Pastaraisiais metais stipendijų fondas išaugo

Kaip laidoje „Delfi diena“ teigia prekybos tinklo atstovė Indrė Trakimaitė–Šeškuvienė, projektas „Lietuvos Maximalistai“ startavo 2002 metais ir nuo tada kvietė moksleivius pretenduoti į stipendijas penkiose kategorijose – mokslo, kūrybos ir meno, muzikos, sporto ir visuomeniškumo.

Kadangi gyvenimas nestovi vietoje ir jauni žmonės domisi vis naujais dalykais, projektą ilgainiui papildė naujos kategorijos – inovacijos ir ekologiškumas. Be to, moksleiviai gali pretenduoti ir į nuolatinio pažangumo stipendijas.

„Sistema yra tokia, kad kiekvienoje iš tų sričių yra pagrindinė stipendija ir 7 skatinamosios stipendijos. Pagrindinė stipendija yra 200 eurų visus mokslo metus, į ją pretenduoti gali 1–12 klasių moksleiviai. Stipendijų fondas labai didelis – pernai, kuomet lietuviškas prekybos tinklas šventė savo 30 metų jubiliejų, tam skyrė 100 tūkst. eurų. Šiemet suma dar didesnė. Praėjusiais metais dalyvavo ir stipendijas gavo 114 Lietuvos moksleivių. Šiemet tikimės dar daugiau jų turėti“, – sako I. Trakimaitė–Šeškuvienė.
Prekybos tinklo atstovė ragina moksleivius suklusti, nes laiko pretenduoti į šias stipendijas nėra daug, o reikiamą informaciją galima rasti prekybos tinklo internetiniame puslapyje. Norint dalyvauti, tereikia prisegti dokumentus, kurie patvirtina mokymosi rezultatus, pasiekimus olimpiadose ir konkursuose bei prisegti motyvacinį laišką, kuriame reikia parašyti, kodėl konkurso dalyvis yra „maximalistas“.

„Nors dabar norisi mirkti ežere ir degintis kur nors paplūdimyje, bet užpildyti paraišką reikėtų iki rugsėjo 1 dienos. Tuomet komisija, sudaryta iš įvairiausių muzikologų, edukologų, dailininkų ir kitų profesionalų išrinks pagrindinės stipendijos vertus moksleivius, kurių bus 7, o kiekvienoje kategorijoje bus dar po 7 moksleivius, kurie gaus skatinamąsias stipendijas. 40 moksleivių nuolatinio pažangumo kategorijoje taip pat gaus 100 eurų stipendijas“, – teigia I. Trakimaitė–Šeškuvienė.

Pasak I. Trakimaitės–Šeškuvienės, konkurencija tarp moksleivių projekte nemaža, nes skiriamos stipendijos yra išties vertos moksleivių dėmesio – už jas moksleiviai gali apmokėti išlaidas savo būreliams, kelionėms, įvairiems konkursams ir kitiems poreikiams.

Mokiniai

Kiekvienais metais konkursas pritraukia nuo 500 iki 1000 norinčių dalyvauti moksleivių. Palyginimui, praėjusiais metais stipendijas gavo 114 moksleivių. Per visą projekto veikimo laikotarpį, stipendijas gavo daugiau nei 1000 Lietuvos vaikų, o kai kurie iš dalyvių jau ir užaugę. Iš viso stipendijoms paskirta 800 tūkst. eurų.

Inovacijomis besidomintis moksleivis nesitikėjo, kad jam taip pasiseks

„Lietuvos Maximalistų“ programos dalyvis Ignas Cimnolonskas sako, kad projekte sudalyvauti nusprendė nesitikėdamas, kad jam pasiseks gauti pagrindinę stipendiją.

„Pas mane viskas prasidėjo antroje klasėje, kai pradėjau eiti į robotikos būrelį. Man ten visai gerai sekėsi, visai patiko, mokytoja tai irgi pastebėjo. Prieš 3 metus pradėjau dalyvauti visokiuose konkursuose, varžybose, puikiai jose sekėsi. Praeitais metais mokytoja pasiūlė dalyvauti „maximalistų“ konkurse ir maniau, kad galbūt yra šansų laimėti antrinę stipendiją, bet tikrai nesitikėjau laimėti pagrindinės stipendijos“, – sako I. Cimnolonskas.

Ignas Cimnolonskas

Jaunuolį labiausiai domina inovacijos ir dronai, tačiau jis prisipažįsta, kad kol kas nėra garantuotas, kad savo ateitį sies su inovacijų sritimi – jam taip pat patinka filmavimai, inžinerija.

Gabi moksleivė džiaugiasi stipendija nebe pirmus metus

Tuo metu „Lietuvos Maximalistų“ programos dalyvė Mūza Svetickaitė gali pasidžiaugti tuo, kad projekte gauna stipendiją nebe pirmus metus. Apie dalyvavimą šiame projekte ji svajojo dar tuomet, kai nelankė mokyklos ir matydavo reklamas parduotuvėse ir leidiniuose.

„Pradėjus lankyti mokyklą, ėmiau viskuo labai domėtis ir dalyvauti įvairiuose konkursuose, projektuose, kaip „Tūkstantmečio vaikai“, mokslo olimpiados, „Auksinis protas“, pradėjau kurti poeziją, važinėti po įvairius konkursus, festivalius. Susikaupė nemažai pasiekimų, tad kai išgirdau apie naujai skelbiamą konkursą nusprendžiau pasinagrinėti nuostatus ir supratau, kad visus juos kaip ir atitinku. Pildžiau iš pradžių paraišką į kūrybos ir meno sritį, gavau šią stipendiją, o vėliau, kadangi mano visų trijų metų pusmečiai ir metiniai pažymiai buvo tiktai 10–ukai, nusprendžiau teikti paraišką į pažangumo sritį ir taip pat gavau stipendiją“, – sako M. Svetickaitė.

Mūza Svetickaitė

Programos dalyvė pastebi, kad gauta stipendija jai padėjo ne tik finansiškai, bet ir emociškai – tai paskatino ją daugiau visur dalyvauti ir labiau pasitikėti savo jėgomis. Todėl ji ragina ir kitus moksleivius nedvejoti ir pamėginti savo laimę, nes visuomet verta pabandyti.

„Visų pirma, ši stipendija labai padėjo finansiškai – ne tik nenutraukti veiklų, bet ir toliau jas tęsti dar aktyviau. Pavyzdžiui, ši stipendija iš dalies padengė mano mokymąsi Nacionalinėje moksleivių akademijoje tiek nuotoliu, tiek dalyvavimui gyvai vasaros ir žiemos sesijose; taip pat mokymąsi jaunųjų istorikų mokykloje ir apskritai įvairias keliones į konkursus ir projektus, filmavimus. Pati esu iš Palangos ir kadangi aktyviai visur dalyvauju, dažnai tenka važinėti nemažus atstumus iki Vilniaus ir kitų miestų“, – sako M. Svetickaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją