Stresas buvo didžiulis, tačiau suartino su bendraklasiais

G. Jakelaitytė šiemet laikė lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, anglų kalbos, chemijos ir fizikos valstybinius brandos egzaminus. Visus 6 egzaminus abiturientė išlaikė aukščiausiais balais ir surinko 6 šimtukus.

Pasak abiturientės, pasiekti puikių rezultatų jai labiausiai padėjo nuolatinis darbas per visus 12 mokslo metų. Todėl ir būsimiems abiturientams laidoje „Delfi rytas“ G. Jakelaitytė palinkėjo nepasilikti visko paskutiniam mėnesiui ir paskutinei nakčiai.

Gerai pasiruošti jai padėjo ir ankstesnių metų egzaminų užduotys – mokytojai patarė, kad, išsprendus 10 ankstesnių metų egzaminų užduotis, šių metų sesija nebus tokia sudėtinga. Vis dėlto, paklausta, kuris egzaminas pasirodė sunkiausias, G. Jakelaitytė įvardija lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą.

„Sunkiausias buvo visgi lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas. Jo temas sunku nuspėti, ir reikia labai daug pasiruošti, daug informacijos turėti mintyse“, – laidoje „Delfi rytas“ kalba abiturientė.

Nors šiemet matematikos egzaminas pakišo koją net 35 proc. jį laikiusių abiturientų, G. Jakelaitytės akimis egzamino užduotys buvo standartinės. Anot jos, tiems abiturientams, kurie sprendė dešimties ankstesnių metų matematikos egzaminų užduotis, sunkumų neturėjo kilti, nes užduotys buvo panašios.
Gabija Jakelaitytė

Egzaminų sesijos laikotarpis G. Jakelaitytei įsiminė kaip įtemptas, tačiau jame netrūksta ir šviesių prisiminimų. „Stresas buvo didžiulis. Prasidėjus egzaminų sesijai, draugų tarpe kalbėjome, kad tisiog norėtume, kad kuo greičiau visa tai pasibaigtų. Krūvis – didžiulis, bet, iš kitos pusės, tas bendras vargas suartino su bendraklasiais, ir visi kartu šį periodą įveikėme, geriau ar prasčiau“, – sako abiturientė.

Lengva buvo ne visada – pirmas matematikos pažymys devintoje klasėje buvo 5

Mokyklą abiturientė pradėjo lankyti būdama šešerių. Paklausta, kaip sekėsi mokykloje nuo pat pradžių, G. Jakelaitytė prisimena, kad rezultatai ne visuomet buvo tokie puikūs, kaip šiandien.

„Pirma klasė buvo kiek sunkesnė. Aišku, galutiniai rezultatai buvo geri, bet nesakyčiau, kad viskas buvo lengva. Prisimenu, devintoje klasėje pirmas pažymys iš matematikos buvo 5. Dar prisimenu, kad vienuoliktoje klasėje perėjau pas kitą mokytoją, kuris turėjo kitą metodiką, ir, mano atrodo, pirmas pažymys pas jį buvo 6. Aš juokiausi iš savęs – nors ir lėtas, bet progresas yra“, – prisimena G. Jakelaitytė.

Abiturientė turi daug pasiekimų ne tik respublikinėse, bet ir tarptautinėse olimpiadose. Įsimintiniausia iš jų G. Jakelaitytė išskiria tarptautinę gamtos mokslų olimpiadą, kurios metu ji vyko į Katarą.
Gabija Jakelaitytė

„Vykome į Katarą, o tai buvo šiek tiek kultūrinis šokas. Vis dėlto, tai kitas tikėjimas, kita kultūra, kitoks požiūris į moteris. Labai įsiminė kelionė ir kitoks bendravimas su komandos draugais ir mentoriais. Tai buvo neįkainojama patirtis, kuri paskatino daugiau domėtis gamtos mokslais, ir, žinoma, suteikė pasitikėjimo savimi“, – teigia abiturientė.

Svarbu ne tik mokytis, bet ir ilsėtis: atsipalaiduoti padėjo šokis

G. Jakelaitytė įsitikinusi, kad gerai pasiruošti egzaminams reikalingas ne tik nuoseklus mokymasis, bet ir geras poilsis. Atsipalaiduoti ir pailsėti egzaminų sesijos metu abiturientei padėjo jos didžiausia aistra – šokis.

„Šokiai labai padėdavo atsipalaiduoti. Skirtingai nuo bėgimo ar vaikščiojimo, šokis priverčia viską pamiršti, nes reikia galvoti apie judesius ir techniką, dažnai reikia išmokti naujas kombinacijas. Tas atsijungimas nuo esamų problemų labai padėjo atsipalaiduoti ir neperdegti. Taip pat labai mėgdavau išeiti pasivaikščioti į lauką. Manau, kiekvienam labai svarbu skirti laiko pailsėti, nes nuo tam tikros ribos klaidos atsiranda ne dėl to, kad kažko nemoki, bet dėl to, kad esi pervargęs“, – pastebi abiturientė.

G. Jakelaitytės ateities planuose – studijos prestižiniuose pasaulio universitetuose. Pirmadienio rytą abiturientės laukia pokalbis su Mančesterio universiteto, kuriame ji svajoja studijuoti chemijos inžineriją, atstovais. Tai nėra pirmas abiturientės interviu su užsienio universitetais, todėl ji teigia nujaučianti, ko bus klausiama, ir ką reikia pasiruošti.

Antras abiturientės pasirinkimas – studijos Notingemo universitete. Taip pat ji svarsto du pasiūlymus iš Olandijos universitetų.

Kalbėdama apie artimiausius vasaros planus, G. Jakelaitytė atskleidžia, kad daugiausiai laiko užima pasiruošimas naujam gyvenimo etapui.

„Vienas iš tikslų – išsilaikyti praktinę vairavimo dalį, teoriją jau sėkmingai išsilaikiau, vairuoti visai patinka. Kol kas šiaip daugiau nieko neplanuoju, tiesiog laukiu atsakymų iš universitetų. Galbūt rugpjūčio pradžioje jau skrisiu apžiūrėti, kur apsigyvensiu“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)