Pernai pakilęs į istorines aukštumas, pozicijos niekam neužleidžia

„QS World University Rankings“ – didžiausias pasaulio universitetų reitingas, skelbiantis geriausius universitetus nuo 2012 metų ir šiandien apimantis daugiau nei 1500 universitetų iš viso pasaulio. Universitetai reitinguojami pagal 6 pagrindinius kriterijus: akademinio personalo vertinimas, darbdavių vertinimas, dėstymo kokybė, mokslinių publikacijų citavimų skaičius, akademinės bendruomenės ir studijų tarptautiškumas.

Prieš dešimtmetį Vilniaus universitetas buvo reitinguojamas 501-550 „QS World University Rankings“ pozicijose. Nuo to laiko reitinge būta ir pakilimų aukštyn, ir nusileidimų žemyn (2014 ir 2019 metais), tačiau pastaruosius trejus metus Vilniaus universitetas pasiekia vis aukštesnes pozicijas.
Studentai

Pernai paskelbus geriausių pasaulio universitetų reitingą, Vilniaus universitetui tekusi 400-oji pozicija yra aukščiausia, kokią kada nors yra užėmę Lietuvos universitetai.

Kaip rašoma „QS World University Rankings“, Vilniaus universitetas metai iš metų patenka į 4 proc. geriausių universitetų pasaulyje, ir todėl pritraukia gabiausius šalies studentus.

Reaguodamas į naujai paskelbtus reitingus, Vilniaus universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas „Delfi“ pabrėžia, kad mokslo studijų stiprinimas yra nuosekli universiteto politika. Anot jo, dar visai neseniai buvo keliamas tikslas patekti į geriausių universitetų 500-uką. Pozicija, kurią pavyko pasiekti pernai metais, jis vadina istorinėmis aukštumomis.

„Praėjusiais metais universitetas pasiekė istorines aukštumas ir pateko į geriausių pasaulio universitetų 400-uką. Šios pozicijos išlaikymas bus iššūkis. Tai yra labai aukštas pasiekimas, turint omenyje tai, kad mes smarkiai atsiliekame pagal finansavimą. Tam tikra prasme, manau, mes pramušėme lubas“, – sako R. Petrauskas.
Rimvydas Petrauskas

Jo teigimu, antrus metus iš eilės pasiekta aukšta pozicija reitinguose yra geras rezultatas, tačiau, kita vertus, tai verčia susimąstyti, kiek universitetas dar galėtų kilti, ir ko reikia nuosekliam kilimui užtikrinti.

„Mes matome stipriąsias universiteto puses, stipriausia iš jų – dėstymo kokybė, vertinama pagal dėstytojų ir studentų santykio palaikymą. Kita universiteto stiprybė yra mokslu paremtos studijos, leidžiančios parodyti pasiekimus – pavyzdžiui, molekulinės biologijos komanda metai iš metų laimi pasauliniuose konkursuose. Taip pat šiemet išaugo tarptautinis akademinis personalas universitete ir darbdavių reputacija“, – stipriausius reitingo rodiklius komentuoja R. Petrauskas.

Pasitempti galima tobulinant švietimo sistemą ir mažinant biurokratiją

Nors aukšti reitingai atspindi universitetų pasiekimus ir Vyriausybės skiriamą dėmesį aukštajam mokslui, Vilniaus universiteto rektorius pažymi, kad universitetai nedirba vien dėl reitingų.

„Reitingai nėra kažkoks galutinis kriterijus, tačiau tai yra paprastas, visiems suprantamas aukštojo mokslo konkurencingumo matas. Tai globalaus matomumo skalė, kurią visi atidžiai stebi, ir natūralu, kad stipresnieji nori bendradarbiauti ir turėti bendrų projektų su stipriaisiais. Visai kaip ir sporte, universitetų reitinguose atsispindi mokslo lyderiai, kuriais svarbu išlikti ir neiškristi. Todėl reikia bandyti kilti į viršų, užtikrinti aukšto lygio mokslą ir ugdyti kritiškus, kompetentingus absolventus“, – sako jis.

Vilniaus universitetas (nuotr. Edgaro Kurausko)
R. Petrauskas mato ne vieną sritį, kurioje Vilniaus universitetas turi potencialo kilti. Viena iš sričių, kurią rektorius išskiria kaip tobulintiną – nepakankama talentų išteklių konsolidacija ir finansavimas, leidžiantis investuoti į sritis, kurių savais resursais universitetas dar negali finansuoti. Dar keletas jo išskiriamų svarbių aspektų – švietimo sistemos valdymo tobulinimas, biurokratijos mažinimas, pasitikėjimo universitetais stiprinimas.

„Reitingai pirmiausia rodo tam tikrą pasitikėjimą, kad einame teisinga linkme, galime siekti lyderystės, ir kad Lietuvoje yra visos sąlygos vystyti aukščiausio lygio studijas. Kitas dalykas – tai leidžia drąsiai eiti į tarptautinę erdvę. Vilniaus universitetas nuo pat įkūrimo yra pasaulio universitetų elite, nepaisant to, kad sovietiniu laikotarpiu buvo neišvengiamas visos sistemos kritimas.

Manau, kad universitetas yra savitas Lietuvos brendas, o universiteto išreikštas siekis tapti pasaulinio lygio studijų ir mokslo centru galėtų būti ir visos valstybės tikslas. Tai duoda didžiulę grąžą tiek ugdant jauną kartą, tiek kalbant apie ekonominę naudą – juk matome, kad visos modernios ekonomikos šakos Lietuvoje kilo iš universiteto mokslų“, – pabrėžia R. Petrauskas.

Daugiau apie Vilniaus universiteto užimamą poziciją „QS World University Rankings“ reitinge galima rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)