Įsidarbino, bet ne pagal svajonių specialybę

Skirmantei pažintis su elektronine darbo paieška prasidėjo prieš kelerius metus, kuomet gavo rekomendaciją iš Kauno darbo biržos darbuotojos. „Ji papasakojo, kad ten galiu susikurti savo CV ir mano anketą lengviau ras darbdaviai. Grįžusi namo taip ir padariau, naudotis gan paprasta. Šiek tiek informacijos apie mano darbą Lietuvoje jau buvo užpildyta puslapyje – tikriausiai jie turi mano duomenis iš „Sodros“. Man beliko užpildyti užsienio darbo patirtį“, – pirmaisiais įspūdžiais dalinasi mergina.

Po kelių dienų Skirmantė sulaukė skambučio iš būsimos darbovietės, radusios merginos anketą e. darbo biržos puslapyje. „Iškart įsidarbinau ir išsiregistravau. Ar džiaugiuosi darbu, negalėčiau pasakyti. Ieškojau darbo pagal etnologės specialybę, o gavau pardavėjos-konsultantės. Tačiau į darbo pokalbį nuėjau, nes darbas buvo prie pat mano namų ir pati vieta visai jauki“, – pasakoja ji.

Šiomis dienomis įsidarbinti nesitiki

Šiais metais jai teko ir vėl užsiregistruoti Darbo biržos portale. „Nieko nelaukus taip ir padariau. Patogu yra tai, kad buvo likusi sena anketa. Beliko ją pakoreguoti ir vėl patalpinti kaip aktyvią. Užsiregistravau pas LDB darbuotoją naujam vizitui. Patogu tai, kad nereikėjo skambint ar važiuoti registruotis tiesiogiai į Kubiliaus gatvę, o tai kitas miesto galas“, – džiaugiasi mergina.

Darbo birža

Ji teigia, kad naudojantis elektroninėmis paslaugomis atsiveria daug galimybių. „Registravausi tik vienam mėnesiui, kadangi rugsėjį pradedu studijuoti. Tačiau jei neturi didelių ambicijų, darbą susirasti tikrai įmanoma. Iš tiesų el. darbo biržos puslapyje pateikta nemažai pasiūlymų. Galima pradėti profesinį mokymąsi, galima savo anketą kelti į Talentų banką“, – vardina Skirmantė.

Daugiau vertinančių teigiamai

LDB Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Milda Jankauskienė pastebi, kad šiuo metu registruotų darbo biržos e. paslaugų naudotojų, kurie ieško darbo, yra netoli 273 tūkst., o darbdavių – 25 tūkst. „eDbirža“ išoriniame portale kasdien apsilanko vidutiniškai beveik 40 tūkst. lankytojų. Kasdien vidutiniškai siūloma apie 10 tūkst. laisvų darbo vietų“, – teigia specialistė.

Didžiausiai portalo naudotojų grupei priklauso 25-29 metų amžiaus žmonės.

Pasak M. Jankauskienės, darbo neturintys asmenys portale gali surasti laisvas darbo vietas net neapsilankę darbo biržoje. Pagal 2016 m. LDB atliktą e. paslaugų naudotojų apklausą, e. paslaugas teigiamai vertina beveik 68 proc. apklaustųjų.

Kompiuteris

Aktyviausiai skelbia CV internete

Prisijungę vartotojai aktyviausiai naudojosi šiomis darbo biržos paslaugomis: paskelbė CV internete – 74 proc., registravosi teritorinėje darbo biržoje – 12 proc., siuntė savo CV darbdaviui – 8 proc.

LDB duomenimis, 2015 m. registravosi per 80 tūkst. naujų e. paslaugų vartotojų, iš jų – 5 tūkst. darbdavių. Darbo ieškančių asmenų registravosi 1,5 karto daugiau nei prieš metus – iš viso 75 tūkst. Bedarbių, kurie naudojosi darbo biržos e. paslaugomis, dalis šalyje sudarė vidutiniškai 31 proc., o darbdavių – 41 proc. visų darbo biržos klientų skaičiaus.

Naudodamiesi portalu, ieškantys darbo asmenys gali greičiau registruotis darbo biržoje, nes tokiu būdu nebereikia laukti eilėse, o laikas taip pat nėra svarbus – registruotis ir siųsti CV galima sau patogiausiu metu ir patogiausioje vietoje.

DELFI primena, kad ši elektroninė paslauga sukurta panaudojant ES fondų lėšas. Taip į elektroninę erdvę perkeltos administracinės procedūros, susijusios su valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų išduodamais leidimais, sukurtos patogios, lengvai pasiekiamos ir naudingos administracinės e. paslaugos verslui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)