19 paslaugų internetu

Registrų centro atstovė Gražina Urbonavičė pasakoja, kad elektroninė sistema leidžia gyventojams užsisakyti 19 civilinės metrikacijos įstaigų paslaugų.

„Prisijungę prie metrikacijos paslaugų elektroninės sistemos, trumpiau vadinamos tiesiog „Mepis“, gyventojai gali užsisakyti 19 paslaugų, kurias teikia civilinės metrikacijos įstaigos: registruoti vaiko gimimą, tėvystės pripažinimą ar asmens mirtį, pateikti prašymus įtraukti į apskaitą vaiko, gimusio užsienio valstybėje, gimimą, užsienio valstybėje sudarytą ar bažnyčios nustatyta tvarka sudarytą santuoką, patikrinti duomenis, reikalingus santuokos prašymo įregistravimui, teikti prašymus pakeisti asmens vardą, pavardę, tautybę, bei užsisakyti dokumentus: liudijimus, civilinės būklės akto įrašo kopijas, nuorašus, išrašus, pažymas“, – vardija G. Urbonavičė.

Ji priduria, kad gyventojai prie šios paslaugos gali prisijungti per Elektroninius valdžios vartus, naudojant elektroninę bankininkystę arba elektroninį parašą. Tačiau pildant prašymą, pavyzdžiui, dėl tėvystės pripažinimo įregistravimo, reikalingi tam tikri dokumentai, todėl tuo reikia būti pasirūpinus iš anksto.

„Mepis“ yra ypač funkcionalus, nes juo gali naudotis ne tik gyventojai, bet ir metrikacijos skyrių specialistai. Informacinė sistema yra jų darbo įrankis ir dalis jos paslaugų prieinama visuomenei. Ši elektroninė paslauga sukurta pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Registrų centro atstovė tvirtina, kad labiausiai lietuviai naudojasi vaiko gimimo registracijos paslauga, užsisako pakartotinių civilinės būklės aktų įrašų įregistravimo liudijimus, tokius kaip gimimo ar santuokos.

Mažesnių miestų gyventojai naudojasi rečiau

Elektroninė paslauga ypač patogi ir naudinga didmiesčių gyventojams. Internetu užsisakę jiems reikiamo dokumento kopiją, jie išvengia eilių savivaldybėje – gavus pranešimą, kad jų užklausa įvykdyta, belieka jį atsiimti.

Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė teigia, kad šiuo metu sostinėje daugiausiai gauti internetu ir įvykdyti 1554 prašymai dėl gimimo įregistravimo, 197 prašymai dėl pažymos apie šeiminę padėtį išdavimo asmenims, ketinantiems sudaryti santuoką užsienio valstybėje, 326 prašymai dėl ištuokos liudijimo po santuokos nutraukimo įregistravimo. Vilniaus savivaldybės atstovė tvirtina, kad paslauga sutaupo tiek žmonių, tiek institucijų laiko.

„Manome, kad tai patogi paslauga, ypač tais atvejais, kai paslauga nėra suteikiama iš karto, pavyzdžiui, kartotinio liudijimo išdavimas. Tokiu atveju asmeniui reikia atvykti į skyrių tik vieną kartą ir pasiimti paruoštą dokumentą, o kai paslauga suteikiama iš karto, pavyzdžiui, gimimo registravimas – vaiko gimimas būna jau įregistruotas, dokumentas paruoštas, telieka atvykti į skyrių ir jį pasiimti“, – pasakoja I. Jurgutienė.

Tačiau paslauga mažiau paklausi mažesniuose miestuose. Anykščių Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Alfredas Bulotas teigia, kad anykštėnai visus jiems reikiamus dokumentus įpratę tvarkyti savivaldybėje. Anot jo, tokia situacija susiformavo dėl to, kad mažose savivaldybėse beveik niekada nereikia laukti eilėje, todėl gyventojai norimą dokumentą gauna iš karto.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)