.

Pasak specialistės, praėjusiais metais portale skelbiamos statistinės informacijos apimtis išaugo 13 proc. „Siekiant padidinti statistinės informacijos prieinamumą, buvo sukurta regioninės statistikos skiltis, tęsiami Rodiklių duomenų bazės medžio tobulinimo darbai, išplėstas Oficialiosios statistikos portalo kalendoriaus funkcionalumas, sukurtas informacinių pranešimų, rengtų iki sukuriant portalą, archyvas, socialiniuose tinkluose skelbiama statistinė informacija papildyta nuorodomis į išsamesnę statistinę informaciją“, – praneša B. Stolytė.

Populiariausių statistinių rodiklių dešimtukas:

1. Gyventojų skaičius metų pradžioje
2. Darbo užmokestis
3. Nedarbo lygis
4. Eksportas
5. Tiesioginės užsienio investicijos metų pabaigoje
6. BVP, to meto kainomis
7. Užimti gyventojai
8. Gyventojų skaičius mėnesio pradžioje
9. Emigrantai
10. Infliacija

Pasinaudokime šia paslauga patys. Kai kurie duomenys gali ne juokais išgąsdinti – galima pastebėti, jog, pastarųjų metų duomenimis, gyventojų skaičius Lietuvoje nesustabdomai mažėja, o kiekvieną mėnesį šalis netenka po 2-3 tūkst. gyventojų. 2014-ųjų metų pradžioje Lietuvoje buvo galima suskaičiuoti 2,94 mln. gyventojų, o šių metų pradžioje jų yra 2,88 mln.

Nors nedarbas šalyje pastaraisiais metais tendencingai mažėja, šiandien šalyje galima vis dar suskaičiuoti 158 tūkst. darbingo amžiaus žmonių, registruotų bedarbių.

Departamentas vykdo ir individualias užklausas

Pasak B. Stolytės, per metus Lietuvos statistikos departamentas gauna apie kelis tūkstančius individualių užklausų. „Pagrindiniai statistikos vartotojai – studentai, verslininkai, žurnalistai, ekonomistai, valstybės institucijų atstovai. Prieš rinkimus aktyvesniais statistikos vartotojais tampa esami ir būsimi politikai. Daugiausia gaunama užsienio ir vidaus prekybos, kainų, pramonės, statybos, investicijų, demografinės ir migracijos statistikos sričių užklausų“, – tikina specialistė.

Birutė Stolytė

B. Stolytė pastebi, jog užklausų skaičius kasmet mažėja. Tam įtakos gali turėti augantis statistinis ir kompiuterinis raštingumas, oficialiosios statistikos prieinamumas elektroninėje erdvėje.

Tenkindamas statistinės informacijos vartotojų poreikius, departamentas sudaro galimybes jiems gauti viešo naudojimo rinkmenas su statistinio stebėjimo vienetų duomenimis. Nuasmeninti rinkmenų įrašai parengti taip, kad nebūtų galima tiesiogiai arba netiesiogiai identifikuoti statistinio stebėjimo vieneto.

Konfidencialūs statistiniai duomenys mokslo tikslams gali būti teikiami mokslo ir studijų institucijų, mokslinių tyrimų įstaigų. Konfidencialūs statistiniai duomenys mokslo tikslams taip pat teikiami taip, kad pagal juos negalima būtų tiesiogiai identifikuoti respondento. Paslaugos kaina priklauso nuo laiko, sugaišto konfidencialių statistinių duomenų rinkiniui parengti.

„Didėja susidomėjimas statistika socialiniuose tinkluose. Aktyviai skleista statistinė informacija socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Twitter“. Taip pat šiemet įdiegta mobilioji aplikacija, kurią galima atsisiųsti iš „Google Play". 25 šalies ir regioniniai rodikliai. Veikia offline režimu, atsinaujina kasdien apie 11 val.“, – teigia B. Stolytė.

Pastebi didėjantį žmonių pasitikėjimą statistika

Per 2016 m. turi būti baigtas Oficialiosios statistikos portalo plėtros projektas, kai visapusiškai veiks portalas ir interneto svetainė www.stat.gov.lt. Įgyvendinus projektą, portalas bus pritaikytas mobiliesiems įrenginiams, pagerinta paieškos portale funkcija, patogesnė vartotojo sąsaja duomenų bazėje (mažiau paspaudimų pasiekti skaičiui), bus įdiegta daugiau funkcijų GIS aplikacijoje. Ketinama daugiau rengti vizualizuotų infografikų aktualiomis temomis.

Specialistės teigimu, praėjusiais metais Lietuvos statistikos departamentas išleido 58 statistikos leidinius. „Visus leidinius galima nemokamai parsisiųsti iš Oficialiosios statistikos portalo e. bibliotekos. E. bibliotekoje galima ne tik parsisiųsti ir skaityti nemokamas statistikos leidinių pdf versijas, bet ir prireikus užsisakyti popierinį leidinio variantą“, – tikina vyriausioji specialistė.

B. Stolytė teigia, jog duomenų bazėje 2015 m. pabaigoje buvo 97 mln. statistinių rodiklių reikšmių. Skubančių ar mažiau patyrusių vartotojų patogumui portale skelbiamos beveik 1,3 tūkst. teminių lentelių, specialūs statistinių rodiklių rinkiniai apie Lietuvos gyventojus ir šalies socialinę bei ekonominę raidą.

Statistikos departamentas

Statistiniai duomenys žemėlapiuose – lyg ant delno

Viena iš naujausių statistikos portalo paslaugų – integracija su geografinėmis informacinėmis sistemomis (GIS). GIS technologijos leidžia pasirinktus statistinius duomenis atvaizduoti žemėlapiuose.

Rodiklių duomenų bazės analizės įrankio žemėlapio sudarymo aplikacijoje vartotojui duodamos tarsi „konstruktoriaus kaladėlės“, t.y. statistiniai rodikliai, kuriuos jis dėlioja, pagal savo poreikius kurdamas žemėlapį. Dėliodamas rodiklius vartotojas interaktyviai formuoja savo statistinius žemėlapius: su diagramomis ar be, tik tam tikros teritorijos, ar visos šalies, su reikšmėmis ar be, su vienu rodikliu ar keliais.

Taip pat veikia statistikos departamento interaktyvus atlasas. Aplikacija skirta statistiniams rodikliams analizuoti laiko ir erdvės atžvilgiu, lyginti juos tarpusavyje. Aplikacija turi tiesioginį ryšį su duomenų baze, todėl interaktyviame atlase nauji rodikliai atsiranda iš karto juos paskelbus duomenų bazėje.

Ši aplikacija turi dvi sritis: „Bendroji statistika“, kurioje yra sudėti kasmet atnaujinami rodikliai, ir „Surašymai“, kurioje pavaizduojami tik surašymo rezultatai. Interaktyviame statistiniame atlase yra galimybė apžvelgti statistiką pagal apskritis ar savivaldybes. Nauja funkcija – galimybė į vieną langą įsikelti iki keturių žemėlapių ir juos palyginti tarpusavyje. Kiekvienam žemėlapiui galima pasirinkti skirtingus rodiklius arba tą patį rodiklį skirtingu laikotarpiu.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)