Kaip rašoma pranešime spaudai, konferencijoje, kuri skirta psichiatrams, psichologams, mokslininkams, studentams ir psichikos sunkumus išgyvenusiems asmenims rugsėjo 9 dieną Marius Repšys pristatys pranešimą „Tyla beprasmė. Mano istorija apie bipolinį sutrikimą“ (angl. Silence is meaningless. My Bipolar Story“).

„Konferencijoje, kaip suprantu, dauguma dalyvių bus psichiatrijos specialistai. Jie nežino, kaip jaučiasi pacientas, negali įlįsti į paciento galvą ir pajusti, ką jis jaučia. Todėl papasakosiu apie tai. Gal mano idėjos užkrės kai kuriuos žmones. Pasidalinsiu savo asmenine istorija ir toliau skleisiu žinią, tikiuosi, kad tai padeda su panašiais dalykais susiduriantiems žmonėms.

 Konferencijos pranešėjai

Dar kalbėsiu apie tai, ką reiktų keisti švietimo sistemoje. Norėčiau, kad per biologijos pamokas būtų mokama apie psichiatriją. Būtų labai naudinga nuo mažų dienų vaikams aiškinti, kas psichologijos pagrindai, kokios būna psichikos ligos. Jei mokomės anatomiją, mokomės, kaip veikia virškinimo sistema, tai kodėl negalėtume mokytis ir kaip veikia mūsų smegenys? Seniai jau kalbu apie tai, bet tie pasiūlymai vis dar nepriimti. Taip, gal tai nemažai kainuoja, bet jei investuotume į tai, labai daug kam padėtume“, – teigia aktorius Marius Repšys.

 Marius Repšys. M. Požerskytės nuotr.

Vis labiau augant psichologinės pagalbos poreikiui – į psichologus ir psichiatrus kreipiasi vis daugiau asmenų – siekiama, kad šios paslaugos iš tikrųjų būtų prieinamos kuo didesniam vartotojų skaičiui. Konferencijoje „Rethinking Mental Health Care“ bus kalbama, kaip tai užtikrinti. Be to, bus nagrinėjama, kokiomis priemonėmis suteikti personalui galimybę teikti paslaugas ir gydymą, turintį tvarų ir teigiamą poveikį.

Registracija į konferenciją „Rethinking Mental Health Care“ jau uždaryta, bet joje dalyvauti bus galima ir nuotoliniu būdu. Daugiau informacijos: https://www.rethinkingmnh.org/registration/

Sveikatos apsaugos ministerija konferencijos metu organizuoja specialų nemokamą seminarą asmenims, susidūrusiems su psichikos sunkumais „Ekspertai pagal patirtį“. Jo metu siekiama padėti klientams integruotis į visuomenę, išvengti stigmatizacijos ir pradėti steigti Vartotojų organizaciją. Iš susirinkusių dalyvių siekiama identifikuoti lyderius, kurie galėtų imtis vadovauti tokios nevyriausybinės organizacijos įkūrimui Lietuvoje. Šį seminarą ves Global Mental Health Peer Network vadovė Charlene Sunkel iš Pietų Afrikos Respublikos.

 Robert van Voren. VDU nuotr.

Konferencija „Rethinking Mental Health Care“ į Vilnių sukvies pranešėjus iš JAV, Australijos, Šveicarijos, Izraelio, Nyderlandų, Vokietijos, Austrijos, Airijos, Norvegijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos Respublikos, Bulgarijos, Ukrainos, Belgijos ir Lietuvos. Atvyks Europos psichiatrijos asociacijos prezidentas Peter Falkai iš Vokietijos, visame pasaulyje žinomas psichiatrijos guru iš Šveicarijos Norman Sartorius, geriausias epidemiologas psichikos sveikatos srityje Graham Thornicroft iš Didžiosios Britanijos, Helen Herrman, buvusi Pasaulio psichiatrijos asociacijos vadovė iš Australijos, vienas geriausių prievartos sukeltų sutrikimų specialistų Piers Gooding, dalyvaus Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, VU profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovas Dainius Pūras ir daugelis kitų.

Kartais kai peržiūriu programą, negaliu patikėti, kad pavyko surinkti tokią pranešėjų komandą. Iš tiesų dalyvaus visais aspektais aukščiausio lygio ekspertai. Visgi manau, kad įdomiausias dalykas yra tai, kad mums pavyko į vieną vietą surinkti kalbėtojus, kurių įprastai vienoje konferencijoje nepamatysi – jie iš skirtingų sričių. Vienus išvystumėte psichiatrijos konferencijose, kitus – konferencijose apie inovacijas psichikos sveikatos srityje, dar kitus – žmogaus teisių konferencijose, o čia visus galėsite išklausyti vienoje vietoje per tris dienas“, – sako vienas iš konferencijos organizatorių, FGIP – Federation Global Initiative on Pshychiatry vadovas prof. Robert van Voren.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją