Toliau rikiuojasi medicinos (35 proc. apklaustųjų), inžinerijos (27 proc.), ekonomikos / verslo vadybos (24 proc.) ir teisės (24 proc.) studijos – apklaustieji galėjo rinktis kelis variantus.

Tiesa, su sėkminga karjera šiemet dažniau sietinos medicinos, ekonomikos arba verslo vadybos ir teisės, rečiau nei pernai – inžinerijos ir biochemijos studijos. Įdomu tai, kad IT, programavimą ir biochemiją dažniau įvardijo aukščiausio išsimokslinimo ir didesnių pajamų respondentai, didmiesčių ir rajono centrų gyventojai. Ekonomiką – žemesnio išsimokslinimo kaimo vietovių gyventojai, teisę – žemesnio išsimokslinimo, mažesnių pajamų apklaustieji.

„IT ir programavimo studijos tebėra siejamos su sėkminga karjera ir išlieka labiausiai rekomenduojama studijų sritis. Tačiau matome, kad visuomenės nuostatos dėl perspektyvių specialybių keičiasi labai lėtai ir ne visuomet spėja su ateities darbo rinkos poreikiais“, – pranešime spaudai sako „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė.
Inga Langaitė

Net 77 proc. apklaustųjų studijas baigiančiam savo giminaičiui rekomenduotų arba greičiau rekomenduotų dirbti startuolyje. Didžiausiais privalumais įvardijamos perspektyvos, naujos ir didelės galimybės (27 proc.), siekis įgyti unikalios patirties ir tobulėti (17 proc.) bei įdomus darbas, už kurį mokama didelė alga (po 8 proc.). Didžiausiais trūkumais – rizika, nepastovumas ir nestabilumas (9 proc. – šiemet, 6 proc. – pernai).

„Darbas startuoliuose Lietuvoje vis dar vertinamas su atsargiu optimizmu. Nors sėkmingiausi mūsų šalies startuoliai veikia ir ilgiau nei 10 metų, turime vidinę brandą pasiekusią ekosistemą, pati ši sąvoka neretai neatsiejama nuo rizikos. Matome, kad dirbti startuoliuose ir toliau vilioja didelės galimybės, o stabdo rizika“, – situaciją analizuoja I. Langaitė.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenys rodo, kad šiemet pagal pirmąjį prioritetą daugiausia stojančiųjų rinkosi socialinių, sveikatos mokslų, verslo ir viešosios vadybos studijų programas, nors trauka į šių mokslų studijas jau slūgsta. Įdomu tai, kad šiemet beveik 10 proc. padidėjo ir norus studijuoti pagal informatikos mokslų studijų krypčių programas pareiškusių, ir į jas pakviestųjų skaičius.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą šių metų liepą „Unicorns Lithuania“ užsakymu atliko „Spinter“ rinkos tyrimai. Iš viso apklausta 1013 gyventojų nuo 18 iki 75 m. amžiaus. Asociacija „Unicorns Lithuania“ vienija per 50 Lietuvos startuolių, tarp kurių – „Vinted“, „Tesonet“, „KiloHealth“, „Hostinger“, „Bored Panda“, „Omnisend“, „Tech zity“, „PVcase“, „Trafi“, „TransferGo“, „Whatagraph“, „Litilit“, „Furniture1“, „Oxylabs“, „Surfshark“ ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją