Užimtumo tarnybos darbo skelbimų portale apie 800 laisvų darbo vietų mokytojams. Daugiausiai ieškoma pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojų (227) ir ikimokyklinio ugdymo pedagogų (98). Mokytojų trūkumą labiausiai išgyvena šalies didmiesčiai, ypač Vilnius ir Klaipėda. Daugiausiai darbo pasiūlymų mokytojams yra pateikusi Gravitas Schola Vilniuje.

Pedagogų struktūrinį nedarbą stebime jau ne vienerius metus. Tai sąlygoja šalies teritorija, mokomasis dalykas, darbo užmokestis, susisiekimo ir mobilumo galimybės nuvykti į siūlomą darbo vietą. Paklausių disciplinų mokytojams labai svarbi mokyklos reputacija, darbo sąlygos ir klimatas. Taip pat, manau, kad nuotolinis darbas koregavo kai kurių mokytojų lūkesčius dėl tolesnės karjeros mokyklose, ypač tai būdinga vyresnio amžiaus asmenims“, pranešime spaudai pabrėžė Užimtumo tarnybos direktorė Inga Balnanosienė.

Pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojų šiais metais ieškoma 6,1 proc. daugiau. Pagal dėstomas disciplinas, daugiau nei pernai ieškoma matematikos, anglų ar lietuvių kalbos, biologijos, chemijos, fizikos, dailės, muzikos mokytojų. Mažiau darbo pasiūlymų registruota geografijos, istorijos, technologijos, etikos, choreografijos, vokiečių kalbos, tikybos ir kūno kultūros mokytojams.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas Vilniuje

Užimtumo tarnyboje darbo ieškančių mokytojų beveik visose srityse registruota daugiau nei jiems yra darbo pasiūlymų. Vilniaus mieste pradinio ugdymo mokytojo darbo pageidauja 66 asmenys, o tik 14 laisvų darbo vietų. Mokyklos sostinėje ieško 15 anglų kalbos pedagogų, o tokį darbą norėtų dirbti 60 klientų, tačiau čia didelė logopedų ir specialiųjų pedagogų paklausa tokio darbo ieško tik keli žmonės, o darbdaviams reikia triskart daugiau darbuotojų.

Kauno rajone ieškoma 4 priešmokyklinio ugdymo pedagogų ir tik vienas norėtų dirbti tokį darbą. Šalčininkų rajono savivaldybėje trūksta 4 lietuvių kalbos mokytojų, o tokio darbo ieško 2 asmenys.

„Dažnai klientai pageidavimą dirbti pedagogais nurodo pagal kadaise įgytą specialybę, nors niekada tokio darbo nedirbo arba tai buvo seniai. Darbdaviai tokių kandidatūrų nesirenka paklausūs tik patyrę savo srities specialistai. Kita dalis norinčių dirbti mokytojais neturi kuo atvykti į darbą iš kaimiškų vietov. Jiems nuo liepos 1 d. teikiamos kompleksinės paslaugos, padedančios didinti jų užimtumą“, – sakė vadovė.

Optimizuojant mokyklų tinklą šalyje šiemet 11 mokyklų pranešė apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus dėl mokyklų likvidavimo ar reorganizavimo. Tai – dvigubai daugiau nei pernai. „Didžioji dauguma atleidžiamų pedagogų yra iš mažesnių rajonų. Todėl ši aplinkybė mokytojų deficito didmiesčiuose nekompensuoja“, – teigė I.Balnanosienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją