Nuo sklypo ribų iki lankytinų vietų

Laikinai einanti Registrų centro Komunikacijos skyriaus vadovės pareigas Gražina Urbonavičė „Regia“ sistemą pristato kaip interaktyvų žemėlapį, kuriame integruoti pagrindinių mūsų šalies registrų – Nekilnojamojo turto registro, Juridinių asmenų registro ir Adresų registro – duomenys. Tiesa, be šios informacijos, „Regia“ skelbia ir savivaldybių, Nacionalinės žemės tarnybos, Švietimo ir mokslo ministerijos bei kitų institucijų duomenis.

Šia sistema naudotis labai paprasta. Ji prieinama kiekvienam, gebančiam naudotis internetu. Kuriant šią elektroninę paslaugą prioritetas buvo teikiamas jos patogumui. Ši elektroninė paslauga sukurta panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Regia interaktyvūs žemėlapiai

Naudodamiesi šia paslauga Lietuvos gyventojai gali susipažinti su savo nekilnojamu turtu, kur yra valstybės saugomos teritorijos (draustiniai, parkai), matyti jų ribas. Paslauga naudinga ir planuojantiems statybas – žemėlapyje nurodytos kiekvieno žemės sklypo ribos ir adresai. Registrų centro atstovė G. Urbonavičė teigia, kad „Regia“ žemėlapio paskirtis dvejopa – padeda tiek gyventojams, tiek savivaldybių atstovams.

„Regia" taip pat yra įrankis savivaldybių specialistams. Jie, prisijungę prie šios elektroninės paslaugos, gali ne tik skelbti informaciją apie savo veiklą, bet ir naudoti šį interaktyvų žemėlapį sprendimams priimti. Juk žemėlapyje geriausiai matyti tam tikrų objektų išdėstymas, o „Regia“ leidžia vienu metu peržiūrėti kelis duomenų sluoksnius – taip reikalingus objektus galima įvertinti kontekste ir efektyviau planuoti darbus. Pavyzdžiui, galima pažymėti šiukšlių konteinerius ir, tarkime, aikštes, pramogų vietas, parkus, skverus ir kapines. Taip bus geriausia matyti, ar visose šiose vietose užtenka konteinerių, ar jie pakankamai dažnai išvežami“, – apie „Regia“ paslaugos privalumus pasakoja G. Urbonavičė.

Gyventojai patys gali surasti nelegalias statybas

Kad ir koks universalus būtų Registrų centro interaktyvus žemėlapis, Lietuvos gyventojai juo naudojasi ne itin aktyviai. Dalis apie jį nežino, o kitiems vis dar paprasčiau informaciją gauti paskambinus tiesiai į tam tikrą instituciją.

Vis dėlto regioninių parkų darbuotojai ragina kartkartėmis užmesti akį į šią sistemą. Parkų darbuotojams ši elektroninė paslauga yra svarbi norint gauti preliminarius duomenis apie teritorijų ribas.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis teigia, kad tai yra puiki nemokama paslauga norint pasitikslinti įtartinų aptvertų teritorijų savininkus, ar sklypai patenka į draustinio ribas. E. Paplauskis priduria, kad paslauga labai naudinga norint patikrint žmonių skundus dėl galimai ne vietoje stovinčios tvoros ar užtvaro.

Kad visuomenė po truputį pradeda reaguoti į nelegalias statybas valstybinėje žemėje, pritaria ir Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius. Jis prisimena visai neseniai buvusį atvejį, kai Karklės kaime vaikštinėdamas turistas priėjo tvorą valstybinėje žemėje.

„Karklės kaime yra žemės sklypai ir žmogus pagal „Regia" žemėlapį pastebėjo, kad yra aptvertos valstybinės žemės. Vienas toks atvejis, kai buvo oficialus žmogaus skundas. Daugiau tokių kaip skundų nesam gavę, bet norėdami pasitikrinti žemėtvarkos klausimus žmonės gali naudotis „Regia“, – teigia D. Nicius.

Anot Pajūrio regioninio parko direktoriaus, įtarę statybų pažeidimą ar suradę neatitikimą naudodamiesi „Regia" žemėlapiu, gyventojai turėtų apie tai informuoti atsakingą instituciją.
„Jeigu žmogus eina ir negali praeiti, geriausias dalykas, kad jis informuotų bet kurią instituciją, kuri dirba su ta sritimi. Jei tai saugoma teritorija, tuomet verta informuoti saugomos teritorijos direkciją. Dar galima skambinti policijai, nes jie tą informaciją perduoda aplinkosaugai, jei skundas nėra jų kompetencija. Ten yra budinti dispečerinė, kuri turi operatyviai sureaguoti“, – kaip pranešti apie aptvertas valstybines žemes, aiškina D. Nicius.
Regia interaktyvūs žemėlapiai

Jei ir jūs norėtumėte išbandyti šią elektroninę paslaugą, bet nemokate naudotis internetu, neverta nusiminti. DELFI primena, kad norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti.

Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Randa nemažai pažeidimų

DELFI žurnalistė Birutė Davidonytė, rašanti nelegalių statybų tema, jau kurį laiką naudojasi „Regia" žemėlapiais ir nuolat atranda neatitikimų. Ši el. paslauga jai padėjo demaskuoti daugybę įtakingų valstybinės žemės grobikų.

„Apie „Regia" sužinojau iš vieno valdininko, atvykusi apžiūrėti galimai neteisėtai privatizuotos teritorijos. Jis man patarė ta vieta pasidomėti žemėlapiuose. Dabar nuolat naudojuosi šia paslauga. Galiu matyti, kokie ir kokiose vietose yra tam tikri statiniai, sužinoti unikalų sklypo kodą ir pagal jį išsiaiškinti sklypo savininką. Taip pat gerai matyti, kur žemė valstybinė, kur privati, ar išduoti leidimai statybai, ar tai yra įmonės pastatas ar privatus žmogaus turtas“, – sako B. Davidonytė.

Anot žurnalistės, su šia el. paslauga atėjo viešumas – visi gyventojai gali matyti užgrobtas teritorijas ir išsiaiškinti, ar šalia jų vykstančios statybos yra legalios. Anot jos, žemėlapiuose esanti informacija visada pasitvirtino su Nacionalinės žemės tarnybos duomenimis.

Regia žemėlapius galite rasti ČIA

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)