Lūkesčiai nedideli: tikisi bent jau išlaikyti

Ką tik matematikos egzaminą rašęs abiturientas Emilis teigė, jog egzaminas buvo sunkesnis, palyginus su praėjusių metų užduotimis. Daugiausiai nerimo vaikinui kėlė lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas, kiti – ne.

Jis svarstė, jog egzamino neišlaikiusių abiturientų skaičius rodo, kad ne visi domisi matematika. „Laiko tam, kad gautų balų studijoms, mano manymu“, – kalbėjo abiturientas.

Vaikinas kalbėjo, jog matematikos egzaminą rinkosi todėl, nes dar nežino, ką nori veikti ateityje. „Delfi“ jis sakė, jog egzaminą tikisi išlaikyti – surinkti bent 10 taškų. „Gal prireiks. O šiaip tai draugai pasirinko. Pagalvojau, kad irgi jį pasirinksiu dėl visa ko“, – sakė abiturientas Emilis.
Matematikos brandos egzaminas

Kitas „Delfi“ kalbintas abiturientas Lauras teigė, jog egzaminas buvo sunkus. „Kaip girdėjau, tai daugumai irgi sunku buvo. Palyginus su praėjusiais metais, šiaip sakė, kad pasunkino, nes pernai daug išlaikė“, – pasakojo jis.

Vaikinas teigė, jog ir draugai iš egzamino išėjo prastos nuotaikos – egzaminas nepasisekė. „Sako, kad buvo labai sunku. Šiaip, gal ir išlaikys. Bet jei daug neišlaikys, tai gali mažėti išlaikymo riba“, – pasakojo jis.

Lauras taip pat tikino, jog tikisi egzaminą išlaikyti. „Egzaminą laikiau dėl mamos, mama privertė. Nežinau ir ką darysiu (ateityje, aut. p.). Jeigu gerai išlaikysiu, tai gal pateksiu į nemokamas studijas. Tikėkimės geriausio“, – „Delfi“ pasakojo jis.

Augustinas teigė, jog egzaminas buvo sunkesnis, bet jį tikrai galima išlaikyti. „Buvo kelios labai lengvos užduotys. Bet tos, kurios yra sunkesnės, tikrai yra labai sunkios“, – sakė jis.
Matematikos brandos egzaminas

Matematikos egzaminą vaikinas rinkosi dėl to, nes dar nėra įsitikinęs, kur nori studijuoti. „Matematika labai daug kelių atidaro, jos daug kur reikia. Todėl šį egzaminą ir pasirinkau“, – sakė jis.

Mantas po egzamino teigė, jog jam jis buvo sudėtingas. „Tikiuosi pozityvaus rezultato, ne be reikalo 12 metų mokiausi“, – „Delfi“ sakė jis.

Aurimas teigė, jog egzaminas jam nebuvo labai lengvas. Jis pripažino, jog matematikos mokslas jam sekėsi sunkiau. „Bet tiems mokiniams, kurie tikrai mokosi ir per pamokas dirba, tai manau, kad nebuvo labai sunku“, – įspūdžiais dalijosi vaikinas.

Jis taip pat teigė, jog dar nežino, ką studijuos ateityje, todėl ir rinkosi šį egzaminą – kad būtų lengviau įstoti.

2020 metais egzamino neišlaikė kas trečias abiturientas

Matematikos egzamino išlaikymo riba – 15 proc. arba 9 taškai iš 60 galimų. Tačiau didelei daliai abiturientų jos pasiekti nepavyksta, o kelerių metų perspektyvoje matyti, jog pasiekti egzamino išlaikymo ribą abiturientams darosi sunkiau.

2018 metais matematikos egzaminą išlaikė 87,2 proc. kandidatų, 2019 m. – 82,09 proc. kandidatų, 2020 m. – 67,61 proc. kandidatų. Ir tik pernai metais matematikos egzamino rezultatai nustojo ritęsi žemyn ir išlaikiusiųjų dalis pasiekė 84,8 proc.

Brandos atestatas Lietuvoje abiturientams išduodamas tik išlaikius du brandos egzaminus – privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno pasirinkto dalyko brandos egzaminą.

Egzamino metu mokiniai gali naudotis skaičiuotuvais be tekstinės atminties. Būtina sąlyga – skaičiuotuvo klaviatūra negali turėti viso lotyniškojo raidyno, o jo ekranas gali rodyti tik veiksmą ir atsakymą, be sprendimo eigos paaiškinimo.

Kaip nurodo Nacionalinė švietimo agentūra, be privalomo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, Lietuvoje populiariausias yra anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas – jį šiemet pasirinko laikyti 18212 kandidatų. Lyginant su praėjusiais metais, norinčiųjų laikyti anglų kalbos egzaminą skaičius išaugo.

Tuo metu matematikos valstybinį brandos egzaminą rinkosi 15834, istorijos – 7769, biologijos – 6443, geografijos – 3989, informacinių technologijų – 2618 kandidatų.

Iš viso valstybinius brandos egzaminus šiemet laikyti užsiregistravo 27731 abiturientas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)