Pribloškė komentaras po gynimo: neįtiko apranga?

Baigiamąjį bakalauro studijų darbą apgynusi studentė Viktorija (tikrasis vardas redakcijai žinomas) teigia, kad tikėjosi kiek aukštesnio rezultato, nei buvo įvertintas jos darbas, tačiau labiausiai ją pribloškė ne gautas balas, o darbo vadovo komentarai.

Rezultatą komentavęs darbo vadovas paaiškino, kad beveik dviejų balų studentė neteko dėl dalykų, kurie, rodos, niekaip nėra susiję su bakalauriniu darbu. Studentei buvo pasakyta, kad ji buvo įvertinta žemesniu balu dėl to, nes komisijai jos apranga pasirodė nepakankamai oficiali.

„Buvo pabrėžta, jog apranga gynimo metu buvo neoficiali, nors dėvėjau marškinius. Per visus studijų metus niekad į tai nebuvo atkreiptas dėmesys. Studentams niekados nebuvo pabrėžti panašūs, tarsi šalutiniai dalykai, dėl kurių jie gali būti nuvertinami gynimo metu“, – stebisi Viktorija.

Studentai, asociatyvi nuotr.

Bakalaurinio darbo gynimo metu marškinius dėvėjusiai studentei toks komentaras atrodo absurdiškas ir kelia daug klausimų. Studentė svarsto: nuo kada baigiamojo darbo vertinime turi atsispindėti tai, ar komisijai patiko studentės vilkimi marškiniai?

„Kodėl marškiniai nėra oficiali apranga? Ką Alma Mater traktuoja kaip oficialią aprangą? Marškinius ir švarką, ar marškinėlius su VU logotipu? Kur rasti atsakymus, kurie, akivaizdu, jog turi būti pateikti, kadangi priešingu atveju yra laužomos paties universiteto keliamos vertybės?“, – piktinasi studentė.

Darbo vadovė įspėjo, kad „viskas turi būti prabangu“

Panašia patirtimi pasidalino ir prieš keletą metų baigiamąjį darbą apgynusi Monika (redakcijai vardas žinomas). Jau anuomet jai buvo žinoma, kad ruošiantis darbo gynimui svarbu ne tik gerai išmanyti savo pasirinktą darbo temą, bet ir skirti daug dėmesio savo išvaizdai ir įvaizdžiui.

„Mano draugė prieš du metus pradėjo ruoštis doktorantūros gynimui. Ir visai ne žinių prasme. Iš anksto planavo, pas kokį dizainerį pasisiūs kostiumėlį, kokias dovanas įteiks, kur darysis šukuoseną. Man visa tai kosmosas“, – stebisi Monika.

Studentų eisena, asociatyvi nuotr.

Labiausiai ją stebina tai, kad toks dėmesys savo išvaizdai net nebuvo pačios draugės sumanymas – jai buvo pasakyta, kad tai reikia, jei ji norinti apsiginti savo darbą.

„Baigiamojo darbo vadovė ją įspėjo, kad viskas turi būti prabangu. Kitaip negaus daktaro laipsnio. Siaubo filmas kažkoks – tikrai ne tai, ko gali tikėtis iš savo Alma Mater“, – stebisi ji.

Turi būti vertinami tik su žiniomis susiję dalykai

Ar išties vertinant baigiamojo darbo gynimą atsižvelgiama ne tik į baigiamojo darbo kokybę? Esminius vertinimo kriterijus įvardijanti VU Viešosios komunikacijos poskyrio vadovė Gretė Gerulaitytė pabrėžia, kad studentų baigiamojo darbo ir jo gynimo vertinimas priklauso nuo baigiamojo darbo parengimo kokybės, pristatymo išsamumo ir informatyvumo.

„Baigiamojo darbo pristatymo vertinamas turi būti dalykinis. Darbo pristatymo metu vertinami tik su studento darbo pristatymo gebėjimais ir temos žiniomis susiję dalykai: atsižvelgiama į studento pasiruošimą, įsigilinimą į baigiamojo darbo temą, jos supratimą, pristatymo nuoseklumą, aiškumą. Studento charakteris, asmenybė, apranga ar kiti panašūs su studento darbo pristatymo gebėjimais nesusiję komponentai, nėra vertinami“, – teigia G. Gerulaitytė.

Studentai, asociatyvi nuotr.

Anot jos, po gynimo komentarais pasidalinęs baigiamojo darbo vadovas gali išsakyti savo nuomonę apie pristatymą, tačiau argumentuoti rezultatą ir įvardyti klaidas gali tik darbo gynimo komisija. Taigi, darbo vadovo nuomonė su vertintojų argumentais ne visuomet gali sutapti.

„Vertinant baigiamuosius darbus taip pat atsižvelgiama į darbo vadovo bei recenzento pateiktą baigiamojo darbo turinio vertinimą. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad informaciją apie pagrindinius darbo trūkumus ir klaidas besidomintiems studentams gali suteikti tik baigiamojo darbo gynimo komisija, o ne baigiamojo darbo vadovas, kuris gali pasakyti tik savo nuomonę apie įvykusį darbo pristatymą“, – sako G. Gerulaitytė.

„Labai apgailestaujame, jei tokia situacija iš tiesų įvyko Vilniaus universitete. Norime priminti, kad studentai, kurie nesutinka su baigiamojo darbo gynimo vertinimu gali per vieną dieną po baigiamojo darbo gynimo procedūros pabaigos kreiptis į Vilniaus universiteto ginčų nagrinėjimo komisiją. Ši komisija apsvarstytų susidariusią situaciją bei rastų tinkamą sprendimą“, – teigia G. Gerulaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)